Dosar penal pentru excavațiile ilegale de pe pârâul Secu. Ce firmă este implicată

2
3595

Episodul în care trei utilaje au fost depistate de polițiști în timp ce scoteau balast din albia pârâului Secu, din comuna Alexandru cel Bun, nu a rămas fără urmări. Sâmbătă, când au fost prinși de polițiști, muncitorii nu au putut prezenta niciun document, declarând că firma la care lucrează are încheiat un contract cu Primăria Alexandru cel Bun. Verificările au continuat luni, polițiștii stabilind că lucrările erau executate fără avizul legal de la „Apele Române”. Orice intervenție în albie nu poate fi făcută decât pe baza unei aprobări prealabile de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău sau/și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Ca urmare a celor constatate, lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Neamț au întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de Legea apelor, care stipulează că:

„Executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, precum şi darea în exploatare de unităţi fără punerea concomitentă în funcţiune a reţelelor de canalizare, a staţiilor şi instalaţiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizaţiei de gospodărire a apelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă de la 40.000 lei (RON) la 70.000 lei (RON)”.

Urmează ca anchetatorii să stabilească exact ce s-a întâmplat, respectiv dacă muncitorii firmei respective, Roglas Industry SRL, efectuau o decolmatare pentru care nu dețineau aviz de gospodărire a apelor sau sustrăgeau balast pe care să-l folosească la alte lucrări.

Verificările noastre arată că Roglas Ind SRL a încheiat, în data de 12 ianuarie, un contract cu Primăria Alexandru cel Bun pentru „Lucrări de reparații în urma calamităților din vara anului 2021”, valoarea fiind de 156.091 lei, fără TVA.

Primăria Alexandru cel Bun a intrat în posesia banilor pentru înlăturarea efectelor calamităților, în baza HG 90 din 17 septembrie 2021. Hotărârea de Guvern are și o anexă în care sunt menționare și lucrările ce urmează să fie executate în comună, pentru înlăturarea efectelor calamităților de anul trecut. Însă nicio lucrare, din lista de mai jos, nu se afla în zona în care sâmbătă, 15 ianuarie, au fost depistate utilajele în albia pârâului Secu. Acest lucru ar putea să însemne că reprezentanții firmei sustrăgeau balast pentru a-l folosi la lucrările de balastare, lucrări ce sunt prevăzute în același contract.

În cazul în care ar fi efectuat lucrări de decolmatare a albiei, firma avea nevoie de aviz de gospodărire a apelor pe care ar fi trebuit să-l obțină Primăria Alexandru cel Bun, beneficiarul acestor lucrări. De altfel, administrația locală este obligată să obțină avize de la „Apele Române” pentru toate lucrările ce implică decolmatări în zona podețelor, refaceri de maluri sau gabioane.

Revoltător este că utilajele au fost depistate în albia pârâului Secu la doar câteva zile după ce o echipă de control de la ABA Siret a verificat,  pe același curs al apei, un perimetru despre care avea informații că este ținta unor furturi de balast. Concluzia autorităților, după control, a fost că „situația în teren este neschimbată în comparațiile anterioare”. După constatarea angajaților ABA Siret, că totul este în regulă pe pârâul Secu, două utilaje s-au apucat de scormonit, fără a deține documente, în albia pârâului. Aceleași utilaje, spun sursele noastre, au fost văzute, zilele trecute, și la gura de vărsare a pârâului Secu în Lacul Pângărați unde, evident, exploatau balast.

Daniel MURARU

Citește și:

La exploatat balast pe pârâul Secu, fără documente, ziua-n amiaza mare

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Humă 19 ianuarie, 2022 at 18:41 Răspunde

    Limpede ca lumina zilei.Roglass este firma de casa a lui Rotaru.
    Toate padurile, apele, muntii, drumurile, tot ce misca în comuna Alexandru cel Bun sunt proprietatea lui Ion Rotaru. Comuna își va schimba numele în comuna lu Ion.
    Pe pariu .Nimeni nu vapati nimic. Batista pe țambal.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.