Directoarea SH Bistrița, în conflict de interese pentru subvenții de la APIA. Definitiv!

3
3822

Maria Isabela Nedelcu (foto), director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a declarat-o în conflict de interese în urmă cu 5 ani, pentru o faptă din aprilie 2013, când era consilier local în comuna Pângărați.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Isabelei Nedelcu ca nefondat, astfel că a rămas valabilă decizia Curții de Apel Bacău care a respins contestația depusă împotriva deciziei Agenției Naționale de Integritate, prin care actuala șefă a SH Bistrița a fost declarată în conflict de interese administrativ.

În acest moment, întrebarea care stă pe buzele multora este dacă Isabela Nedelcu mai are sau nu dreptul să ocupe funcția de director la SH Bistrița, sucursală Hidroelectrica, cea din urmă fiind o companie de stat. În mod firesc, ținând cont de decizia instanței supreme, Nedelcu ar trebui să nu mai ocupe funcția, însă, cel mai probabil, o decizie definitivă va fi luată la nivel de București. Am încercat să stăm de vorba cu Isabela Nedelcu, însă am aflat că aceasta se află în concediu de la începutul săptămânii trecute, ceea ce înseamnă că nici nu și-a dat demisia, dar nici nu a fost demisă. Deocamdată.

Isabela Nedelcu a fost numită în funcția de director al SH Bistrița în vara anului 2020, fiind propunerea liderului PNL Neamț de la acea dată – Mugurel Cozmanciuc. Acesta nu a ținut cont de problemele de incompatibilitate ale șefei PNL Pângărați și consilier local.

De la pășunea comunală i s-a tras

În aprilie 2018, Agenția Națională de Integritate a anunțat că Isabela Nedelcu se află în conflict de interese administrativ, deoarece, în calitatea sa de consilier local, a votat, în aprilie 2013, o hotărâre, deși avea clar un interes personal.

„A votat în mod favorabil pentru adoptarea unei Hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria comunei Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către Asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul Asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator)”, se arată în comunicatul ANI.

Nedelcu avea posibilitatea să anunțe, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă, însă nu a făcut-o și nici nu s-a abținut de la vot.

Inspectorii de integritate au afirmat în raportul pe care l-au întocmit că Isabela Nedelcu a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii nr.27/04.04.2013 privind aprobarea concesionarii suprafeței de 688,88 hectare pășune comunala din proprietatea publică a comunei Pângărați, în baza căreia  a fost încheiat un contract de concesiune între Primăria Pângărați și  Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați , unde soțul său deținea calitatea de membru fondator. Cum la mijloc era vorba despre obținerea de subvenții substanțiale de la APIA, Isabela Nedelcu ar fi trebuit să se abțină de la vot. Inspectorii afirmă că Nedelcu a avut posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale, prin atribuire directă către Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați, prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație, situație care se încadrează perfect la categoria conflictelor de interese. În prezent, soțul Isabelei Nedelcu este viceprimar la Primăria Pângărați.

Raportul ANI a fost contestat la Curtea de Apel Bacău, iar magistrații au respins contestația ca fiind neîntemeiată. Nedelcu nu a renunțat și a atacat cu recurs decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 18 decembrie 2019. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru martie 2022, adică după mai bine de doi ani de la înregistrarea recursului. Recent, magistrații ÎCCJ au respins recursul ca nefondat, decizia fiind definitivă.

Fostul primar de Pângărați, în conflict de interese tot subvenții

Isabela Nedelcu nu este singura care a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, într-o situație similară fiind și Petru Lungu Bordea, primar al comunei Pângărați din 2008 până în 2020.

Problemele lui Bordea cu ANI au început în anul 2018, când inspectorii l-au declarat în conflict de interese ca urmare a unui contract de concesiune încheiat între primărie și o asociație de crescători de animale în care fiul său era membru fondator. Contestația de la Curtea de Apel Bacău i-a fost respinsă, iar fostul primar a formulat recurs la Înalta Curte de Casație, ca și Isabela Nedelcu.

Concret, inspectorii de integritate, după 2 ani de verificări, au constat că Bordea se afla în conflict de interese administrativ, pentru că a întocmit, a semnat și a aprobat contractele de arendare și de concesiune încheiate între comuna Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați (în cadrul căreia fiul primarului Lungu deținea calitatea de membru fondator), precum și documentele aferente. Ulterior, asociația a încasat subvenții APIA pentru campaniile 2011 – 2015.

Recursul a fost formulat spre finalul anului 2019, iar primul termen a fost fixat pentru data de 30 martie 2022, când i-a și fost respins.

Sursa foto: Facebook/Nedelcu Isabela

Daniel MURARU

Citește și:

PNL a numit director la SH Bistrița un consilier local cu probleme de incompatibilitate

Cine acoperă șmecheriile din Primăria Pângărați? Aproape un an pentru redactarea motivării în dosarul Bordea-ANI

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Constantin 3 aprilie, 2023 at 14:27 Răspunde

  Doresc sa fac cateva precizari:sotul d-nei Nedelcu a fost membru fondator al asociatiei si a fost ales secretarul asociatiei.De asemenea socrul d-nei Nedelcu a fost membru fondator.Cu toate ca acel contract de concesionare a suprafetei de pasune de 688,88 ha incheiat in baza Hotararii CL.Pangarat nr.27/04.04.2013 a fost anulat pri hotarare judecatoreasca, definitiva si executorie APIA nu a solicitat in instanta restituirea sumelor incasate nelegal.Si la aceasta data d-na Nedelcu are in folosinta acea suprafata iar in anul 2022 a incasat de la APIA SUMA DE 176.000 LEI.Dl.Bordea a avut un singur termen de judecarea recursului insa d-na Nedelcu a avut inca trei termene de judecat iar pronuntarea a fost pe data de 7 februarie 2023,data de la care sentinta devine executorie.

 2. Gheorghe 3 aprilie, 2023 at 17:49 Răspunde

  Dna Nedelcu conduce de fapt Primaria Pangarati.
  Soțul e viceprimar doar pentru a incasa salariul.
  Dacă suna un cetățean pe domnul viceprimar de cele mai multe ori răspunde ca e la stana.
  Pai cum domnule vice,în timpul programului de lucru la primarie dumneavoastră mulgeti oile la stana?
  De menționat ca domnul primar nu mișcă în front,nu semnează și nu decide absolut nimic pana doamna Nedelcu nu -și da acordul.
  Apropo domnule primar ,cine a decis operatorul de salubritate?
  Cu siguranță domna Nedelcu.
  O sa vedem cine v a plăti amenda la Garda de Mediu la următorul control,sau poate ajungeți și pe la DIICOT.

 3. neagoe 6 aprilie, 2023 at 06:52 Răspunde

  Ce a fost si ce a ajuns S.E. BISTRITA – Sucursala Piatra Neamt !!
  Ce meseriasi !!, formati in timp, de la construirea barajului “ Izvorul Muntelui ”! Maistri, tehnicieni , ingineri, sefi de sectii, directori de C.H.E – uri, toti sau format treptat alaturi de meseriasii initiali, care i-au ajutat sa se formeze si sa invete treptat meseria de hidrotehnician.
  Dupa anul 1989, datorita unor politici tradatoare, s-a ajuns ca activitatea sa fie influentata de politicul local si cel central, si sa fie promovati habarnisti, care nu aveau legatura cu activitatea de hidrotehnica. S-au externalizat activitati de baza catre fel de fel de SRL -uri, cu scopul de a face rost de bani si de a spala bani negri !
  Astfel s-au facut de cacao, nu numai, unii formati la scoala de santier de hidrocentrale ( exemplu ing. CATANA NECULAI, ing. GRIGORIU ROMICA CONSTANTIN, fost director spagar ordinar) dar si cei adusi politic, cum a fost “ specialista de mediu “ adusa de BORZA REMUS, o jigodie dovedita, la sediul S.E.Bistrita Piatra Neamt, RALUCA PARASCHIVA BALMUS !
  Ing. GRIGORIU ROMICA CONSTANTIN, a fost adus politic de la Suceava, fiind casatorit cu fiica unuia din fieful PSD Suceava, acolo se ocupa cu obiectivele S.E.Bistrita, respectiv de niste MHC – uri, palarie mult prea mare, comparativ cu marile obiective strategice din judetul Neamt.!!
  Situatia s-a degradat dupa plecarea la pensie din diferite motive a specialistilor adevarati, sau indepartarea acestora din functii de conducere care ar fi putut sa isi aduca contributia la mentinerea unei situatii de echilibru al activitaii.
  In cazul situatiei de fata, ing. Maria Isabela Nedelcu, a fost promovata politic, de catre PNL Piatra Neamt, prin fostul sef PNL Neamt , cel cercetat penal de DNA, MUGUR COZMANCIUC.
  Cloaca de la nivel central de la S.C. Hidroelectrica S.A., unde au intrat fosti ofiteri de securitate, ofiteri SRI, ofiteri de informatii de la armata, pensionati, care habar nu aveau de aceasta activitate tehnica, a dus la degradarea situatiei de la S.C. Hidrolectrica S.A., fel de fel de interese oculte au parazitat activitatea de intretinere, exploatare , urmarire tehnica etc.
  S-a ajuns ca si paza obiectivelor, care erau strategice sa fie facuta cu SRL- uri, ale unor golani din servicii, pensionati !
  Jenant este ca paza pe timpul noptii, era facuta de 2 salariati, care executau si monitorizarea instalatiilor, ai S.E Hidroelectrica Piatra Neamt.!!! Inainte de anul 1989 paza era facuta de trupele speciale, ale Securitatii statului Roman!!
  Taraganarea unor dosare penale ale unor directori corupti, sefi de servicii, a dus la slabirea activitatii acestui motor al economiei nationale !
  Duduia in cauza a lucrat inainte de aceasta numire politica la compartimentul CTC al S.E. Bistrita Piatra Neamt, apoi numita de PNL Piatra Neamt, ca director, palarie mult prea mare pentru aceasta !!!
  Faptul ca a fost data in judecata de catre ANI, mult prea tarziu, spune totul despre, moralitatea acestui personaj, care niciodata nu se va ridica la nivelul tehnic, profesional, al fostilor colegi plecati din sistem !
  Normal si legal, daca se mai poate vorbi de normalitate, ar trebui destituita imediat ! Si afisat in fata intrarii, in sediul acestei institutii, un tablou, sub care sa se scrie NU FACETI CA EA !!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.