Mai mulți ofițeri de poliție și funcționari publici, la judecată pentru fapte de corupție. Unii și-au recunoscut vina, iar acum muncesc în folosul comunității

0
2344

Procurorii DNA au finalizat, luna trecută, o serie de cauze penale care au vizat mai mulți ofițeri de poliție și funcționari publici și au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției.

Și-a folosit nevasta ca să scape de suspendarea dreptului de a conduce

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

  • BADEA MARIUS, la data faptelor ofițer de poliție, cu gradul profesional de comisar-șef, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.) – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, aflat în prezent sub control judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la fals în declarații, instigare la complicitate la fals în declarații și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; 
  • BADEA ALINA, la data faptelor ofițer de poliție, cu gradul profesional de comisar-șef, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în declarații și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În data de 06 iulie 2024, în jurul orei 18.00, inculpatul Badea Marius, în timp ce se deplasa pe raza municipiului Adjud, la volanul autoturismului proprietate personală, ar fi fost oprit în trafic de un echipaj de poliție rutieră, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând cu o viteză de 108 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h. În acest context, inculpatul Badea Marius, profitând de funcția pe care o deține în cadrul I.G.P.R., i-ar fi convins pe agenții constatatori să nu-i aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege și să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale. În concret, în urma discuțiilor purtate, inculpatul Badea Marius i-ar fi determinat pe agenții de poliție să întocmească procesul-verbal de contravenție pe numele soției acestuia, Badea Alina, care se afla în autoturism cu inculpatul la momentul opririi în trafic”.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

pentru inculpatul Badea Marius, pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

pentru inculpata Badea Alina, pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor – Parohia Sfântul Gheorghe Nou, Protoieria Sector 3 al Capitalei sau în cadrul Inspectoratului Școlar al municipiului București.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vrancea.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Vrancea.

A cerut 2.000 de euro de la un patron ca să nu-l sancționeze

Luna trecută, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

  • ANGHEL CONSTANTIN CASIAN, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, aflat în prezent în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită și
  • B.R.O., persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În cursul lunii august 2024, inculpatul Anghel Constantin Casian în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, ar fi pretins în mod direct, dar și prin intermediul inculpatului B.R.O., suma de 2.000 euro de la reprezentantul unei societăți comerciale cu activitate în domeniul hotelier și alimentar, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul neaplicării măsurilor legale ce se impuneau în urma efectuării unui control. Respectivul control ar fi fost organizat pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, urmărindu-se pe de o parte de către lucrătorii de poliție participanți la acțiune legalitatea desfășurării activității economice a agenților economici, iar pe de altă parte modul de înregistrare în contabilitate a veniturilor obținute din operațiunile comerciale desfășurate. În contextul menționat mai sus, la data de 31 august 2024, inculpatul ar fi primit suma de 2.000 de euro de la reprezentantul societății comerciale (martor în cauză), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

pentru inculpatul Anghel Constantin Casian, pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;

pentru inculpatul B.R.O., pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Anghel Constantin Casian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea – Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân sau în cadrul Consiliului Județean Vâlcea, jud. Vâlcea.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul B.R.O. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea sau în cadrul Primăriei comunei Mateești, jud. Vâlcea.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vâlcea.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.

Șpagă pentru promovarea examenelor auto 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • T.L., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată
  • C.G., pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, 
  • D.R.  pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada februarie 2021 – mai 2022, inculpatul T. L. ar fi pretins și ar fi primit în mod direct pentru sine, de la mai multe persoane, suma totală de 19.300 euro, 40.600 lei, un autoturism (echivalentul a 1.200 euro) și produse alimentare, lăsând să creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea, cât și din cadrul Biroului/ Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, a Instituției Prefectului Vrancea  și Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Vrancea,  astfel încât să îi determine pe aceștia să asigure promovarea probelor teoretică și practică a examenelor pentru obținerea permisului de conducere auto, respectiv soluționarea într-un mod favorabil a unor dosare penale, precum și angajarea în cadrul unor instituții publice. Din suma totală pretinsă și primită, 300 de euro și produse alimentare ar fi fost primite de inculpatul T. L., în același scop, de la inculpatul D.R (care inițial promisese 500 euro), iar alți 700 de euro ar fi fost acceptați și primiți de la inculpatul C.G., direct sau prin intermediul inculpatului D.R., în perioada februarie – martie 2022”.

În cauză s-a dispus sechestrul asigurător asupra unor sume de bani deținute de inculpații T. L. și C.G.

Totodată, procurorii au propus instanței confiscarea specială de la inculpatul T. L. a sumelor de 13.000 euro,  38.100 lei, a unui autoturism și a sumei de 1.300 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii instituite în cauză.

Inspectorii ISCTR protejau anumiți transportatori

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • PEŞTELEU CIPRIAN GEORGE, la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Sălaj
  •  PINTEA RAREŞ ALEXANDRU, la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Maramureș, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

            – folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

            – abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată;

  • VIDICAN MARIAN, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Bihor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:

            – folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2021 – 2023 inculpații Peşteleu Ciprian George, Pintea Rareş Alexandru, Vidican Marian și Pop Alexandru Ioan, în calitățile menționate anterior, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informații nedestinate publicității, referitoare la acțiuni de control ale inspectorilor I.S.C.T.R. cum ar fi obiectivele controalelor, durata acestora, componenţa echipajelor sau zona de acţiune, în scopul de a le asigura acestora evitarea aplicării unor sancţiuni. În concret, în urma informațiilor primite de la cei patru inculpați, transportatorii rutieri care ar fi circulat pe drumurile publice și-ar fi schimbat comportamentul astfel încât ar fi evitat traseele pe care se aflau inspectorii I.S.C.T.R., ar fi stopat acţiunile de transport, până la finalizarea acţiunilor de control, etc. În perioada 2021 – 2023, inculpații Peşteleu Ciprian George și Pintea Rareş Alexandru, în timp ce realizau acţiuni de control pe raza județelor Sălaj și Maramureș ce vizau vehiculele de mare tonaj, nu ar fi constatat abateri și nu ar fi aplicat nicio sancțiune față de transportatorii rutieri verificați (în special pentru depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa autorizației speciale de transport sau lipsa licenței de transport)”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj.

Pop și-a recunoscut vina

Ulterior trimiterii în judecată a celor anterior menționați, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul POP ALEXANDRU IOAN, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Inspectoratul Teritorial 4 Sălaj, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

 În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Primăria Hida sau la D.G.A.S.P.C. Sălaj.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pop Alexandru Ioan împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Sălaj.

Un consilier APIA a „pus umărul” la fraudarea fondurilor

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei UNGUREANU ROZA, consilier superior al A.P.I.A. – Centrul Local Slatina, pentru complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În aceeași cauză, prin sentința penală, definitivă prin neapelare, Tribunalul Olt a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpata VÎLCEA ARITICA, la data faptelor funcționar în cadrul Primăriei comunei Coteana, județul Olt, și a condamnat-o la o pedeapsă de un an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „Inculpata Ungureanu Roza, în calitatea menționată, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu de responsabil al dosarelor cererilor unice de plată depuse de inculpata Vîlcea Aritica, la data faptelor funcționar în cadrul Primăriei comunei Coteana, județul Olt, în anul 2015 și în perioada anilor 2017-2020, precum și în raport de efectuarea controlului administrativ în anul 2016, prin următoarele acțiuni: primirea cererilor unice de plată 2015, 2017 și 2019 fără documente justificative, aplicarea ștampilei cu dată falsă de primire (antedatare) în campaniile anilor 2017 și 2019, efectuarea formală a controlului administrativ în anul 2016 și a controlului vizual în campaniile anilor 2015, 2017-2020 și verificarea formală a documentelor justificative false depuse. În acest mod,  inculpata Ungureanu Roza ar fi ajutat-o pe Vîlcea Aritica să obțină ilegal sprijin financiar nerambursabil în sumă totală de 74.301,25 lei prin intermediul A.P.I.A.”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.