Iată dovada jafului de la Târgul de Crăciun! Sume importante de bani au fost sifonate cu nesimțire

16
124

Până în prezent, atacul.ro a publicat zeci de articole în care arăta, cu probe clare, jaful pe care unii din Consiliul Județean Neamț sau din instituțiile subordonate îl practică atunci când vine vorba de cheltuirea banului public. Că nu degeaba bătăliile cele mai mari se dau pentru controlul banului public. Organizarea Târgului de Crăciun de la Neamț, evenimet aflat la cea de-a doua ediție, nu a făcut decât să confirme în mare parte dezvăluirile atacul.ro în ceea ce privește cheltuirea aiurea a unor sume importante. Vorbim de bani, bani mulți, care au intrat în buzunarele amicilor celor ce au gestionat această activitate. Afacerile necurate au ieșit la iveală încă de la prima ediție a Târgului de Crăciun (2016), contractele supraevaluate, oferite cu dedicație unor oameni de „încredere”, fiind la ordinea zilei. Camera de Conturi Neamț a verificat și a confirmat, în mare parte, dezvăluirile atacul.ro, însă auditorii publici externi care au făcut un control la Consiliului Județean Neamț, dar și la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, poate din cauza emoțiilor sau, de ce nu, a presiunilor sau a unor interese, nu s-au aplecat și asupra unor aspecte cu puternic iz penal pe care noi le-am prezentat. Asupra acestora vom reveni în perioada următoare. Deocamdată nu ne rămâne decât să sperăm că Poliția și procurorii anticorupție își vor face treaba, pentru că, spre știință jupâneilor și jupâneselor, există dosare penale în lucru în care sunt anchetate matrapazlâcurile de la Târgul de Crăciun, prima ediție. Și, credem noi, și cheltuielile celei de-a doua ediții vor fi luate la puricat de către autorități, pentru că există date că și acum banul public a fost sifonat cu nesimțire. Așadar, spre știință celor de la Camera de Conturi Neamț, și ne referim în special la auditorii care au făcut verificări privind cheltuielile de anul trecut la Târgul de Crăciun de la Neamț, îi anunțăm că DNA anchetează inclusiv modul în care și-au făcut treaba, deoarece există informații că „protecția” a funcționat în anumite cazuri.

Ce nu a văzut sau nu a vrut să vadă Curtea de Conturi

Așa cum spuneam, auditorii Camerei de Conturi au confirmat în mare parte dezvăluirile din atacul.ro, aceste aspecte făcând și obiectul unor anchete penale. Cu toate acestea, controlul Curții de Conturi a ocolit (urmează să se stabilească dacă voit sau nu) o serie de aspecte. Ne referim, în primul rând, la faptul că, de exemplu, cele 39 de căsuțe cumpărate de către Consiliul Județean Neamț, au apărut vopsite acest an, în condițiile în care anul trecut nu erau, deși în documente apărea că ar fi fost tratate cu vopsea. De asemeenea, auditorii nu au fost deloc interesați de cheltuielile privind montarea/demontarea și transportul căsuțelor, la mijloc fiind vorba de sume importante de bani cheltuite. Iar dacă cei de la Camera de Conturi Neamț nu au dorit să facă acest lucru o s-o facem noi, cu speranța că cei vinovați vor fi trași la răspundere.

120 lei/mp montare și demontare căsuțe. Total: 13.508 euro pentru montarea/demontarea celor 39 de construcții din lemn

După jaful de anul trecut, pe care noi l-am evidențiat, la capitolul montare/demontare căsuțe, ne-am fi așteptat ca lucrurile să se schimbe. Analizând datele, poți să spui că ceva totuși s-a întâmplat, numai că furtul, chiar dacă la un nivel mai mic, tot a avut loc. Cele 39 de căsuțe din lemn, în suprafață totală de 522,33 mp, cumpărate de către Consiliul Județean Neamț anul trecut, cu aproximativ 100.000 euro fără TVA, trebuiau să fie transportate din depozitul societății Drupo până pe esplanada de la Curtea Domnească din fața Primăriei Piatra Neamț. Nu știm cât a costat transportul în acest an, însă am aflat de pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cât a costat montatul/demontatul căsuțelor. Vorbim de 120 lei fără TVA (25,84 euro) pentru montat/demontat căsuțe, prețul fiind pe metru pătrat. Firma câștigătoare a fost NATY CRIAND COMPANY SRL din comuna Dumbrava Roșie care a montat/demontat căsuțele cu 120 lei/mp fără TVA.

Asta ar însemna că pentru montatul și demontatul unei căsuțe de 6 mp, Centrul „Carmen Saeculare” a plătit 720 lei fără TVA. În total, pentru montarea/demontarea celor 522,33 mp de construcții (căsuțe), „Carmen Saeculare” a achitat 62.679 lei fără TVA, adică 13.508 euro. Cam mult, dacă ne raportăm la prețul total pe care CJ-ul l-a achitat pentru aceste construcții, rspectiv 100.000 de euro. Dacă adunăm și cei aproximativ 17.000 de euro plătiți pentru demontatul căsuțelor, acțiune ce a avut loc după prima ediție a târgului, rezultă o sumă de 30.000 de euro, adică 30% din suma pe care CJ-ul a plătit-o pentru a cumpăra aceste construcții din lemn. Și în acest an, serviciile de montare/demontare căsuțe au fost achziționate prin procedură directă de pe SEAP. Nu ar fi lipsit de importanță faptul că Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” a inițiat anunțul în data de 4 decembrie, ora 09.16, iar în aceeași zi, la ora 16.22, contractul era atribuit firmei din Dumbrava Roșie. Datele oficiale arată că Naty Criand Company SRL a fost înființată în primăvara anului 2015, iar obiectul principal de activitate este „transportul rutier de mărfuri”. Firma, care îi are ca acționari pe Ioan Cristinel Luca și Vasile Andrei Ștefan, a avut, în anul 2015, cifră de afaceri 0, iar în 2016 – 86.680 lei, cu un profit de 3.367 lei și datorii de 90.581 lei.

Nordarin SRL a demontat căsuțele cu aproximativ 17.000 de euro

Dacă e să ne raportăm la costurile suportate de către „Carmen Saeculare” anul trecut, numai cu demontatul căsuțelor, s-ar putea spune că bugetul județean a făcut economie la această nouă ediție. În ianuarie 2017, Nordarin SRL demonta cele 39 de construcții din lemn, amplasate pe esplanada de la Curtea Domnească, cu un preț exorbitant. Vorbim de aproximativ 17.000 de euro, bani pe care „Carmen Saeculare” i-a dat firmei afaceristului Viorel Crețu numai pentru demontatul căsuțelor. 

Concret, angajații lui Viorel Crețu au demontat 12 căsuțe din lemn (2×3 m), 17 căsuțe din lemn (4,5×3 m), 6 căsute din lemn (5,5×3 m), 3 terase din lemn (10×3 m), o căsuță atelier cu formă hexagonală, cu latura de 3,5 m. S-ar putea spune că scăderea prețului de la 147 lei/mp demontare, plătit Nordarin SRL, la 120 lei/montare/demontare, reprezintă o afacere pentru bugetul județului. Numai că, dacă ne raportăm la prețul pentru montare/mp căsuțe, perceput și încasat de Salamandra SRL, firma care le-a și construit, ne dăm seama de adevăratul nivel al jafului. Astfel, pentru montatul căsuțelor, adică a celor 522,33 mp de construcții din lemn, Salamandra SRL a perceput, în decembrie 2016, 11.870 lei fără TVA. Asta înseamnă că, numai pentru montat, Salamandra a încasat 22,72 lei/mp.

Comparativ, Nordarin a încasat 147 lei/mp pentru demontat, iar firma din Dumbrava Roșie a încasat și ea, la cea de-a doua ediție a târgului, 120 lei/mp/montat/demontat. Ar însemna, dacă înjumătățim suma, că montatul a costat 60 lei, iar demontatul încă 60 lei. Cu mult mai mult decât a cerut și a încasat pentru montat Salamandra SRL.

Iar ca lucrurile să fie mult mai clare, patronul unei firme care fabrică astfel de căsuțe din lemn ne-a declarat că montatul unei construcții (2X3 m) costă 150 lei, adică puțin peste 20 de lei/mp.

„Asigurăm și montaj la cerere, deși este simplu pentru că noi vă punem la dispoziție toate informațiile care vă ajută să le montați. Dar, dacă doriți montaj, vă costă transportul băiatului de la firmă care vine cu mașina personală, plus 150 de lei, cât costă montarea unei căsuțe de 2×3 m. Dacă ar fi de demontat, nu știu să vă spun cam cât v-ar costa, să zicem că la fel ca la montat. Însă e păcat să plătiți degeaba, pentru că este foarte ușor de făcut, ne-a declarat reprezentantul firmei.

Deci, cam ăsta ar fi prețul corect pentru serviicile de montaj. Diferența este uluitoare și ar trebui să-i trezească din letargie pe cei care sunt plătiți tot din bani publici să vegheze la buna lui cheltuire.

Cu alte cuvinte, lucrurile, din punct de vedere financiar, au stat astfel:

-în 2016, montatul/demontatul celor 39 de construcții din lemn a costat 169 lei/mp fără TVA;

-în 2017, „Carmen Saeculare” a plătit pentru aceleași servicii 120 lei/mp fără TVA;

-reprezentanții firmelor care au ca obiect construirea căsuțelor din lemn afirmă că montatul/mp costă 22 lei, iar demontatul cel mult la fel. Adică avem un preț total pentru montat/demontat de maxim 50 lei/mp.

Raportîndu-ne la această sumă, rezultă că la prima ediție a Târgului de Crăciun de la Neamț, CJ-ul a plătit cu 119 lei/mp în plus, ceea ce înseamnă, la cei 522,33 mp, 62.157 lei (aproximativ 15.000 de euro). De asemenea, calculele arată că la ultima ediție, „Carmen Saeculare” a plătit cu 70 lei/mp mai mult decât prețul pieței, ceea ce înseamnă, pentru cei 522,33 mp, o sumă achitată în plus de 36.563 lei (aproximativ 8.000 de euro).

Daniel MURARU

Citeste si:

Cui i-a dat Consiliul Județean 10.000 de euro ilegal la Târgul de Crăciun

Opoziție de mucava în Consiliul Județean Neamț. Liber la achiziții de servicii juridice la Apaserv și bani în plus pentru Târgul de Crăciun

Iar miroase a măgării la Târgul de Crăciun. Vor încă 300.000 de lei

 

 

16 comments

 1. bunele maniere strica 5 ianuarie, 2018 at 15:24 Răspunde

  Rezulta mai sus suma de 15.000 euro diferenta…va spuneam intr-un aricol trecut cu distinsa doamba Carmen vavtrece de la opel la mercedes.Cu suma asta frumusica iti cumperi un E klasse second cu toate dotarile posibile,evident euro 5, dupa 2011.Sa nu fim rai, cat timp pulimea s-a distrat,restu nu mai conteaza.

  • Anca 5 ianuarie, 2018 at 18:01 Răspunde

   Care pulime neică?Ca au fost seri cand nu erau nici 20 de oameni in fata scenei! Ar trebui întrebați cetățenii daca doresc târg la asemenea costuri .Doar nu o fi pentru turiștii buluc veniți sa vada” cel mai frumos targ” .De fapt turiști s au înregistrat aia de au urcat pe scenă. De ce nu se cere sa faca publică execuția bugetară , doar sunt bani publici .Consilierii opoziției ce fac ? bat palma cu psd și trag și ei nădejde la inegalabila!

 2. Rotopercutor 5 ianuarie, 2018 at 18:41 Răspunde

  Curtea de Conturi urmează sa-l “albească” pe prefectul PITI cu lucrările făcute la Publiserv. Verificați raportul Curții de conturi!

 3. Mihai manea . 5 ianuarie, 2018 at 18:54 Răspunde

  DOMNILOR , CARE PUBLICATI ACESTE DATE EXACTE : SE STIE CA O PARTE DIN ACESTI BANI ” GENEROSI ” SE INTORC IN BUZUNARELE CELOR CARE CARE AU PUTEREA DE DECIZIE . NU SE MAI POATE FACE NIMIC , DE ACEEA SITUATIA GENERALA IN TARA ESTE ACEASTA .

 4. $£$¥ 5 ianuarie, 2018 at 20:07 Răspunde

  Pe când Articole și despre,, Distinsa Doamna SORICEANU “
  Rude , contracte multe , inclusiv in relația de prietenie cu ,, afaceristul CREȚU “ tot mâna distinsei , este !

 5. Diana 5 ianuarie, 2018 at 20:38 Răspunde

  Cred ca a fost printre cele mai chicioase manifestari de sarbatori din intreaga tara. O mizerie de organizare, de interes din partea organizaorilor. Totul de cea mai proasta calitate, inclusiv din prisma unor artisti invitati. Uitati-va cum arata un astfel de targ in orice alt mare oras. Nu avem traditii, nu avem ce promova? Avem suficinete! Nu avem, in schimb, oameni valorosi si cinstiti in administratia nemteana. Cred ca cei ce conduc administratia nemteana nu doar ca ne sfideaza, ci ne urasc efectiv pe noi nemtenii si ne trateaza ca pe o gloata de prosti care nu merita nici macar atentia lor. Imi aduc aminte cum spunea prima doamna a judetului ca vrea sa scoata judetul din anonimat. Ce mizerie. Nu doar ca nu-l scoate, ci il afunda iremediabil. Distrug tot, sanatate, cultura, educatie, administratie in general. E inimaginabil cat rau fac judetului. Vinovati nu sunt doar ei, ci si slugile care ii ajuta sa distruga. Sa nu creada slugile ca atunci cand actualii lor stapani vor ajunge unde le este locul (SI NU MAI DUREAZA MULT), vor putea sa vina sa ne explice ca nu au avut incotro si ca au fost amenintati sa ajute la distrugeri. Nu gunoaielor, veti plati alaturi de stapanii vostri. Vor fi necesari multi ani pt a repara distrugerile pe care le fac intentionat. Dar exista un Dumnezeu care ne va ajuta!

 6. FLORIN 6 ianuarie, 2018 at 08:25 Răspunde

  Nu exista vreo activitate a CL/CJ prin care sa nu se fure bani.

  Orice achizitie/vinzare/”investitie”este o hotie.

  Jumatate din bugetul local/judetean este furat cu licitatii trucate/dedicatie .

  Ideea de a intra in politica/administratia locala/judeteana este de a fura.Asta vedem zi de zi.

  Oameni de nimic,fara nici o profesie,conectati la CL/CJ plini de bani.Nimeni nu-i intreaba de viata.

  Toti fura fie ca vorbim de PNL sau PSD.

  Din pacate noi comentam degeaba.In realitate nu are cine sa opreasca aceste hotii colosale.

  Parchetul/IPJ/DNA Bacau/ANI sunt praf de incompetenta si coruptie fiind mina in mina cu acesti hoti.

  • valisor 6 ianuarie, 2018 at 09:31 Răspunde

   Toți fură…
   Eu sunt unul dintre nu puținii disperați, că n-am furat și nici nu am formatul să pot vreodată fura, dar, fără să am în sânge foarte mult patriotism, căci recunosc, sunt destul de modest la acest “capitol”, mă seacă totuși și nu știu de ce(?), să văd cum degenerează ființa noastră națională în esență contrară tuturor relelor care se spun, mai ales de către noi, despre noi.
   Dacă totuși ai vreo idee, ai vreo soluție și probabil că ceva deștept îți trece prin cap, vei fi surprins să vezi câți români sunt foarte receptivi! numai…
   ARUNCĂ DRACULUI SCEPTICISMUL!

   • mihnea 6 ianuarie, 2018 at 17:29 Răspunde

    Buna si sanatoasa solutie! #aruncascepticismul . Hai sa ramanem optimisti ca tu–oti acesti hoti vor plati. Unii, gratie trezirii institutiilor din justitie, ia altii vor primi pedepse la fel de dure din partea lui Dumnezeu. Asa a fost mereu! Nemernicii si-ar dori sa ramanem sceptici, sa devenim indiferenti la hotiile lor, sa ne fie frica, sa inchida gura tuturor celor care au curajul sa spuna ca fura (“atacul.ro” si celor care comenteaza). Sunteti datori tarii acesteia sa-i asigurati un viitor asa cum au facut inaintasii nostri, suntem datori copiilor nostri si generatiilor viitoare sa le oferim un trai liber. Nu sunt vorbe mari, sunt obligatii nescrise pe care le avem fiecare dintre noi. Hai ca se poate!

 7. DNA 6 ianuarie, 2018 at 22:32 Răspunde

  Ptiu. ..ce de_a comentarii…credeam ca sunt la o piți pe facebook ca numai acolo mai vezi zecimale la comentarii. ..în fine, după sărbători e greu cu banii așa ca politichia noastră are nevoie pentru traiul de zi cu zi…din ce bani iei tu în ianuarie pana intra pe 15 salar. ..whisky de 18 ani (cică e preferatul șefului de la judet), adjuncta focoasa e cu grad maniera, icre de sturion (nici nu știu cum arata) șampanie Don perignon…ăsta nu mănâncă parizer ca mine ca fac indigestie și rad aia la spital de ei.

  • valisor 7 ianuarie, 2018 at 11:24 Răspunde

   Eu unul, citesc cu interes aici și mă seacă atunci când nu înțeleg. Deci, zi clar! Nu ți-a ieșit încă tot din ficați după Sărbători, ți-a intrat accidental în sânge ADN de pițe, joci de partea ursului, sau ești un bun vânător de șopârle și te-ai ginit de ceva aici? că dacă e asta din urmă, din moment ce ai deschis gura, obligatoriu trebuie să nu taci, da să zici și asta nu e doar de sugerat, ba tocmai DE STRIGAT CU SUBIECT ȘI PREDICAT!
   Deci!..?

 8. Jerry the crazy mouse 8 ianuarie, 2018 at 20:52 Răspunde

  Bre, da cum de aghezmarul de Zanesti o lauda in mizeria lui online care se vrea ziar ?
  Nene, nici tanti Leana lu Zapacitu din capul s(t)atului nu era asa laudata cum e doamna derector in idiotenia aia de site cenzurat suta la suta .
  Omul pornise si o campanie anti Lidl, dar, ca si la Nepi faza n-a mers ca astia nu le au cu obiceiurile pamantului .Ba cade gresia , ba soareci in fistic., chestii d-astea de bat la ochi .
  Insa pe intaia ceferista nemteana o ridica pe EverestuL si Chomolungha planetara de numa numa! Ce o fi si aici ? Hahaha, auzi soro, jurnalist !

 9. Stefan 19 ianuarie, 2018 at 14:22 Răspunde

  Asemenea „manifestari” se pot organiza foarte usor si fara a fi implicat banul public:gheretele se pot monta-demonta pe cheltuiala vanzatorilor.Nu e nevoie nici de concerte cu hahaieli si scheunaturi produse de tot felul de pitipoance si nici de kitsch-ul intru-totul grotesc al ornamentelor si iluminatului excesiv…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.