„Balastiera lui Ginel”, amenzi de 85.000 de lei de la Garda de Mediu și Apele Române pentru apa murdară deversată în râul Bistrița

3
4011

Deversarea apei murdare  în râul Bistrița din stația de sortare situată în comuna Săvinești, cunoscută de către localnici drept „Balastiera lui Ginel”, nu a rămas nesancționată de autorități. Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț au aplicat o amendă de 35.000 de lei societății care administrează balastiera. Acum doi ani, stația de sortare aparținea firmei Aqua Parc SRL, în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL. În decembrie 2020, înainte ca Aqua Parc SRL să-și schimbe denumirea, autorizația de mediu a balastierei de la Săvinești a fost transferată pe firma Helgra Decora SRL, cu sediul în Săvinești. Informația că a fost acordată o amendă de 35.000 de lei ne-a fost confirmată de surse din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, întrucât actualul director al SGA Neamț, Teodor Stratu, ne-a declarat că nu putem primi astfel de informații decât adresându-ne purtătorului de cuvânt al instituției. Sancțiunea, spun aceleași surse din cadrul ABA, a fost aplicată pentru că, în urma probelor prelevate, autoritățile au stabilit că indicele de turbiditate a apei deversate din stația de sortare în râul Bistrița, depășea cu mai bine  de două ori valoarea maximă admisă de Legea apelor.

Situația de la balastieră a fost evaluată și de comisarii Gărzii de Mediu Neamț, care au aplicat și ei o amendă în valoare de 50.000 de lei, pentru că în urma analizelor fizico-chimice la apele uzate epurate, evacuate în râul Bistrița s-a constatat depășiri la „indicatorul materii în suspensii”. Pe lângă amenda acordată, Garda de Mediu Neamț va notifica Agenția pentru Protecția Mediului cu privire la nerespectarea, de către proprietarul balastierei, a condițiilor din autorizația de mediu.

Ceea ce au constatat autoritățile la balastiera din Săvinești nu este o situație unică, pentru că majoritatea stațiilor de pe cursurile de apă din județ deversează apa murdară rezultată din spălatul agregatelor minerale. Asta se întâmplă, cel mai adesea, din cauza decantoarelor care nu sunt proiectate să spele cantități mari de agregate minerale într-un timp foarte scurt.

Balastul este spălat cu apă din râu care, după folosire, ar trebui să fie decantată astfel încât să fie deversată limpede. Altfel, fauna piscicolă are de suferit. De suferit au și pescarii care plătesc pentru permisele de pescuit.

În toamna anului 2019, după ce atacul.ro a publicat două articole (vezi AICI și AICI) în care arăta cum râul Bistrița este poluat de aceeași balastieră, inspectorii de la Apele Române s-au autosesizat și au făcut verificări. Probele prelevate au indicat, ca și acum, o turbiditate mare a apei deversată din balastieră în apă. Și atunci amenda acordată a fost tot de 35.000 de lei. Conform legii, contravenientul are posibilitate să plătească jumătate din minimum prevăzut de lege, adică 17.500 de lei.

Localnicii îi spun „Balastiera lui Ginel”, datorită faptului că ea a fost deținută de firma Aqua Parc SRL, înființată și condusă de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, o lungă perioadă, până în 2013. Atunci, Ginel s-a retras de la conducerea firmei, locul acestuia revenind tatălui său, cu același nume ca și fiul, Gheorghe Vlasie. În prezent, Ginel lucrează ca și consilier juridic la firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, denumirea sub care funcționează în prezent Aqua Parc SRL.

Firma Helga SRL, care deține în prezent autorizația de mediu pentru balastiera de la Săvinești, este deținută de către Eugen Ginel Vlasie (asociat unic și probabil rudă cu Gheorghe Ghe. Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene) și administrată de către Ionuț Bogdan Varvara. Firma, care are ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” a fost înființată în anul 2011, însă cifra de afaceri a explodat în anul 2019.

 

Daniel MURARU

„Balastiera lui Ginel”, din Săvinești, deversează apă murdară în Bistrița. Nu mai are cine să controleze balastierele

(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

Durere în cot la Garda de Mediu și „Apele Române”. „Balastiera lui Ginel” poluează în continuare!

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. ssoffix 1 septembrie, 2021 at 14:53 Răspunde

    Se constata clar ca Administratia Nationala APELE ROMANE, respectiv Administratia Bazinala de Apa “SIRET”- BACAU si Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT nu pot functiona decat cu ajutorul si sprijinul de netagaduit al presei de investigatii care isi face treaba corect si impartial . Prin documentari corecte si la obiect ziarul isi aduce contributia la respectarea prevederilor Legii Apelor nr.107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare, de catre cei care au incercat sa se bazeze numai pe relatiile oculte cu politicul local sau zonal, chit ca se cheama PSD,PD, PNL etc! sau pe relatiile cu deputati, senatori, primari de orase, primari de comune, consilieri locali sau judeteni! numai asa au putut directorii manjiti din sistemul APELE ROMANE sa isi pastreze locurile caldute si privilegiile ! De ce sa se respecte LEGEA? cand raul MOLDOVA este DISTRUS , raul SIRET este DISTRUS de balastiere sa dam in continuare exploatari pe sectiuni care sunt epuizate de mult, de agregate ! hai sa dam IAZURI la greu ! sa inchidem ochii la poluari la statiile de sortare spalare agregate minerale!! RUSINE

  2. apasst.@ 1 septembrie, 2021 at 18:41 Răspunde

    Cu toate sanctiunile date de catre A.B.A.SIRET- BACAU, SGA NEAMT dar si de G.N.M. – C.J. NEAMT se evacueaza in continuare ape uzate neepurate in raul MOLDOVA intrucat vana existenta pe conducta nu etanseaza total sectiunea respectica a conductei! Avem de a face cu o poluare continua care ar trebui raportatta pe flux direct la dispecerat A.N. APELE ROMANE si la Ministerul Mediului si Apelor dar cine sa o faca?, actuala directoare ” interimara” este preocupata sa mai stea cat se poate pe scaunul caldut de la A.B.A.SIRET BACAU si sa nu se miste pe teren! Dupa spusele celor de la sediul A.B.A.Siret nu o mai face de foarte mult timp! Eh cand era MARCOCI VLAD sau MICHI “combinatorul” se faceau adevarate excursii la Suceava , Vrancea Neamt pentru a se face rost de lucari lui Ginel ! dar s-au dus acele vremuri ! Adio “ALBUIA” , ADIO “TIGANCA” !!! vin scadentele de la DNA cat de curand!!

  3. daniel@ 1 septembrie, 2021 at 21:21 Răspunde

    Are dreptate comentatorul anterior, “specialiștii” din ape funcționează doar la sesizarile aparute in presa, respectiv Atacul. Mai mult, dle Muraru, daca vreti sa cunoasteti adevarul din interior, amenda aplicata de SGA a venit cu foarte mare întârziere, micuțul director Stratu neprimind “ok-ul” pentru aplicarea amenzii decat destul de tarziu (puteti verifica data semnalarii in presa, respectiv data aplicarii amenzii). In cel mai rau caz, amenda trrebuia aplicata cand au facut analizele. Micuțul Stratu este prizonierul unui cerc de interese controlat de Pavaleanu si Ginel. Amintiți-vă ca Pavaleanu a fost numit de Arsene la ABA Prut,, iar drept răsplată feciorul a fost numit recent director tehnic la Apaserv. Tot in această speță puteți verifica dacă pe parcursul acestui an cei de la apele române au mai inregistrat depășiri la calitatea apei evacuate din această stație (operatorul are contract cu apele romane pt efectuarea determinarilor la apa evacuată). Probabil Stratu nu o sa va raspunda asa cum v-a informat, ascunzându-se dupa o procedură complet ilegală potrivit careia nu poate oferi informatii publice stabilite printr-o lege, dar va spun ca SGA a mai constata depasiri in minim 4 luni anterioare la calitatea apei evacuate. Ce au facut cei de la apele romane cand au constatat depasiri? I-au pus doar sa plateasca niste penalitati? Adica putem polua cand si cum vrem platind niste penalitati? Foarte mulți sunt “prizonierii” financiari ai lui Ginel, atât la ape cat si la garda de mediu. Despre “interimara” de la ABA nu va pot spune decat ca a ramas aceeasi sluga credincioasa a PSD-ului, ABA fiind aproape o altă societate comercială administrată de Ginel.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.