Decizie bombă a Înaltei Curți în cazul șpăgarilor de la Rutieră, Greaca și Neamțu. Ce pedepse au primit

1
3733

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au pronunțat definitiv, ieri, în procesul foștilor polițiști de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț, Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, judecați pentru fapte de corupție. Raportat la pedepsele pronunțate de judecătorii Curții de Apel Bacău, decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție este una surprinzătoare.

Astfel, dacă în primă instanță, la Bacău, cei doi polițiști au fost condamnați la ani grei de închisoare, Înalta Curte de Casație și Justiție le-a aplicat pedepse cu suspendare.

Astfel, Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu au fost condamnați de instanța supremă la 3 ani, fiecare, cu suspendarea executării pedepsei, și o perioadă de încercare de 4 ani. De la 6 ani și 2 luni cu executare (Greaca) și 5 ani și 2 luni cu executare (Neamțu), la pedepse cu suspendare este diferență enormă.

Decizia este definitivă.

Proces reluat de la zero

Anul trecut, în aprilie, Curtea de Apel Bacău, i-a condamnat pe Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu la pedepse grele cu închisoarea pentru fapte de corupție (luare de mită în formă continuată). Greaca a fost condamnat la 6 ani și 2 luni de închisoare cu executare, iar Neamțu la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Decizia nu a fost definitivă, iar inculpații au atacat-o cu apel la Înalta Curte.

În urmă cu trei ani, pe 5 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca procesul polițiștilor șpăgari de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț, în care mai erau judecați Laurențiu Greaca, Constantin Neamțu, Dragomir Covasan și Ioan Gălușcă, să fie reluat de la zero.

Motivul invocat de instanța supremă a fost acela că cei patru polițiști, plus 18 șoferi care le-au dat mită, au fost judecați la Curtea de Apel Bacău de un complet care nu era specializat în fapte de corupție.

Astfel, dosarul a fost reluat de la zero.

Ulterior, Covasan și Gălușcă au mers pe procedură simplificată și și-au recunoscut faptele, fiind condamnați la pedepse cu suspendare. De asemenea, instanța a disjuns cauza, iar șoferii mituitori care au oferit mită au fost judecați într-un dosar separat. Toți au fost condamnați la pedepse cu suspendare.

Instanța rămăsese să se pronunțe doar în cazul lui Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, ambii judecați într-un dosar separat.

Unii și-au recunoscut vina

În februarie 2019, înainte ca procesul să fie reluat de la zero, Curtea de Apel Bacău îi condamnase pe Laurențiu Greaca, la 7 ani și 2 luni închisoare (52 de fapte de luare de mită), pe Dragomir Loredan Covasan, la 2 ani și 3 luni de închisoare și 3 ani de pedeapsă complementar, pe Constantin Neamțu, la 5 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani pedeapsă complementară. Ioan Alexandru Gălușcă a scăpat cu o condamnare de 2 ani și 3 luni, dar cu suspendare. Ceilalți 18 inculpați, șoferi  care au oferit mită, au fost condamnați la pedepse cu suspendare.

Procurorii DNA au trimis în judecată pentru fapte de corupție 13 polițiști, iar câțiva au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au scăpat cu pedepse cu suspendare. Asta nu i-a împiedicat pe unii dintre ei, cum ar fi pe Viorel Andronic, fostul șef de la Biroul Rutier, să se pensioneze. Ceilalți 4 polițiști, Greaca, Neamțu, Covasan și Gălușcă nu au recunoscut faptele de care sunt acuzați, iar procesul a continuat, toți fiind găsiți vinovați de instanța de fond. După ce procesul a fost reluat de la zero, Covasan și Gălușcă și-au recunoscut faptele.

66 inculpați în dosarul polițiștilor șpăgari

În ianuarie 2017, DNA Bacău i-a trimis în judecată pe cei 13 polițiști, plus 53 de conducători auto.

Viorel Andronic, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale);

Iulian Ciolpan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (49 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

Marius-Laurențiu Greaca, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (52 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

Bogdan–Eugen Miziligeanu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale);

Dragomir-Loredan Covasan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (23 acte materiale) și fals intelectual (2 acte materiale);

Constantin Neamțu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de  luare de mită în formă continuată (31 acte materiale) și dare de mită în formă continuată (2 acte materiale);

Ionuț-Alexandru Berbec, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale) și fals intelectual (4 acte materiale).

Au mai fost trimiși în judecată polițiștii Ioan Alexandru Gălușcă, Ioan Inimosu – Botcă, Marius – Ioan Munteanu, Ionuț Popescu, Vasile Lucian Chifu și Adrian Ovidiu Zaharia, la data faptelor fiind agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (în total, 18 acte materiale). Alți 53 de inculpați (conducători auto) au fost trimiși în judecată în stare de libertate, pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la fals intelectual.

Ulterior, cei care și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii au obținut clemența judecătorilor:

Iată decizia penală nr. 35 din 13.02.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Condamnă pe inculpații CIOLPAN IULIAN și BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, la data faptelor agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectualambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, la data faptei agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații CHIFU VASILE LUCIANINIMOSU – BOTCĂ IOANMUNTEANU MARIUS – IOANPOPESCU IONUȚ și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, la data faptei agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații MIHĂILĂ DANIELA LĂCRĂMIOARAMATEI OLIVERBOLOHAN BOGDAN-CONSTANTINUNGUREANU VASILEPĂSCĂRUȘ SORINVICU STELIANMOLDOVEANU ION și PĂDURARU GAVRIL, la câte o pedeapsă de un an și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la fals intelectual.
Condamnă pe inculpații NICA VASILESCUTELNICU LĂCRĂMIOARADASCĂLU SÎNZIANAMOCANU GHEORGHEANIȚĂ MIRELMUCILEANU IOANMITITELU MIHAIPLĂCINTĂ VIORELAFLOAREI GHEORGHETRIFESCU COSTELDALAS ANA-MARIAURSACHE FLORINAVÎRVAREI CONSTANTINBURUIANĂ DUMITRUGLIGA SILVIUMACOVEI GHEORGHENISTOR VASILE GHEORGHETOMA BOGDAN CONSTANTINBOTEZATU CONSTANTINCOȘEREANU RAREȘ MIHAISTĂNESCU CEZAR și COBZARU CONSTANTIN, la câte o pedeapsă de 10 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Miziligeanu Bogdan–Eugen, Chifu Vasile Lucian, Inimosu-Botcă Ioan, Munteanu Marius-Ioan, Popescu Ionuț și Zaharia Adrian Ovidiu, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț.
Pe parcursul termenului de supraveghere, următorii inculpați vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la următoarele entități: Primăria mun. Piatra Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Stănescu Cezar, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Vicu Stelian); Primăria com. Mânzălești, jud. Buzău sau D.G.A.S.P.C. Buzău (pentru inculpatul Moldoveanu Ion), Primăria com. Balcani sau D.G.A.S.P.C. Bacău (pentru inculpatul Ungureanu Vasile), Primăria mun. Suceava sau D.G.A.S.P.C. Suceava (pentru inculpatul Afloarei Gheorghe), Primăria Sectorului 3 București sau D.G.A.S.P.C. sector 3 București (pentru inculpatul Coșereanu Rareș Mihai), Primăria mun. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpații Nica Vasile, Mititelu Mihai, Dalas Ana-Maria), Primăria com. Tupilați sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Scutelnicu Lăcrămioara), Primăria com. Ștefan cel Mare jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Dascălu Sînziana), Primăria com. Păstrăveni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Mucileanu Ioan), Primăria com. Vânători Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Plăcintă Viorel și Ursache Florin), Primăria com. Alexandru cel Bun jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Trifescu Costel), Primăria mun. Roman sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Botezatu Constantin), Primăria com. Mărgineni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Cobzaru Constantin), Primăria com. Tupilați jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Matei Oliver și Păduraru Gavril), Primăria com. Pașcani jud. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpatul Bolohan Bogdan-Constantin), Primăria com. Războieni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Păscăruș Sorin).
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani: 75 lei de la inculpatul Chifu Vasile Lucian; 200 lei și 20 de euro de la inculpatul Inimosu Botcă Ioan; 175 lei de la inculpatul Munteanu Marius Ioan; 100 lei de la inculpatul Popescu Ionuț; 100 lei de la inculpatul Zaharia Adrian Ovidiu; 700 lei de la inculpatul Berbec Ionuț Alexandru; 1.800 lei de la inculpatul Miziligeanu Bogdan Eugen; 2.992,5 lei de la inculpatul Ciolpan Iulian.
Dispune anularea proceselor verbale de constatare a contravențiilor.
Obligă inculpații Chifu Vasile Lucian, Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Ciolpan Ioan, Miziligeanu Bogdan Eugen și Berbec Ionuț Alexandru, la plata câte unei sume de 3.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpații Scutelnicu Lăcrămioara, Dascălu Sînziana, Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Mucileanu Ioan, Plăcintă Viorel, Trifescu Costel, Ursache Florin, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Botezatu Constantin, Stănescu Cezar, Cobzaru Constantin, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Matei Oliver, Păscăruș Sorin, Vicu Stelian, Păduraru Gavril, Moldoveanu Ion, Ungureanu Vasile, Afloarei Gheorghe, Coșereanu Rareș Mihai, Bolohan Bogdan-Constantin, Nica Vasile, Mititelu Mihai și Dalas Ana-Maria, la plata câte unei sume de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții inculpați Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Chifu Vasile Lucian, Stănescu Cezar și Afloarei Gheorghe la plata câte unei sume de câte 900 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Daniel MURARU

Citește și:

VIDEO. Dialoguri și imagini scandaloase cu șpăgarii de la Rutieră. Mita, ascunsă în cartea „Sfântul Iov din Uglea”

Procesul polițiștilor șpăgari de la Rutieră se reia de la zero. Care sunt motivele

Polițiștii șpăgari Covasan și Gălușcă, condamnați la închisoare. Alți 11 mituitori, pedepsiți și ei

JALE LA BIROUL RUTIER PIATRA NEAMȚ. ȘPĂGI PE BANDĂ RULANTĂ

POLIȚIȘTII DE LA RUTIERĂ, OAMENI BOGAȚI. CÂT CÂȘTIGA ÎNTR-O LUNĂ UN ȘPĂGAR CU EPOLEȚI?

VIDEO. Fostul prefect Piti, surprins cu polițiștii șpăgari. Reacția acestora când politicianul le-a umplut portbagajul

VIDEO. Dialoguri și imagini scandaloase cu șpăgarii de la Rutieră. Mita, ascunsă în cartea „Sfântul Iov din Uglea”

VIDEO. Infractorii de la Rutieră. Mită luată de la un preot prins băut la volan. Donație la biserică din șpaga popii

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Tase 28 martie, 2024 at 20:28 Răspunde

    Justiția din România mână in mâna cu hoții! Te mai miri de ce merg toate asa bine in tara?! Infractori toti de la președinte până la specialii din Ministerul Justiției.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.