Polițiștii șpăgari Covasan și Gălușcă, condamnați la închisoare. Alți 11 mituitori, pedepsiți și ei

2
1357

Polițiștii Loredan Covasan și Alexandru Gălușcă au fost condamnați pentru corupție, astăzi, de magistrații Curții de Apel Bacău în renumitul dosar al „șpăgarilor de la Rutieră”. Alături de cei doi inculpați cu epoleți, instanța i-a condamnat și pe cei 11 șoferi care le-au oferit mită. Cele 13 persoane fac parte din lotul inculpaților care și-au recunoscut faptele la termenul din 21 ianuarie și au cerut să fie judecați în procedură simplificată. Alți doi polițiști inculpați în acest dosar, Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, plus încă 7 inculpați, acuzați de luare de mită, nu și-au recunoscut faptele și sunt judecați separat într-un alt dosar aflat tot pe rolul Curții de Apel Bacău. În decizia Curții de Apel se face mențiunea că a fost o condamnare fără acord de recunoaștere.

În ceea ce privește sentința de astăzi, în grupul Covasan-Gălușcă&Co, magistrații au aplicat pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea executării.

Loredan Covasan a fost condamnat pentru luare de mită (23 de acte materiale) și fals intelectual (2 acte materiale) la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, o perioadă de supraveghere de 3 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Ion Alexandru Gălușcă a fost condamnat pentru luare de mită (4 acte materiale) și fals intelectual la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, o perioadă de supraveghere de 3 ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Ceilalți inculpați, respectiv 11 conducători auto care i-au mituit pe polițiști, au fost condamnați la pedepse cu suspendare (1 an și 6 luni) fiecare și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Pedepsele au fost blânde, magistrații luând în calcul faptul că inculpații și-au recunoscut faptele, solicitând să fie judecați în procedură simplificată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Click AICI pentru sentința Curții de Apel Bacău pronunțată astăzi, 4 februarie 2021. 

Celălalt grup, format din 9 persoane, printre care se află polițiștii Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, va fi judecat în continuare, într-un alt dosar separat. Pentru aceste persoane, care nu și-au recunoscut vina, ca și colegii de dosar, procesul va merge mai departe.

Prima sentință a Curții de Apel Bacău, desființată de Curtea Supremă

Judecata polițiștilor șpăgari de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț a demarat în cursul anului 2017. Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat în primă instanță, condamnându-i pe Greaca, Neamțu și Covasan la pedepse privative de libertate, în timp ce ceilalți inculpați au primit pedepse cu suspendare. În februarie 2019, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe Laurențiu Greaca la 7 ani și 2 luni închisoare (52 de fapte de luare de mită), pe Dragomir Loredan Covasan – la 2 ani și 3 luni de închisoare și 3 ani de pedeapsă complementară, pe Constantin Neamțu – la 5 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani pedeapsă complementară. Ioan Alexandru Gălușcă, cel de-al patrulea polițist, a scăpat cu o condamnare de 2 ani și 3 luni, dar cu suspendare. Ceilalți 18 inculpați, șoferii care au oferit mită, au fost condamnați de instanța băcăuană la pedepse cu suspendare.

Anul trecut, în luna februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca procesul să fie reluat de la zero, pe motiv că inculpații au fost judecați la Curtea de Apel Bacău de un complet care nu era specializat în fapte de corupție. Astfel, dosarul a revenit la Curtea de Apel Bacău pentru rejudecare de la zero, adică la prima instanță în care trei din cei patru polițiști au fost condamnați la pedepse cu executare.

66 de inculpați 

Procurorii DNA au trimis, în ianuarie 2017, în judecată pentru fapte de corupție 13 polițiști de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț. Câțiva dintre ei au încheiat atunci acorduri de recunoaștere a vinovăției și au scăpat cu pedepse cu suspendare. Doar 4 polițiști, Greaca, Neamțu, Covasan și Gălușcă, și 18 șoferi nu au recunoscut faptele de care au fost acuzați și au vrut să se judece. Acum, la rejudecarea dispusă de Înalta Curte de Casați și Justiție, alți 13 s-au răzgândit și au cerut acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În ianuarie 2017, DNA Bacău i-a trimis în judecată pe cei 13 polițiști, plus  53 de conducători auto.

Viorel Andronic, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale);

– Iulian Ciolpan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (49 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

– Marius-Laurențiu Greaca, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (52 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

– Bogdan–Eugen Miziligeanu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale);

– Dragomir-Loredan Covasan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (23 acte materiale) și fals intelectual (2 acte materiale);

– Constantin Neamțu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de  luare de mită în formă continuată (31 acte materiale) și dare de mită în formă continuată (2 acte materiale);

 Ionuț-Alexandru Berbec, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale) și fals intelectual (4 acte materiale).

Au mai fost trimiși în judecată polițiștii Ioan Alexandru Gălușcă, Ioan Inimosu – Botcă, Marius – Ioan Munteanu, Ionuț Popescu, Vasile Lucian Chifu și Adrian Ovidiu Zaharia, la data faptelor fiind agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (în total, 18 acte materiale). Alți 53 de inculpați (conducători auto) au fost trimiși în judecată în stare de libertate, pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la fals intelectual.

Ulterior, cei care și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii au obținut clemența judecătorilor:

Iată decizia penală nr. 35 din 13.02.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

„Condamnă pe inculpații CIOLPAN IULIAN și BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, la data faptelor agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, la data faptei agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații CHIFU VASILE LUCIAN, INIMOSU – BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, la data faptei agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații MIHĂILĂ DANIELA LĂCRĂMIOARA, MATEI OLIVER, BOLOHAN BOGDAN-CONSTANTIN, UNGUREANU VASILE, PĂSCĂRUȘ SORIN, VICU STELIAN, MOLDOVEANU ION și PĂDURARU GAVRIL, la câte o pedeapsă de un an și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la fals intelectual.
Condamnă pe inculpații NICA VASILE, SCUTELNICU LĂCRĂMIOARA, DASCĂLU SÎNZIANA, MOCANU GHEORGHE, ANIȚĂ MIREL, MUCILEANU IOAN, MITITELU MIHAI, PLĂCINTĂ VIOREL, AFLOAREI GHEORGHE, TRIFESCU COSTEL, DALAS ANA-MARIA, URSACHE FLORIN, AVÎRVAREI CONSTANTIN, BURUIANĂ DUMITRU, GLIGA SILVIU, MACOVEI GHEORGHE, NISTOR VASILE GHEORGHE, TOMA BOGDAN CONSTANTIN, BOTEZATU CONSTANTIN, COȘEREANU RAREȘ MIHAI, STĂNESCU CEZAR și COBZARU CONSTANTIN, la câte o pedeapsă de 10 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Miziligeanu Bogdan–Eugen, Chifu Vasile Lucian, Inimosu-Botcă Ioan, Munteanu Marius-Ioan, Popescu Ionuț și Zaharia Adrian Ovidiu, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț.
Pe parcursul termenului de supraveghere, următorii inculpați vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la următoarele entități: Primăria mun. Piatra Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Stănescu Cezar, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Vicu Stelian); Primăria com. Mânzălești, jud. Buzău sau D.G.A.S.P.C. Buzău (pentru inculpatul Moldoveanu Ion), Primăria com. Balcani sau D.G.A.S.P.C. Bacău (pentru inculpatul Ungureanu Vasile), Primăria mun. Suceava sau D.G.A.S.P.C. Suceava (pentru inculpatul Afloarei Gheorghe), Primăria Sectorului 3 București sau D.G.A.S.P.C. sector 3 București (pentru inculpatul Coșereanu Rareș Mihai), Primăria mun. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpații Nica Vasile, Mititelu Mihai, Dalas Ana-Maria), Primăria com. Tupilați sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Scutelnicu Lăcrămioara), Primăria com. Ștefan cel Mare jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Dascălu Sînziana), Primăria com. Păstrăveni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Mucileanu Ioan), Primăria com. Vânători Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Plăcintă Viorel și Ursache Florin), Primăria com. Alexandru cel Bun jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Trifescu Costel), Primăria mun. Roman sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Botezatu Constantin), Primăria com. Mărgineni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Cobzaru Constantin), Primăria com. Tupilați jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Matei Oliver și Păduraru Gavril), Primăria com. Pașcani jud. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpatul Bolohan Bogdan-Constantin), Primăria com. Războieni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Păscăruș Sorin).
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani: 75 lei de la inculpatul Chifu Vasile Lucian; 200 lei și 20 de euro de la inculpatul Inimosu Botcă Ioan; 175 lei de la inculpatul Munteanu Marius Ioan; 100 lei de la inculpatul Popescu Ionuț; 100 lei de la inculpatul Zaharia Adrian Ovidiu; 700 lei de la inculpatul Berbec Ionuț Alexandru; 1.800 lei de la inculpatul Miziligeanu Bogdan Eugen; 2.992,5 lei de la inculpatul Ciolpan Iulian.
Dispune anularea proceselor verbale de constatare a contravențiilor.
Obligă inculpații Chifu Vasile Lucian, Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Ciolpan Ioan, Miziligeanu Bogdan Eugen și Berbec Ionuț Alexandru, la plata câte unei sume de 3.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpații Scutelnicu Lăcrămioara, Dascălu Sînziana, Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Mucileanu Ioan, Plăcintă Viorel, Trifescu Costel, Ursache Florin, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Botezatu Constantin, Stănescu Cezar, Cobzaru Constantin, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Matei Oliver, Păscăruș Sorin, Vicu Stelian, Păduraru Gavril, Moldoveanu Ion, Ungureanu Vasile, Afloarei Gheorghe, Coșereanu Rareș Mihai, Bolohan Bogdan-Constantin, Nica Vasile, Mititelu Mihai și Dalas Ana-Maria, la plata câte unei sume de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții inculpați Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Chifu Vasile Lucian, Stănescu Cezar și Afloarei Gheorghe la plata câte unei sume de câte 900 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat”

Daniel MURARU

 

 

2 comments

  1. Daniela 5 februarie, 2021 at 11:22 Răspunde

    Condamnarile primite de fiecare dintre cei enuntati in material sunt derizorii, ba chiar pot fi considerate o bataie de joc in raport cu gravitatea faptelor. Cand vor fi demascate si pedepsite exemplar “varfurile” (judete si locale), care au stiut si incurajat astfel de practici (unele dintre ele, chiar in folosul personal), atunci vom avea convingerea ca lucrurile se indreapta spre o stare de normalitate. Este greu de crezut ca, sumele provenite din astfel de practici, ramaneau integral in buzunarul celor condamnati, in prezenta cauza. De regula, sub pretextul unor aniversari ale superiorilor, “se striga adunarea” la evenimente bahice, desfasurate in spatii haiducesti, din perimetrul orasului Piatra Neamt. Chipurile, petreceri surpriza. Luna iunie, fiind favorita. La una dintre ele a participat spre dimineata, si administratorul Intreprinderii Individuale Popa Valer, afacerist si comerciant de autobasculante. Nu ne ramane decat sa asteptam, pedepsirea vulturilor. Deocamdata, au incasat-o soriceii.

  2. Stefan 8 februarie, 2021 at 10:20 Răspunde

    O nesimtire maxima!Zilele trecute , un cetatean a fost condamnat CU EXECUTARE, fiindca a dat spaga 100 de euro, in timp ce spagarii sunt “spalati” de colegii lor din justitie!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.