EXCLUSIVITATE! PANICĂ LA „PETRU RAREȘ”: ELEV DEPISTAT CU TUBERCULOZĂ

1
278

 

* autoritățile afirmă că situația este sub control

Un adolescent de 17 ani, elev în clasa a XI-a a Colegiului Național „Petru Rareș”, a fost depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu tuberculoză. Informația a produs panică printre elevi, dar și părinți, la mijloc fiind vorba de o boală contagioasă care se transmite ușor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă. Au apărut chiar voci care afirmă că autoritățile nu ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina o epidemie de TBC în unitatea de învățământ. Autoritățile spun însă că situația este sub control și că au fost luate toate măsurile: internarea elevului, ancheta epidemiologică, dezinfectarea sălilor de clasă, a grupurilor sanitare, etc.

„A fost identificat un singur caz de tuberculoză, elevul bolnav fiind internat la Sanatoriul Bisericani. S-a făcut ancheta epidemiologică, au fost investigați toti contacții de clasă, de familie. Colegilor de clasă li s-a făcut testul de tubeculină și urmează să fie citite cicatricile… așa cum spune procedura. De asemenea, s-a făcut dezinfecția unității de învățământ, a grupurilor sanitare, a sălilor de clasă unde acest elev și-a desfășurat activitatea. S-a făcut dezinfecție și la domiciliul elevului, dar și în locurile pe care aceste le frecventa, pentru că este un elev care avea și activități extrașcolare. Le transmitem părinților să stea liniștiți, pentru că s-a făcut tot ce trebuie să se facă în astfel de situații”, a declarat doctorul Mirela Grădinaru, purtatorul de cuvânt al DSP Neamț.

Informația potrivit căreia în cursul zilei de azi ar fi fost depistat un alt elev cu tuberculoză a fost infirmată de reprezentanții DSP Neamț. „În afara elevului depistat vineri, 13 ianuarie, nu mai avem niciun caz. Am făcut tot ce trebuie făcut, iar situația este sub control”, a conchis Mirela Grădinaru.

Ce este tuberculoza?


Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, dacă nu este depistată la timp şi nu este tratată adecvat, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, la invaliditate şi la deces. Tuberculoza este cunoscută încă din antichitate. Cel mai frecvent tuberculoza afectează plămînii (tuberculoza pulmonară), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi a articulaţiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor etc). Anual în toată lumea se îmbolnăvesc de tuberculoză peste 8 milioane de oameni.


Boala este provocată de:


Tuberculoza este provocată de micobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numită şi bacilul Koch în numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.


Este un microorganism neobişnuit de viabil, care îşi păstrează proprietăţile la uscare, congelare, după prelucrarea cu alcool, acid şi alcalii. Lumina directă a soarelui, temperaturile ridicate şi substanţele care conţin clor distrug rapid bacteriile. Cel mai mare risc de contaminare cu tuberculoză reprezintă încăperile închise, umede şi neaerisite.

Cum are loc transmiterea infecției:


Tuberculoza poate fi transmisă numai prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecțioasă, care nu primește tratamentul. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conțin micobacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau cînd vorbeşte. Acestea se găsesc în aer timp îndelungat, mai ales, în încăperi strîmte, întunecoase şi neaerisite. Astfel, micobacteriile ajung în plămînii persoanelor care inspiră aerul contaminat. În cazul altor forme de tuberculoză bacteriile nu se elimină şi infectarea este exclusă.


Copiii, asemeni maturilor, pot fi infectaţi cu tuberculoză prin inspirarea aerului infectat cu micobacteria tuberculozei. Copiii sugari sau cei de vîrstă mică deseori sunt infectaţi în cadrul familiei sau de la persoanele apropiate, vecini.

A fi infectat nu înseamnă a fi bolnav. Aproximativ o treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză.

Tuberculoza se vindecă, boala netratată ducând la deces.


Medicii recomand ca toată populația, indiferent de vârstă, care prezintă o simptomatologie sugestivă de tubeculoză, respective tuse trenantă de 2-3 săptămâni, scăderea în greutate, transpirații, lipsa poftei de mâncare, să se prezinte de urgență la medicul de familie.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor von somnusor 18 ianuarie, 2017 at 12:34 Răspunde

    Cea mai cruntă e tuberculoza mintală, la care specialiștii nu au nici cea mai vagă idee de hac. Se poate determina în fază acută, care se manifestă din patru-n patru-n cinci-n cinci-n patru ani și conduce la suferința și decesul celorlalți.
    Sănătate!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.