Primăria Săvinești a vrut să vândă 7 hectare de teren fix lângă „balastiera lui Ginel”. Prețul: 0,69 euro/metru pătrat. Surpriza din Consiliul Local

2
7155

Agitație maximă în comuna Săvinești, acolo unde intenția reprezentanților primăriei de a vinde o suprafață importantă de teren (proprietatea localității) i-a deranjat pe localnici din cauza prețului mic de pornire a licitației.

Această intenție a conducerii Primăriei Săvinești, care nu a fost votată de aleșii locali, nu a fost făcută publică. Site-ul primăriei nu a mai fost actualizat de ani, deși există obligația legală ca proiectele de hotărâre, hotărârile, achizițiile publice să fie publicate.

Dacă legislativul ar fi aprobat scoaterea la licitație a terenului, săvineștenii s-ar fi trezit în fața unui fapt împlinit și nu ar fi putut face nimic pentru a opri scandaloasa tranzacție.

3,44 de lei/metru pătrat de teren

Conform conținutului unui proiect de hotărâre din luna noiembrie 2022, consilierilor locali li s-a cerut să aprobe vânzarea prin licitație publică a unui teren de 30.146 mp, intravilan, neproductiv și a altuia, de 39.854 mp, tot neproductiv, situat în extravilanul comunei.

De asemenea, consilierii trebuiau să-și însușească și Raportul de evaluare a celor două terenuri, document întocmit de evaluatorul Jan Sava. Acesta a evaluat terenul în suprafață de 30.164 mp (intravilan) la 177.881 lei, echivalentul a 35.996 euro. Vorbim de 5,89 lei/mp sau 1,19 euro/mp.

Cealaltă suprafață de teren, de 39.854 mp (extravilan) a fost evaluată la 63.607 lei, exchivalentul a 12.871 euro. În acest caz, vorbim de 1,59 lei/mp sau 0,32 euro/mp.

Împreună, cele două terenuri însumează fix 70.000 de metri pătrați, prețul mediu/mp pentru tot terenul fiind de 3,44 lei, echivalentul a 0,79 euro/mp.

În cazul în care consilierii ar fi aprobat vânzarea, prețul de pornire la licitație ar fi fost de 177.881 lei (35.996 euro) pentru suprafața de 30.146 mp (intravilan) și 63.607 lei (12.871 euro) pentru suprafața de 39.854 mp (extravilan).

Deși un teren este în intravilan, iar altul în extravilan, ele sunt prinse în același număr cadastral, formând, de fapt, o singură suprafață.

Verificările atacul.ro au indicat că terenul cu numărul cadastral corespunzător celor două suprafețe se află (coincidență!!!) fix lângă „balastiera lui Ginel”. Așa este cunoscută stația de sortare de lângă râul Bistrița, stație care a aparținut mult timp societății Aqua Parc SRL, în prezent, Antrepriza de Drumuri și Autostrăzi SRL, firmă unde Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, a fost administrator și asociat unic mult timp. Tocmai de aceea, sătenii îi spun stației de sortare „Balastiera lui Ginel”.  În prezent, asociat unic al societății este Gheorghe V. VLasie, tatăl lui Ginel.

În urmă cu 2 ani, stația a ajuns în patrimoniul firmei Helgra Decora SRL, unde, până de curând, a avut calitatea de asociat Eugen Ginel Vlasie, fiul lui Ginel. Eugen Ginel Vlasie a ieșit din acționariatul firmei la puțin timp după ce aceasta a intrat în insolvență.

Faptul că evaluatorul a apreciat că cele 7 hectare de teren într-o zonă considerată neproductivă, a contat mult în stabilirea prețului.

S-ar preta la … un iaz piscicol

Însă dacă luăm în considerare faptul că pentru respectiva suprafață se pot obține autorizațiile necesare, acolo se poate amenaja un iaz piscicol prin exploatarea balastului.

Afacerea, așa cum atacul.ro a arătat în nenumărate rânduri, ar fi una cu multe zerouri. De exemplu, pe terenul pe care Primăria Săvinești voia să-l vândă cu nici 50.000 de euro, cumpărătorul ar fi obținut aprobare pentru un iaz piscicol, cu o adâncime medie de 3 metri, rezultă că întreprinzătorul ar fi obținut 210.000 metri cubi de balast.

Pentru această cantitate ar fi plătit o sumă infimăredevență la ANRM – la care se adaugă 5,50 lei/mc balast la „Apele Române”, taxe și impozite locale, sume derizorii. La acestea, se mai adaugă costurile cu excavatul/transportul/spălatul agregatelor. Dacă terenul este aproape de stația de sortare, cheltuielile sunt mult mai mici.

Concluzia este că profiturile sunt astronomice, fără a lua în calcul cantitățile uriașe de balast care, de regulă, este furat.

Astfel, la 35-40 de lei/mc de balast, de pe urma celor 210.000 metri cubi de agregate exploatate s-ar obține între 7.350.000 și 8.400.000 lei. Bani făcuți în câteva luni.

Scăzând cheltuielile cu exploatarea, taxe șamd, rezultă un câștig de aproximativ 1,3 milioane de euro. Adică de peste 26 de ori mai mare față de investiția făcută în teren.

Această ipoteză a fost luată în calcul, iar sătenii au început să vorbească susținând că, de fapt, terenul urma să ajungă la un cunoscut afacerist în domeniul exploatării agregatelor minerale.

„Se putea face un parc fotovoltaic, însă zona este inundabilă”

Primarul de Săvinești, Daniel Horciu, a negat orice interese ascunse sau jocuri necurate, spunând că terenul este neproductiv, dar și că evaluările au fost făcute de un specialist în domeniu, raportul fiind adoptat de Consiliul Local.

„Acel teren care figurează în evidențe ca fiind neproductiv, se află lângă fosta haldă de gunoi. Acolo este piatră, e un balast, o vegetație care, pe timp de vară, se usucă toată de la căldură. Mai sunt resturi provenite de la fost haldă de gunoi pe care a avut-o platforma. Am văzut că au apărut discuții, că acolo se putea face un parc fotovoltaic, însă zona este una inundabilă, e lângă albia Bistriței”, a declarat primarul.

Întrebat ce crede că ar putea face un întreprinzător cu terenul respectiv, Daniel Horciu a menționat un iaz, dar și o balastieră, în cazul obținerii autorizațiilor necesare.

Primarul a mai spus că a renunțat la intenția de a scoate terenul la vânzare, asta însemnând că nu va readuce proiectul de hotărâre în discuția Consiliului Local.

În ceea ce privește zvonurile privind faptul că la mijloc ar fi vorba despre o afacere cu dedicație, primarul Horciu a negat, spunând că dacă proiectul ar fi fost votat, la licitație s-ar fi putut înscrie orice persoană.

„Nu s-ar fi putut vinde direct, s-ar fi scos la licitație la care se putea prezenta oricine, că era licitație publică. Eu, anul viitor, fac 16 ani de când sunt primar și nu vreau să mă murdăresc acum, la final de activitate în administrație, pentru că am anunțat că nu vreau să mai candidez. Fiecare a fost liber să voteze cum a dorit, iar faptul că au fost consilieri de la PSD care au votat împotrivă demonstrează că nu a fost nicio manevră la mijloc”, a mai spus Horciu.

Proiectul de hotărâre, care ar fi avut nevoie de votul a 2/3 din consilieri, adică 10 voturi, a fost departe de a fi aprobat. Au votat „pentru” 5 consilieri, iar „împotrivă” 10 consilieri, printre care și 2 dela PSD, partidul primarului.

Datele noastre indică faptul că ar mai fi existat o tentativă de scoatere la licitație a acestui teren, în cursul anului 2016.

Zvonurile care circulă în diverse medii, de la cine a aranjat și până pentru cine era aranjată tranzacția, duc în zona penalului, însă aceste chestiuni pot fi clarificate doar de către cei abilitați.

Sursele noastre afirmă că ar fi suficient ca anchetatorii să se stea de vorbă cu câțiva consilieri, pentru a afla așa zisul plan ce ar fi fost pus la cale de oameni din primărie pentru ca cele 7 hectare de teren să ajungă la „cine trebuie”, cu un preț cât mai mic.

D.MURARU

Citește și:

„Balastiera lui Ginel”, amenzi de 85.000 de lei de la Garda de Mediu și Apele Române pentru apa murdară deversată în râul Bistrița

Potriviri fericite pentru prosperitatea lui Ginel. Două balastiere la o aruncătură de băț de stația de sortare a Aqua Parc SRL

Fiul lui Ginel a ieșit dintr-o firmă cu datorii uriașe imediat după ce aceasta a intrat în insolvență

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. David 20 ianuarie, 2023 at 08:13 Răspunde

  Prin diferite tertipuri s a cautat de ani de zile ca sa se obtina terenuri pentru exploatarea de agregate minerale pentru cei din gasca lui Vlase ! Ba este decolmatare, regularizare scurgere, aducerea albiei pe centrul albiei, reprofilare, ba este construire de iazuri asazis piscicole, cert este ca se fura agregate minerale cu complicitatea celor de la Administratia Nationala APELE ROMANE, respectiv prin Administratiile Bazinale de Ape si a celor de la Sistemele de Gospodarire a Apelor .
  Un alt aport la distrugerea Ariilor Protejate si a albiilor il au cei de la Agentia Nationala de Resuse Minerale, in zona Moldovei, cei de la S.T. Campulung Moldovenesc , care de ani de zile nu merg pe teren sa constate jaful de ani de zile ci emit actele din birou. Iar cand ies la pensie ( cazul MOCANU) trec cu totul de partea hotilor de agregate minerale, si fac documentatii aiuritoare de redare a terenurilor la faza initiala sic!!!.
  Mai grav este ca, nici cand organele statului Roman, ii chema pe teren la anchete, sa constate furtul de agregate minerale unii, ii trateaza cu sictir( a se analiza cazul furtului de nisip din Cariera Bargaoani ), cand numitul – ing. BADALE IOAN de la S.T. Campulung Moldovenesc a refuzat sa vina la I.P.J. NEAMT, de, era firma lui ginel , protejat de “sosetel”, de ce M.A.I. – I.P.J. NEAMT nu a inaintat Dosar Penal lui BADALE IOAN la Parchetul NEAMT???!!
  In cazul de fata de zeci de ani nu s-a permis “ decolmatarea” in zona Savinesti, pe raul Bistrita , dat fiind sistemul hidroenergetic national creeat, dat si a prezentei conductei magistrale de gaz!!
  Dar ce conteaza , pentru firmele apropiate lui “seseta” se poate orice!! asa ca, cei de la Administratia Bazinala de Apa SIRET BACAU, Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT, au emis prosteste acte de reglementare de gospodarire a apelor , pentru ca directorii numiti politic si sefii de serviciu, pe criterii de obedienta, sa poata ramane pe scaune!!
  In analizarea acestor situatii, puteau si aveau obligatia sa o faca este Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta I.S.U. Petrodava Piatra Neamt , dar nu au facut acest lucru la timpul potrivit, de ce sa se complice sa deranjeze pe “ soseta” si prietenii, astfel delasarea, obedienta, a atins si alte institutii, respectiv, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost înființată în anul 2016, prin Legea nr. 95/2016 și care funcționează în baza Hotărârii de Guvern nr. 997/2016 , Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT, Administratia Bazinala de Apa SIRET BACAU – Administrația Națională ”Apele Române” care administrează bunurile din domeniul public al statului de natura celor prevăzute de art. 136 alin. 3 din Constituția României, republicată, bunurile proprietate publică prevăzute de Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, precum și patrimoniul propriu. Agentia de Protectia Mediului Neamt, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean NEAMT, care culmea trimiteau la Ministerul Mediului, lunar situatiile cu sanctiunile date la exploatarea de agregate minerale dar emiteau in continuare ilegal acte de reglementare pentru aceleasi societati depistate ca incalcau Legea Apelor si a Mediului !!!
  Inca o proba de nesimtire institutionala din partea Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean NEAMT, este afirmatia, comisarului sef, sau mai bine zis, fes, care spunea ..” nu putem sa mergem in control la balastiere, ca ne da in judecata…imi trebuie o sesizare ..” Vorba lui Bendeac: ..” hai sa te c…..s in freza …” !!!

 2. Virginia 21 ianuarie, 2023 at 18:22 Răspunde

  Dl primar cu p mic Horciu, nu doreste altceva decât sa dea ultimele tunuri inainte sa plece la meritata pensie speciala si poate putin dupa gratii, in urma “realizarilor” pe care le-a avut. Nu spune nimeni ca nu a facut nimic, insa a venit rupt în fund si pleaca putred de bogat în urma lucrarilor supraevaluate si date pe ochi frumosi pentru protecție. Tot pentru protectie s-a înconjurat de oameni cu intrari in magistratura pentru a scapa de puscarie, insa ce nu stie dl primar e ca dupa ce pleaca nu-l va mai cunoaste nimeni, iar protectia pica si va veni justiția peste el. La multi ani, d-le primar, cu executare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.