VIDEO. Dialoguri și imagini scandaloase cu șpăgarii de la Rutieră. Mita, ascunsă în cartea „Sfântul Iov din Uglea”

4
3055

În noiembrie 2016, Poliția Neamț era zguduită de un scandal de proporții, după ce șapte polițiști (un ofițer și șase agenți) din cadrul Biroului Rutier al Poliției Miunicipiului Piatra Neamț au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție. Scandalul avea să ajungă la un alt nivel în momentul în care a apărut informația că alți șapte polițiști, din cadrul aceluiași birou, sunt cercetați pentru luare de mită. În total, 14 polițiști rutieri, adică aproape tot personalul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Piatra Neamț, au fost suspectați. Ulterior, pe parcursul cercetărilor s-a constatat că doar un singur polițist, Cristian Buga, este nevinovat. Ceilalți 13 au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de luare de mită, dare de mită și fals intelectual. Alături de polițiști au fost trimiși în judecată peste 50 de conducători auto care au oferit șpagă oamenilor legii, pentru dare de mită.  Principala acuzație adusă polițiștilor a fost cea de luare de mită în formă continuată, pentru banii pe care i-au încasat de la diverși participanți la trafic în schimbul renunțării la aplicarea unor măsuri contravenționale. Pentru că ofereau șpagă șefului Andronic, doi polițiști (Greaca și Neamțu) au fost acuzați și de dare de mită. Pe parcursul judecății, unii polițiști, 9 la număr, au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, gest care le-a adus pedepse cu suspendare. Alți patru lucrători (Greaca, Neamțu, Covasan și Gălușcă) nu și-au recunoscut faptele si, în primă instanță, primii trei au fost condamnați la pedepse cu executare. Următorul termen în dosarul acestora a fost fixat pentru luna viitoare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

MCV-ul cu radar, „dotat” cu o singură camera video

Dosarul care a dus inculparea celor 13 politiști de la Rutieră a avut la bază o sesizare din oficiu a lucrătorilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Neamț cu privire la faptul că o parte dintre lucrătorii de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra Neamț iau șpagă. Concret, polițiștii anticorupție intraseră în posesia unor informații care arătau că mai mulți lucrători de la Rutieră luau bani sau primeau diferite foloase materiale de la șoferii care săvârșeau abateri în trafic (depășirea vitezei regulamentare, neacordare de prioritate, încălcarea marcajului longitudinal continuu etc). Faptele ar fi fost comise în special pe traseul DN 15 Piatra Neamț – limita cu județul Bacău. Doi dintre polițiști ar fi primit șpaga prin intermediul proprietarului unei pensiuni din zonă, unde șoferii prinși pe picior greșit erau trimiși să lase banii sau să achite diverse note de plată. Foarte interesant este că dintre cei șase polițiști despre care DGA-ul avea informații că iau șpagă, doar doi (Greaca și Covasan) au fost dovediți, în primă instanță, cu probe. Pe baza datelor celor de la Serviciul Județean Anticorupție, Tribunalul Neamț a acceptat solicitarea anchetatorilor si a încuviințat măsura de supraveghere tehnică pentru o perioadă de 30 de zile, de pe 20 aprilie și până pe 19 mai 2016. Astfel, autospeciala MCV (MAI-34692), dotată cu aparatură radar, a fost „înzestrată” de către tehnicieni cu un alt fel de aparatură audio-video. De fapt, a fost vorba de o singură cameră video ce a fost amplasată undeva în portiera din partea dreaptă a mașinii. Imaginile înregistrate au probat activitatea infracțională a celor 13 polițiști. În total au fost 116 acte materiale de luare de mită, lideri fiind Laurențiu Greaca cu 50 de acte materiale, Iolan Ciolpan cu 49 și Constantin Neamțu cu 30.

Șpaga, băgată la „sfințit”

Din imaginile înregistrate de către aparatura montată în MCV a rezultat clar modul de acțiune al polițiștilor șpăgari. Aceștia intrau în ture câte doi, rar câte trei. Pe traseu, identificau șoferi care săvârșeau contravenții, în special la regimul de viteză, de la care acceptau bani pentru a nu aplica amenzi. Ciolpan, Greaca, Covasan și Berbec au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decât cea real constatată.

Șpăgarii acceptau și câteva zeci de lei, dar și sume mai mari. Primeau banconte de 5, 10, 50, 100 sau 200 de lei, dar și euro. Banii erau „depozitați” într-o carte cu tematică religioasă, aflată în torpedou și intitulată „Sfântul Iov din Uglea, fiul al Maramureșului (1902-1985). Viața, minunile și acatistul”. La sfârșitul turei, polițiștii împărțeau frățește banii, din care, din când în când, o parte ajungea la șeful Biroului Rutier, comisarul șef Viorel Andronic, alintat de agenți „nea Ioane”.

Dialogurile dintre polițiști pe deoparte, dar și dintre polițiști și șoferii opriți, pe de altă parte, sunt savuroase, iar de multe ori limbajul oamenilor legii este suburban. 

Atacul.ro a intrat în posesia unor materiale video înregistrate de anchetatorii anticorupție în MCV-ul Poliției, pe care o să vi le prezinte în serial. De asemenea, o să prezentăm, tot în serial, toate transcripturile celor 114 fapte de luare de mită. Surprizele vor fi pe măsură, pentru că imaginile arată clar că cei mai mulți dintre polițiști erau preocupați, în timpul srrviciului, doar cum să facă bani. Unii burdușeau MCV-ul cu bidoane cu vin sau alte produse alimentare pe care le primeau diverși. Printre cei care au oferit vin polițiștilor este și un fost prefect de Neamț, imaginile cu acesta fiind de tot râsul.

Astăzi îi prezentăm în plină acțiune pe Viorel Andronic și Iulian Ciolpan care au reușit, în numai o oră, să ia trei șpăgi:

 

66 inculpați în dosarul polițiștilor șpăgari

În ianuarie 2017, DNA Bacău i-a trimis în judecată pe cei 13 polițiști, plus 53 de conducători auto.

– Viorel Andronic, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale);

– Iulian Ciolpan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (49 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

– Marius-Laurențiu Greaca, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (52 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale);

– Bogdan–Eugen Miziligeanu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale);

– Dragomir-Loredan Covasan, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (23 acte materiale) și fals intelectual (2 acte materiale);

– Constantin Neamțu, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de  luare de mită în formă continuată (31 acte materiale) și dare de mită în formă continuată (2 acte materiale);

– Ionuț-Alexandru Berbec, la data faptelor agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale) și fals intelectual (4 acte materiale).

Au mai fost trimiși în judecată polițiștii Ioan Alexandru Gălușcă, Ioan Inimosu – Botcă, Marius – Ioan Munteanu, Ionuț Popescu, Vasile Lucian Chifu și Adrian Ovidiu Zaharia, la data faptelor fiind agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (în total, 18 acte materiale). Alți 53 de inculpați (conducători auto) au fost trimiși în judecată în stare de libertate, pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la fals intelectual.

Ulterior, cei care și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii au obținut clemența judecătorilor:

Iată decizia penală nr. 35 din 13.02.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Condamnă pe inculpații CIOLPAN IULIAN și BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, la data faptelor agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectualambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, la data faptei agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații CHIFU VASILE LUCIANINIMOSU – BOTCĂ IOANMUNTEANU MARIUS – IOANPOPESCU IONUȚ și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, la data faptei agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații MIHĂILĂ DANIELA LĂCRĂMIOARAMATEI OLIVERBOLOHAN BOGDAN-CONSTANTINUNGUREANU VASILEPĂSCĂRUȘ SORINVICU STELIANMOLDOVEANU ION și PĂDURARU GAVRIL, la câte o pedeapsă de un an și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la fals intelectual.
Condamnă pe inculpații NICA VASILESCUTELNICU LĂCRĂMIOARADASCĂLU SÎNZIANAMOCANU GHEORGHEANIȚĂ MIRELMUCILEANU IOANMITITELU MIHAIPLĂCINTĂ VIORELAFLOAREI GHEORGHETRIFESCU COSTELDALAS ANA-MARIAURSACHE FLORINAVÎRVAREI CONSTANTINBURUIANĂ DUMITRUGLIGA SILVIUMACOVEI GHEORGHENISTOR VASILE GHEORGHETOMA BOGDAN CONSTANTINBOTEZATU CONSTANTINCOȘEREANU RAREȘ MIHAISTĂNESCU CEZAR și COBZARU CONSTANTIN, la câte o pedeapsă de 10 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Miziligeanu Bogdan–Eugen, Chifu Vasile Lucian, Inimosu-Botcă Ioan, Munteanu Marius-Ioan, Popescu Ionuț și Zaharia Adrian Ovidiu, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț.
Pe parcursul termenului de supraveghere, următorii inculpați vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la următoarele entități: Primăria mun. Piatra Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Stănescu Cezar, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Vicu Stelian); Primăria com. Mânzălești, jud. Buzău sau D.G.A.S.P.C. Buzău (pentru inculpatul Moldoveanu Ion), Primăria com. Balcani sau D.G.A.S.P.C. Bacău (pentru inculpatul Ungureanu Vasile), Primăria mun. Suceava sau D.G.A.S.P.C. Suceava (pentru inculpatul Afloarei Gheorghe), Primăria Sectorului 3 București sau D.G.A.S.P.C. sector 3 București (pentru inculpatul Coșereanu Rareș Mihai), Primăria mun. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpații Nica Vasile, Mititelu Mihai, Dalas Ana-Maria), Primăria com. Tupilați sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Scutelnicu Lăcrămioara), Primăria com. Ștefan cel Mare jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Dascălu Sînziana), Primăria com. Păstrăveni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Mucileanu Ioan), Primăria com. Vânători Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Plăcintă Viorel și Ursache Florin), Primăria com. Alexandru cel Bun jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Trifescu Costel), Primăria mun. Roman sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Botezatu Constantin), Primăria com. Mărgineni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Cobzaru Constantin), Primăria com. Tupilați jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Matei Oliver și Păduraru Gavril), Primăria com. Pașcani jud. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpatul Bolohan Bogdan-Constantin), Primăria com. Războieni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Păscăruș Sorin).
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani: 75 lei de la inculpatul Chifu Vasile Lucian; 200 lei și 20 de euro de la inculpatul Inimosu Botcă Ioan; 175 lei de la inculpatul Munteanu Marius Ioan; 100 lei de la inculpatul Popescu Ionuț; 100 lei de la inculpatul Zaharia Adrian Ovidiu; 700 lei de la inculpatul Berbec Ionuț Alexandru; 1.800 lei de la inculpatul Miziligeanu Bogdan Eugen; 2.992,5 lei de la inculpatul Ciolpan Iulian.
Dispune anularea proceselor verbale de constatare a contravențiilor.
Obligă inculpații Chifu Vasile Lucian, Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Ciolpan Ioan, Miziligeanu Bogdan Eugen și Berbec Ionuț Alexandru, la plata câte unei sume de 3.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpații Scutelnicu Lăcrămioara, Dascălu Sînziana, Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Mucileanu Ioan, Plăcintă Viorel, Trifescu Costel, Ursache Florin, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Botezatu Constantin, Stănescu Cezar, Cobzaru Constantin, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Matei Oliver, Păscăruș Sorin, Vicu Stelian, Păduraru Gavril, Moldoveanu Ion, Ungureanu Vasile, Afloarei Gheorghe, Coșereanu Rareș Mihai, Bolohan Bogdan-Constantin, Nica Vasile, Mititelu Mihai și Dalas Ana-Maria, la plata câte unei sume de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții inculpați Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Chifu Vasile Lucian, Stănescu Cezar și Afloarei Gheorghe la plata câte unei sume de câte 900 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Daniel MURARU

Citeste si:

ANCHETĂ CONTROVERSATĂ. COMISAR ÎNCHIS PENTRU ȘPAGĂ, ANCHETATOR ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER PROVOCAT DE UN OFIȚER SIPI

POLIȚIȘTII DE LA RUTIERĂ, OAMENI BOGAȚI. CÂT CÂȘTIGA ÎNTR-O LUNĂ UN ȘPĂGAR CU EPOLEȚI?

Nu mai sunt locuri în birouri! Polițiștii șpăgari, din nou în stradă

Viceprimar condamnat la închisoare pentru mită la polițiștii șpăgari

COMISARUL ANDRONIC ȘI CEI ȘASE AGENȚI DE POLIȚIE, ARESTAȚI PREVENTIV

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Vladimir 21 septembrie, 2019 at 09:09 Răspunde

    Cit de jos au putut ajunge! Nu aveau salarii, munceau gratuit la Politie? Andronic maninca o piine buna, speciala, ca doar a iesit la pensie! Cit de nemernic poti sa fii? Si ailalti, ce s-au descurcat cu 100, 200 de lei!
    La puscarie cu toti!

  2. Vasilica Tastaman 21 septembrie, 2019 at 23:35 Răspunde

    Cat de prost sa fii, sa fii implicat în această treabă (polițist mituit), iar după atâta timp sa furnizezi și imaginile…. Mare prosti, își merita soarta….

  3. Stefan 23 septembrie, 2019 at 08:34 Răspunde

    Sa inteleg ca „onorata” instanta le permite derbedeilor sa revina, dupa trei ani, in politie?!!!Trebuia sa li se intezica pe viata sa mai fie politisti si sa faca puscarie cu executare.Politistilor nu ar trebui sa li se aplice chestia asta cu „recunoasterea vinovatiei”, mai ales ca nici nu era cazul, faptele erau clare!Dar, se vede, „corb la corb nu-si scoate ochii”…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.