Fostul deputat Munteanu a scăpat de pușcărie pentru șpaga de 400.000 de euro. L-a salvat prescripția. În primă instanță a fost condamnat la 6 ani de închisoare

1
2080

Așa cum atacul.ro anunța încă de la începutul acestui an, fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu (foto) a scăpat de închisoare în dosarul de corupție în care a fost acuzat că a primit o șpagă de 400.000 de euro.

Curtea de Apel București a constatat încetarea procesului penal pe motiv că a intervenit prescripția penală, așa că fostul parlamentar nu-și mai face nicio grijă. Pronunțarea a fost amânată în câteva rânduri, judecătorii având nevoie de mai mult timp.

Munteanu a fost judecat pentru trafic de influență și spălare de bani, iar ambele fapte s-au prescris cu ajutorul deciziilor CCR-ICCJ privind prescripția specială.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie prin care s-a solicitat repunerea cauzei pe rol. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelul declarat de apelantul – inculpat Munteanu Ioan împotriva sentinţei penale nr. 1276/02.11.2020, pronunţată de Tribunalul București – Secţia I Penală în dosarul nr. 6295/3/2018. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Recalifică infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Munteanu Ioan din infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art. 257 alin. (1) din Codul penal din 1969, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal şi spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal, în infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal şi de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal, apreciind că legea penală în vigoare în perioada 25.06.2018-30.05.2022 este mai favorabilă inculpatului, în ansamblul său. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare aplicată inculpatului Munteanu Ioan şi pedepsele rezultante complementare şi accesorii şi repune în individualitatea lor pedepsele de 5 ani şi 5 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 396 alin. (6) C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Munteanu Ioan sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. În temeiul art. 396 alin. (6) C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Munteanu Ioan sub aspectul săvârşirii infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Menţine, în rest, celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. (3) din Codul procedură penală cheltuielile judiciare avansate de către stat cu ocazia judecării apelurilor vor rămâne în sarcina acestuia. Definitivă”.

Partea civilă este rezolvată și ea, pentru că Munteanu a avut grijă să-și pună averea la adăpost.

Peste câteva luni s-ar fi împlinit fix 6 ani de când fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu (foto) a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, respectiv o șpagă, după cum afirmă DNA, de 400.000 de euro. Suma ar fi fost încasată pentru a interveni pe lângă șeful SH Bistrița în vederea deblocării unor plăți către o firmă bucureșteană. Cei 400.000 de euro reprezentau 5% din valoarea contractului, adică „parandărătul”.

Tribunalul București l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, însă Munteanu a atacat decizia cu apel care s-a judecat la Curtea de Apel București.

Soluția nu susprinde pentru că faptele pentru care a fost judecat Munteanu au fost comise în perioada 2009-2010, iar în acest context, deciziile Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și de Decizia pronunțată, la finele anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale i-au fost favorabile.

Cazul lui Ioan Munteanu este unul dintre sutele aflate, în prezent, pe rolul instanțelor de judecate și care vor fi închise ca urmare a deciziilor luate privind „prescripția specială”

Cu toate acestea, este imposibil să nu te întrebi cum de a fost posibil ca în dosarul de corupție al inculpatului Munteanu să nu existe o decizie definitivă nici după aproape 6 ani de când a început judecata cauzei.

Situația este de-a dreptul revoltătoare numai dacă dacă ne raportăm la cheltuielile pe care statul le-a făcut cu ancheta penală, judecarea procesului, tot felul de expertize etc.

DNA a început investigațiile în acest caz de corupție în anul 2016, iar un an mai târziu, în ziua de 29 iunie, Ioan Munteanu, deputat la acea dată și lider al grupului PSD din Camera Deputaților, a fost trimis în judecată, dosarul fiind înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În data de 23 ianuarie 2018, invocând probleme de sănătate, Munteanu și-a dat demisia din Parlament. Măsura a atras, ca într-un alt caz celebru, cel al lui Voiculescu, trimiterea dosarului de corupție spre competentă soluționate la Tribunalul București, unde a fost înregistrat în data de 23 februarie 2018.

În data de 2 noiembrie 2020, la al 37-lea termen de judecată, instanța s-a pronunțat condamnându-l pe Munteanu la 6 ani de închisoare cu executare, interdicția de a fi ales în funcții publice, precum și confiscarea sumei traficate – 400.000 de euro.

Problemele penale l-au obligat pe Ioan Munteanu să facă un pas în spate, însă a avut grijă să-i croiască o carieră politică unuia dintre fii. Remus Munteanu este în prezent deputat PSD de Neamț, ales în 2020, iar înainte de asta a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, în guvernarea PSD, evident.

Apelul, înregistrat la Curtea de Apel București în martie 2021

Inculpatul a atacat decizia Tribunalului București la 7 zile de la pronunțare, însă dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe data de 30 martie 2021, după 5 luni de la sentința pronunțată de tribunal.

La solicitarea atacul.ro, Curtea de Apel București a comunicat că întârzierea a fost cauzată de faptul că motivarea nu fusese redactată.

Ca și în alte situații, judecarea cauzei a fost întârziată de lipsa rapoartelor de expertiză cerute de inculpat și încuviințate de instanță.

În total, procesul în care s-a jduecat apelul a avut 26 de termene!

În martie, s-au împlinit 2 ani de când dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București.

 

Comunicatul DNA din iunie 2017:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul deținut, la o unitate bancară, de inculpatul Munteanu Ioan.

Daniel MURARU

Citește și:

Magistrații nu vor să vadă că ex-deputatul inculpat Munteanu și-a pus averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro ar putea fi confiscată în peste 150 de ani

Ex-deputatul Munteanu, despre șpaga de 400.000 de euro de la omul de afaceri Berdilă: „Cred că banii s-au oprit la Pinalti!”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 10 mai, 2023 at 17:10 Răspunde

    Justitia fara chef de munca, indolenta,corupta si” inamovibila” care tocmai si-a marit salariile cu 25% ca nu le mai ajungeau banii cu nemiluita luati degeaba si privilegiile aberante lucrand vreo 3 ore pe zi care se pensioneaza la 40 de ani cu pensii”speciale” mai mari decat salariile halucinante luate pentru a face scapati de puscarie toti impostorii,hotii si lichelele din tara asta cu tot felul de tertipuri si amanari pana la prescriere….

    Aici ne-au adus impostorii din Parlament din PSD/PNL care au spaguit Justitia esuata de coruptie, incompetenta si nemunca cu salarii aberante siu privilegii cu nemiluita doar pentru a nu-i baga in PUSCARIE unde le este locul.

    A vota PSD/PNL inseamna sa votezi statul mafiot fanariot special care a adus la faliment aceasta tara si au indatorat-o pe generatii DEGEABA.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.