Surse: Procurorul Iacob vine la Piatra-Neamț să anunțe finalizarea anchetei în cazul tragediei de la Secția ATI. Foști manageri și cadre medicale vor fi trimiși în judecată. Spitalul are calitatea de inculpat

0
2954

La aproape patru ani de la incendiul izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, tragedie soldată cu decesul a 10 persoane bolnave de Covid – 19, Parchetul General a finalizat ancheta.

Conform informațiilor atacul.ro, procurorul de caz Marius Iacob urmează să vină la Piatra-Neamț pentru a susține o conferință de presă în cadrul căreia va anunța finalizarea cercetărilor și trimiterea în judecată a inculpaților. Printre aceștia se află foști manageri ai unității medicale, cadre medicale, dar și Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Spitalul ar putea fi obligat să achite despăguburi de milioane de euro

Faptul că spitalul va avea calitatea de inculpat în această cauză a produs îngrijorare în rândul angajaților celei mai mari unități spitalicești din județ. Posibilitatea că spitalul va fi obligat de către judecători să plătească despăgubiri de ordinul milioanelor de euro către rudele victimelor dă frisoane conducerii spitalului, întrucât într-un astfel de scenariu, unitatea medicală riscă să intre în colaps financiar. „Nici nu vrem să ne gândim ce ar însemna pentru spital să fie obligat să achite milioane de euro rudelor victimelor, mai ales că se anunță vremuri grele din punct de vedere financiar”, spun cei din spital.

Împotriva Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în calitate de persoană juridică, procurorii au dispus, în octombrie 2021, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată.

Cauza incendiului: o candelă aprinsă

Cercetările în acest caz au indicat drept cauză a producerii incendiului o candelă aprinsă pe care o asistentă o adusese în salonul ATI pentru a o pune la capul unui pacient care se afla în stare extrem de gravă. Gestul s-a dovedit fatal, aerul bogat în oxigen de la aparatele favorizând izbuncirea incendiului.

În octombrie 2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au dispus, anunțau că în ancheta privind incendiul de la Secția ATI sunt vizați 10 suspecți.

Printre aceștia se aflau 6 persoane care au deținut, înainte de producerea tragediei, funcția de manager interimar. Cercetările față de aceștia au fost făcute sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpăvătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

„Din cercetările efectuate până în octombrie 2021 a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19. Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, din octombrie 2021.

Urmări nefaste

Tot la acea dată, procurorii începuseră urmărirea penală împotriva a două asistente medicale, ambele cercetate sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, și de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

„În aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, au arătat procurorii.

De asemenea, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale și împotriva medicului șef al Secției ATI, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpăvătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată.

Conform procurorului de caz, medicul nu ar fi luat „măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”.

Mențiuni false în privința îngrijirii pacienților

Totodată, șeful Secției ATI și un coleg de-al său, medic, au fost cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals,

„În exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, se arată în documentul procurorilor.

Tot atunci, procurorii anunțau că va fi continuată urmărirea penală față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată.

„În contextul epidemiei COVID 19 şi realizarea activității de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că:

– nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

– nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale; Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”.

D. MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.