Frații Ciocan, „locotenenții” secretarului general al PSD Paul Stănescu, au pus mâna pe afacerea anului în județul Neamț. Contracte de sute de milioane de lei cu companii din subordinea ministerului condus de Grindeanu

2
5815

Informațiile în posesia cărora atacul.ro a intrat, în urmă cu câteva luni, în legătură cu afacerea gunoaielor din „Zona 1” a județului Neamț, s-au confirmat. Contractul a fost câștigat de o asociere de două firme, una din București, cealaltă din Olt, controlate de persoane apropiate  baronului PSD Paul Stănescu, nimeni altul decât secretarul general al PSD la nivel național.

Perdanții acestei afaceri sunt Brantner, firmă care a gestionat serviciile de colectare, transport și depozitare a deșeurilor pentru zona Piatra –Neamț și comunele arondate. De altfel, reprezentații acestei companii au remis un comunicat de presă în care arată că acest contract de salubrizare, în valoare de 295.461.763,65 lei, plus TVA, a fost atribuit „în condiții îndoielnice” (click AICI pentru comunicatul companiei Brantner).

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Neamț „EcoNeamț” este cea care a evaluat ofertele și va desemna câștigătorul acestui contract pentru gestionarea activităților de colectare și transport al deșeurilor în „Zona 1” a județului Neamț. Vorbim despre perimetrul care cuprinde orașul Piatra-Neamț, plus alte 25 de localități: Roznov, Alexandru cel Bun, Bârgăuani, Bodești, Borlești, Cândești, Costișa, Dobreni, Dochia, Dragomirești, Dumbrava Roșie, Făurei, Gârcina, Girov, Mărgineni, Negrești, Piatra Șoimului, Pângărați, Podoleni, Rediu, Români, Ruginoasa, Săvinești, Ștefan cel Mare, Tazlău, Zănești.

Comisia de evaluare a avut de ales între oferta firmei Brantner Servicii Ecologice SRL și asocierea de firme Clean Prest Activ SRL București (lider) și Salubris SA Slatina (județul Olt), cea din urmă fiind declarată câștigătoare.

Cele două firme mai desfășoară o astfel de afacere în județul Olt, acolo unde gestionează depozitul de gunoi de la Bălteni. Această licitație a fost organizată în anul 2018, de Consiliul Județean Olt, condus de Marius Oprescu, mâna dreaptă a baronului de Olt – Paul Stănescu.

Presa locală din Olt și cea centrală a scris de-a lungul timpului că, de fapt, firma Clean Prest Activ SRL, care are ca principal de activitate Activități generale de curățenie a clădirilor” este controlată de controversații frați Ciocan, considerați drept „locotenenți” ai lui Stănescu.

Miki, inculpatul pentru corupție – președintele comisiei de evaluare a ofertelor

Cele două oferte, a firmei Brantner și a asocierii Clean Prest Serv SRL – Salubris, au fost analizate de o comisie condusă de Mihail Popescu, adjunctul de la Achiziții din Consiliul Județean Neamț, judecat în două dosare pentru fapte de corupție.

Din comisie au mai făcut parte Gavril Gabriel-Tiberiu, Țigănuș Mona-Magdalena,  Secară Cristina, Moscalu Vlad ,  Munteanu Bogdan-Alexandru, Gavrilescu Bogdan, Vișan Gabriel-Lucian, Mitrea Stelian-Ionuț.

Câștigătorul licitației nu numai că va colecta și transporta deșeurilor generate pe raza localităților situate în Zona 1 a județului Neamț, ci va opera și instalațiile de gestionare a deșeurilor din Piatra-Neamț și Roznov. Operarea și sortarea deșeurilor va intra tot în sarcina câștigătorului.

A fost cea de-a doua licitație organizată pentru „Delegarea prin concesiune a gestiunii unor activitati componente ale serviciului de salubrizare al unitatilor administrativ-teritoriale membre ale Asociașiei de Dezvoltare Intercomunitară ECONEAMT din Zona 1”, iar Consiliul Județean Neamț, din cauza implementării cu întârziere a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), a fost sancționat drastic.

Prima dată, licitația a fost câștigată de firma Girexim Universal SRL Pitești, însă societatea  a renunțat la afacere. Adică la 136.370.344 de lei, fără TVA. Contractul a fost reziliat, iar Consiliul Județean Neamț a fost sancționat cu amendă (corecție) substanțială – 5.000.000 de lei pentru că nu a implementat la timp sistemul de management integral al deșeurilor și pe Zona 1.

Proiectul SMID Neamț s-a aflat, la nivel național, pe lista celor nefuncționale pentru care s-a continuat implementarea până la 31 martie 2019.

Girexim Universal SRL Pitești a câștigat licitația pentru operarea Zonei 1 și a semnat contractul cu autoritatea contractantă (ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA „ECONEAMT”) în data de 9 ianuarie 2019, adică cu mai puțin de două luni înainte de expirarea termenului de 31 martie.

Uniunea Europeană nu a acceptat nicio scuză și a sancționat Consiliul Județean Neamț cu o amendă de peste 1 milion de euro.

Piteștenii au renunțat la contract

Firma din Pitești, care devenise operatorul Zonei 1 în ianuarie 2019, s-a înscris și la licitația pentru operarea depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, însă a pierdut. Contractul, estimat la 235.436.049 lei, a fost câștigat de o firmă din București, Eco Sud SRL. Bătălia pentru operarea depozitului de la Girov a fost acerbă, fiind depuse 6 oferte: S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. PiteștiS.C. FCC ENVIRONMENT ROMÂNIA S.R.L. Arad; S.C. ECO SUD  S.A. București; Asocierea S.C. RER SUD S.A. (lider asociere) Buzău și S.C RER SERVICII ECOLOGICE SRL (asociat) Gălbinași jud. Buzău; S.C. MAVGO HOLDING  S.R.L., terț susținător S.C. AQUA PARC S.R.L. Roznov, terț susținător S.C. EURO GAS PRESCOM S.R.L Fieni, jud.Dâmbovița; Asocierea S.C. EDIL INDUSTRY S.R.L. (lider asociere) și S.C ECOREC RECYCLING S.R.L.- terț susținător S.C. CASA DESIGN S.R.L.  Gura Humorului – terț susținător S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR S.R.L. Boldești – Scăeni jud. Prahova. Licitația a fost atribuită, în 12 aprilie, firmei Eco-Sud SRL.

Însă, pe 27 decembrie 2018, Girexim Universal SRL acționa în instanță Consiliul Județean Neamț într-un dosar legat de un litigiu privind achizițiile publice, nemulțumirea având ca bază exact licitația pentru depozitul de la Girov.

La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul Neamț a respins contestația, ca nefondată. În mai, Girexim Universal SRL pierdea și recursul la Bacău. Sunt voci care afirmă că piteștenii s-au supărat și au plecat, pentru că planul lor de a împușca doi iepuri dintr-un foc – gestionarea Zonei 1, plus administrarea depozitului de la Girov, o afacere de peste 400 de milioane de lei, a dat greș.

După semnarea contractului pentru Zona 1, Girexim Universal SRL a avut la dispoziție o perioadă de 3 luni de mobilizare, timp în care să preia vechile platforme, să aducă utilajele, personalul, trebuia să depună o garanție etc.  Perioada de mobilizare a trecut, iar obligațiile nu au fost respectate, așadar contractul a fost reziliat.

Sume amețitoare de la companiile ministerului condus de Grindeanu

Intrarea la guvernare a PSD, în noiembrie 2021, a fost nemaipomenită pentru societatea Clean Prest Activ SRL și pentru firmele controlate de frații Ciocan. Date oficiale arată că numărul contractelor finanțate cu bani de la buget a explodat efectiv.

Astfel, surprinde faptul că o firmă ce are ca obiect de activitate „curățenia clădirilor” ajunge să câștige licitații grele organizate de companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, un bun amic al lui Arsene, inculpatul din fruntea CJ Neamț.

Nu este deloc lipsit de interes că unul dintre cei mai buni prieteni din copilărie ai lui Grindeanu face afaceri cu fiul lui Arsene.

La începutul lunii noiembrie, Clean Prest Activ SRL a semnat mai multe contracte cu Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în valoare totală de peste 50 de milioane de lei, fără TVA, pentru întreținere curentă pe timp de iarnă (anul I – IV)” a unor drumuri naționale administrate de DRDP Craiova.

Clean Prest Activ SRL și T Dancor Romconstruct SRL București, o altă firmă controlată de frații Ciocan, fac parte din asocierea care a câștigat un contract fabulos cu CNAIR, respectiv 257.772.291 lei, fără TVA – „Proiectare și execuție varianta ocolitoare Sighișoara”.

De asemenea, Clean Prest Activ SRL a făcut parte din asocierea care, în iunie 2022, a câștigat contractul „Proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si executia de lucrari pentru obiectivul de investitii “Reabilitarea, consolidarea şi dotarea Spitalului Municipal Turnu Măgurele, corpul de clădire C1 – Spital nou , Municipiul Turnu Măgurele , judetul Teleorman”, în valoare de peste 78 de milioane de lei , fără TVA. Contractul este finanțat prin Compania Națională de Investiții.

Un alt contract bănos a fost cel încheiat în decembrie 2021, la puțin timp după instalarea lui Grindeanu la Transporturi, cu Compania Națională Aeroporturi București SA – 13,9 milione de lei, fără TVA, pentru servicii de curățenie, salubrizare și colectare selectivă în spațiile aferete terminalelor de pasageri.

Ciocan, de la cascheta de milițian la scaunul de deputat

Fost milițian în perioada ceușistă, Dan Ciocan a fost deputat PSD de Olt mai mult mandate, fiind propulsat în politica mare de Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD.

Cornel, fratele lui Dan, a avut mari probleme cu legea, fiind condamnat în urmă cu câțiva ani la o pedeapsă privativă de libertate pentru evaziune fiscală.

Clean Prest Activ SRL a fost înființată în 2008, sub denumirea Dancor (de la Dan și Cornel) Cleaning SRL, asociat majoritar fiind Cornel Ciocan.

În 2012, firma și-a schimbat denumirea în Clean Prest Activ SRL, iar în 2013, cel din urmă a renunțat la părțile sociale. Atunci, asociat majoritar a devenit, afirmă presa locală din Olt, un angajat de-al său.

O altă firmă controlată prin interpuși de frații Ciocan este T Dancor Romconstruct SRL, care are sediul la aceeași adresă cu Clean Prest Serv SRL. T Dancor (Dan și Cornel) Romconstruct SRL (alintată „Teldrum de Olt”) a prins nenumărate contracte de modernizări de drumuri în perioada în care președinte al CJ Olt era Paul Stănescu. Cele două firme, separate sau în asociere, au câștigat contracte importante și în ultimii ani.

Zestrea de contracte cu statul a firmei Prest Clean Activ SRL este foarte bogată, societatea igienizând spitale de stat, diverse sedii ale unor ministere, primării etc.

COMUNICATUL DE PRESĂ AL FIRMEI BRANTNER:

Contract de salubrizare de 295.461.763,65 lei + TVA atribuit în județul Neamț în condiții îndoielnice.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț (ADI Econeamț) urmează a finaliza procedura de atribuire a unui contract de salubrizare pe 10 ani pentru Municipiul Piatra Neamț, Orașul Roznov și alte 25 de UAT, în valoare de 295.461.763.65 lei + TVA, către un operator cu o ofertă umflată ca preț și cu o dotare cu care nu poate face față.

ADI Econeamț a inițiat la 28.11.2021 procedura de atribuire privind Delegarea prin Concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale membre ale A.D.I Econeamț, din zona 1, județul Neamț prin care urmărea atribuirea pe 10 ani a unui contract privind colectarea și transportul deșeurilor din Municipiul Piatra Neamț și cele 25 de UAT parte din zona 1 a județului.

Deși la procedură au participat doi operatori, ADI Econeamț a ales să desemneze drept câștigător Asocierea Clean Prest Activ SRL (lider de asociere) – Salubris SA (asociat), ce a ofertat un preț de 295.461.763,65 lei + TVA, deși oferta acestuia nu îndeplinește condițiile stabilite chiar de ADI Econeamț, are tarife stabilite incorect și cu o dotare inaptă să permită colectarea deșeurilor din zona 1 a județului.

Elemente grave de neconformitate, privitoare la stabilirea tarifelor ce urmează a se aplica populației/firmelor, au fost ignorate de ADI Econeamț, scopul acesteia părând a fi atribuirea contractului cu orice preț acestui ofertant.

Câteva exemple a modului în care a înțeles să își conceapă tarifele ofertantul Clean Prest Activ SRL, cu acordul ADI Econeamț sunt lămuritoare:

 • În costurile cu salariile a inclus o componentă de 47,43% intitulată de acesta „impozite salariale de 47.43%” deși conform legii, din 2019, singurul impozit salarial rămase pe angajatori este CAM, de 2,5%. Prin asta, Clean Prest Activ SRL și-a umflat tarifele pe care populația va ajunge să le plătească, cu 45% pe partea de personal, fără ca ADI Econeamț să obiecteze.
 • Deși avea obligația să investească 295.461,76 lei/an în campanii de informare a populației privind reciclarea, Clean Prest Activ SRL a ofertat doar 150.000 lei/an, scăzându-și artificial valoarea ofertei cu 1.454.617,6 lei fără TVA, fără ca ADI Econeamț să obiecteze.
 • Pentru depozitarea a 4.833 tone de deșeuri colectate de la agenți economic, a prevăzut în ofertă un cost de doar 1.99 lei/tonă, deși legea prevede inclusiv o taxă de 80 lei/tonă pentru economia circulara, la care se adaugă costurile de depozitare. Diferența lipsă minim 78 lei/tonă (la care se adauga costul depozitarii) urmează a fi plătită de populație. În schimb, pentru ca lipseau costuri, cu titlu de exemplu arătăm faptul ca tarifele pentru colectarea deșeurilor reziduale de la agenții economici sunt formate din 77,92% costuri salariale! Toate aceste situații au fost acceptate ca fiind conforme de către comisia de evaluare.
 • Au repartizat in tarife costurile arbitrar si netinand cont de cantitatile generate pe fiecare activitate, astfel au impartit costurile generale in proportie de 65% către populația din mediul urban, 34,7% către populația din mediul rural si 0,3% catre agenții economici
 • au greșit adunarea sumelor reprezentând cheltuielilor cu piesele de schimb
 • la sacii de colectare deșeuri biodegradabile în rural au adunat pur și simplu o sumă arbitrară doar ca aveau nevoie de un tarif mai mare
 • foarte multe erori și omisiuni de calcul tolerate extrem de ușor de comisia de evaluare

Sub aspectul investițiilor ofertate exemple de nereguli realizate de Clean Prest Activ SRL, cu acordul ADI Econeamț, sunt:

 • pentru toată zona județului, a ofertat doar 19 gunoiere deși pentru a putea colecta toate deșeurile avea nevoie de minim 28 de bucăți.
 • Nu a ofertat un sistem complet de cântărire a pubelelor, pentru a putea factura utilizatorilor doar pentru colectarea cantității de gunoi aruncată. În zona 1 a județului sunt aproximativ 64.000 de pubele, fiecare trebuind cântărită, pentru ca deținătorul să plătească doar ridicarea cantității de deșeuri din pubela respectivă. Lipsa sistemelor necesare (RFID tag)  face ca toată lumea să plătească tarif forfetar, atât cei care produc mult deșeu cât și cei care nu produc deloc.
 • Deși trebuie să spele toate cele 64.000 de pubele de 4 ori pe an, s-a prevăzut cu titlu de investiție un singur utilaj mobil de spălare pubele, care nu are cum să facă față. Mai mult decat atat, au prezentat in oferta un utilaj de spalare pentru care au prezentat specificații tehnice nereale. Furnizorul confirma ca descrierea tehnica depusa la oferta nu este cea pe care a pus-o la dispoziția Clean Prest Activ SRL.
 • S-a ofertat colectarea deșeurilor biodegradabile din mediul urban (UAT Piatra Neamț și Roznov) în 494 ore/an în 200 de zile. Adică într-o zi se va colecta doar timp de 2,47 ore, timp în care trebuie să se colecteze de la 7.661 gospodării + 352 puncte comune de colectare, întinse pe o suprafață de 171 km.

Având în vedere faptul că contractul vizează un sfert din județul Neamț, valoarea lui enormă precum și faptul că este obligația legală a ADI Econeamț, toate aceste probleme trebuiau verificate și sancționate de aceasta în procedura de atribuire a contractului. În realitate, niciuna din aceste probleme nu a fost măcar discutată cu Clean Prest Activ SRL, ADI Econeamț limitându-se să-i ceară acestuia lămuriri pe o greșeală de calcul de câțiva lei, ignorând faptul clar că acesta nici măcar mașinile necesare pentru ridicarea gunoiului nu le-a ofertat.

Deși în procedură a mai fost prezent un ofertant cu tarife stabilite corect, utilaje și personal mai mult decât suficiente, ADI Econeamț a decis să îl elimine pe acesta din procedură pentru nerespectarea unor formalități ce nu aveau niciun efect semnificativ.

Cu privire la toate deciziile ADI Econeamț legate de acest contract, există proces intentat în instanță, Curtea de Apel Bacău urmând a lămuri dacă operatorul inapt permis de ADI Econeamț va rămâne cu contractul sau ADI trebuie să refacă procedura pentru a se asigura că locuitorii județului vor avea parte de serviciu de salubrizare la standardele pe care chiar ADI Econeamț și le-a asumat.

(Sursa foto: Facebook/ Ionut Marius Mihut

Daniel MURARU

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. FLORIN 2 decembrie, 2022 at 15:19 Răspunde

  Un tun marca (***) Gavrilescu care stie ca incepand din 2024 ”cariera”lui politica se va termina definitiv si va ajunge (***) acolo unde ar fi trebuit sa fie si acum conform nivelului foarte scazut de (***)
  Vina este ca de obicei in curtea institutiilor esuate de coruptie DNA/SRI/PARCHET/MAI care nu l-au bagat in puscarie pana acum dupa ce, 6 ani cat a fost vice cu penalul Chitic timp in care,au acoperit hotiile colosale de pe vremea lui Pinalti si au sifonat banii publici la greu.
  Dupa ”achizitia”cu ”cash” a unui penthouse in Iasi de 120 mii euro,anul trecut,probabil cu acest tun isi va mai cumpara 10 penthouse-uri in Cluj.
  Bineinteles ca v-a fi dezastru in Judet dupa plecarea lui Bratner.Firmele de 2 bani care vor castiga licitatia manarita de acest (***) vor produce un haos in oras si judetiar cei care vor plati vor fi SI prostii care au votat aceste gunoaie de partide PMP/PSD.
  Va meritati soarta (***) pentru ce urmeaza.
  Votati PSD/PMP in continuare indolentilor si inapoiatilor.Voi platiti,nu Gavrilescu.

 2. Cristian 2 decembrie, 2022 at 17:28 Răspunde

  De ce nu cere ti un punct de vedere și sforarului tuturor timpurilor din CJ. d ul CONACHE GAVRILIU DORU ,atotștiutor ce mișcă în județ, mai nou desface contracte de munca pe scările CJ ului după bunul plac !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.