Afacerea căsuțelor, ca și „rezolvată”. Raportul Curții de Conturi de la prima ediție a Târgului de Crăciun, praf și pulbere. Decizii controversate

1
10867

Prima ediție a Târgului de Crăciun de la Piatra-Neamț, manifestare organizată în 2016 de Consiliul Județean Neamț, a fost una cu mari probleme sub aspectul cheltuirii banului public. Majoritatea dezvăluirilor atacul.ro în legătură cu acest subiect au fost confirmate de către auditorii Camerei de Conturi Neamț, care au efectuat un control la Consiliul Județean Neamț în vara anului 2017. Au fost constatate numeroase ilegalități, au fost luate decizii de recuperare a prejudiciilor, valoarea acestora fiind de sute de mii de lei.

Astăzi, la aproape 6 ani de la acel control, aproape toate constatările auditorilor de la Camera de Conturi Neamț au „picat”, iar ultima dintre ele, care vizează recuperarea a peste 100.000 de lei de la firma care a construit căsuțele, face obiectul unui proces pierdut pe fond de Consiliul Județean Neamț. Decizia mai poate fi întoarsă de magistrații Tribunalului Neamț, acolo unde se judecă apelul declarat de apărătorii Consiliului Județean Neamț.

Indiferent din ce unghi este privită, problema este gravă, pentru că vorbim despre un raport al Camerei de Conturi Neamț care, la această dată, este anulat aproape în totalitate. Ce ar putea să însemne acest lucru?

  1. Că auditorii publici care au efectuat controlul sunt slab pregătiți sau au comis abuzuri și au inventat prejudicii, iar pentru asta ar trebui să dea socoteală.
  2. Că cei din Comisia de Soluționare a Contestațiilor de la Curtea de Conturi a României, care au analizat contestația Consiliului Județean Neamț împotriva raportului întocmit de către auditorii nemțeni, au greșit grav anulând 10 dintre cele 13 măsuri dispuse de cei de la Neamț, și ar trebui să dea socoteală pentru asta.

Este greu de digerat această decizie de anulare a 10 dintre 13 măsuri, pentru că vorbim despre o rată de anulare extrem de mare. Dar cine să vadă și să analizeze această stare de fapt?

Dintre cele 13 măsuri (n.r. decizii de recuperare a unor prejudicii) impuse de către auditorii Camerei de Conturi Neamț, 10 au fost anulate de superiorii de la Curtea de Conturi a României, iar una de către magistrați, în timp ce una a fost însușită de reprezentanții CJ Neamț. A rămas o singură măsură în discuție, însă și aceasta, așa cum spuneam, încă face obiectul unui proces pierdut în primă instanță de Consiliul Județean Neamț. Este vorba despre măsura privind recuperarea a peste 100.000 de lei, bani care, după cum spun cei de la Camera de Conturi Neamț, au fost cheltuiți în plus cu construirea căsuțelor folosite la Târgul de Crăciun, contractul fiind executat de către firma Salamandra SRL Gheorgheni, acolo unde asociat este fiul lui Viorel Crețu, patronul firmei Nord Arin SRL Pângărați.

Cine să-i înțeleagă?

După ce Consiliul Județean Neamț a avut câștig de cauză, în mai 2018, la Comisia de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României, unde a obținut anularea a 10 dintre cele 13 măsuri, lucrurile nu s-au oprit aici și, în iunie 2018, a cerut în instanță anularea a 2 dintre cele 3 măsuri rămase „în picioare”. Tribunalul Neamț a anulat una, stabilind doar că decizia Camerei de Conturi Neamț, de recuperare a peste 100.000 de lei în povestea achiziției căsuțelor din lemn, a fost una corectă. A urmat recursul, judecat și respins de Curtea de Apel Bacău în septembrie 2020.

Mai departe, CJ Neamț a formulat contestație în anulare, pe care Curtea de Apel Bacău a respins-o în aprilie 2021. În acel moment, fiind vorba despre o decizie definitivă, era de așteptat să înceapă demersurile pentru recuperarea prejudiciului.

Însă, drumul este unul lung, iar la capătul lui este foarte posibil ca CJ-ul să nu recupereze niciun sfanț.

În august 2018, adică la două luni de când au cerut în instanță anularea celor două măsuri care au trecut de Comisia de Soluționare a Contestațiilor de la București, Consiliul Județean Neamț a dat în judecată societatea Salamandra SRL Gheorgheni, adică firma care a construit căsuțele, solicitând restituirea sumei de 116.932 lei contravaloarea cantităţilor de lucrări supraevaluate. CJ-ul a mai cerut încă 24.000 de lei majorări de întârziere.

În procesul înregistrat, în 22 iunie 2018, pe rolul Tribunalului Neamț, juriștii CJ-ului cereau cu totul altceva în chestiunea căsuțelor, respectiv anularea măsurii Camerei de Conturi care stabilise că lucrările în cazul căsuțelor din lemn fuseseră supraevaluate cu peste 100.000 de lei.

Cu alte cuvinte, într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Neamț, Consiliul Județean a cerut anularea măsurii care stabilise un prejudiciu de peste 20.000 de euro în afacerea căsuțelor, iar în alt proces, la Judecătoria Piatra-Neamț, a cerut recuperarea prejudiciului pe care îl contesta la tribunal.

Procesul de la Judecătoria Piatra-Neamț, cu obiect pretenții, a fost suspendat până la finalizarea celui de la Tribunalul Neamț în care CJ-ul  a cerut anularea măsurilor impuse de către Camera de Conturi.

După ce Curtea de Apel Bacău a respins și contestația în anulare formulată de CJ Neamț, la Judecătoria Piatra-Neamț s-a reluat procesul în care județul Neamț a cerut banii celor de la Salamandra SRL.

Deși mulți au crezut că decizia va fi una favorabilă CJ-ului, mai ales că măsura Camerei de Conturi de recuperare a prejudiciului cauzat prin achiziția căsuțelor, fusese avizată de instanță, lucrurile nu au stat așa.

În iunie 2022, Judecătoria Piatra-Neamț a respins acțiunea formulată de Consiliul Județean Neamț ca nefondată.

Decizia este una foarte interesantă, mai ales dacă o raportăm la ce a decis Tribunalul Neamț, Curtea de Apel Bacău, Curtea de Conturi a României și Camera de Conturi a României.

Cea din urmă a decis că, prin contractul de achiziție a celor 39 de căsuțe din lemn, s-a produs un prejudiciu de peste 100.000 de lei și a cerut recuperarea lui.

Nemulțumit, Consiliul Județean Neamț a contestat măsura la Curtea de Conturi a României, unde nu a avut câștig de cauză.

Juriștii CJ-ului au mers mai departe și au cerut instanței de judecată anularea deciziei Curții de Conturi și a pierdut la Tribunalul Neamț, recursul la Curtea de Apel Bacău și cererea de anulare judecată tot aici.

În paralel, într-un alt proces la Judecătoria Piatra-Neamț, CJ Neamț pierde din nou, însă, de fapt, a câștigat. Prin pierderea procesului de la Judecătoria Piatra-Neamț în fața firmei Salamandra, a câștigat ceea ce a pierdut în celălalt process în care ceruse anularea măsurii Camerei de Conturi, implicit recuperarea prejudiciului.

Decizia Judecătoriei Piatra-Neamț nu este definitivă, iar CJ-ul a atacat-o cu apel la Tribunalul Neamț. La termenul de la sfârșitul lunii ianuarie 2023, instanța a cerut pentru consultare atașarea dosarului prin care Tribunalul Neamț a respins cererea CJ Neamț de anulare a deciziilor Curții de Conturi în ceea ce privește prejudiciul cauzat prin achiziția căsuțelor din lemn.

900.000 de lei pentru prima ediție a Târgului de Crăciun

Consiliul Județean Neamț a cheltuit, cu ocazia organizării primei ediții a Târgului de Crăciun de la Piatra-Neamț, din 2016, nu mai puțin de 900.000 de lei, adică peste 200.000 de euro la acea data. Mai bine de jumătate din sumă a fost cheltuită cu achiziția căsuțelor din lemn, care au fost amplasate pe platoul Curții Domnești. În total, 522,33 mp de construcții, la un preț de 840,49 lei/mp, fără TVA. Achiziția celor 39 de construcții din lemn s-a făcut prin SEAP, procedura aleasă fiind achiziție directă. Tranzacția s-a finalizat într-o oră și 10 minute. Anunțul a fost publicat de autoritatea contractantă – Consiliul Județean  în data de 22 noiembrie 2016, ora 13.20, iar atribuirea contractului firmei Salamandra SRL s-a făcut la ora 14.33, prețul de vânzare pentru un mp de construcție din lemn fiind „maximalul” suportat de CJ, respectiv 840,49 lei (186,32 euro). Comparativ cu produse similare aflate pe piață la acea dată, cele livrate de Salamandra au avut prețuri piperate. Iar acest lucru s-a văzut în devizul de lucrări.

Ușa de 643 lei:

Oblon căsuță-525 lei:

În devizul general de lucrări, apare informația că o căsuță de 3m x 2m a costat 6.456 lei fără TVA; căsuță 4,5m x 3m – 11.224 lei fără TVA; căsuță de 5,5m x 3m – 13.559 lei fără TVA; terasa de 10m x 3m – 18.553 lei fără TVA; atelierul hexagonal – 15.952 lei fără TVA.

Căsuță 3m x 2m=6.456 lei, fără TVA

Așa cum se poate vedea în deviz, la punctul 7, fereastra din lemn simplă în suprafață de 0,66 mp a costat 174,90 lei. La punctul 8 avem ferestrele din lemn cu oblon, în suprafață de 2,76 mp, pentru care s-au plătit 525 lei. Ușa din lemn exterioară într-un canat (punctul 9) a costat 643 lei. Vopsirea suprafețelor din lemn în două straturi (punctul 10) – cost de 296 lei fără manoperă. Contorul electric (punctul 15) a costat 329 lei.

Daniel MURARU

Citește și:

Atacul.ro a avut dreptate. Au furat la Târgul de Crăciun. Cât a plătit CJ Neamț pe căsuțe și cât costau în realitate

Atacul.ro a avut dreptate. Au furat la Târgul de Crăciun. Cât a plătit CJ Neamț pe căsuțe și cât costau în realitate

Târgul de Crăciun la Neamț, lecție de prăduit banul public

Iată dovada jafului de la Târgul de Crăciun! Sume importante de bani au fost sifonate cu nesimțire

Lou Bega, cadoul scump de „Moș Nicolae” pentru nemțeni. Artistul va fi plătit regește din banii județului

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.