Averea lui Arsene, un cufăr cu mistere. Instituțiile statului, nepăsătoare

4
3986

Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău a clasat sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind neregulile identificate de inspectorii de integritate în urma verificării averii lui Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț. Inspectorii de integritate au constatat  existența unei diferențe nejustificate în valoare de 196.100 Lei (aprox. 43.519 Euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Arsene, împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului, motiv pentru care, în luna mai a acestui an, au sesizat Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de Arsene. Comisia de cercetare, din care fac parte doi judecători de la Curtea de Apel Bacău și un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, a decis că totul este în regulă și a închis cazul. Însă hotărârea magistraților a fost atacată, la finalul lunii noiembrie, de Agenția Națională de Integritate la Curtea de Apel Bacău, în dosar având calitatea de „pârâți” Comisia de cercetare a averilor, Ministerul de Finanțe, Ionel Arsene și Gabriela Arsene. Va dura o perioadă până când acest proces va ajunge la final.

Ce a verificat Comisia?

Actele și lucrările comisiei de cercetare nu sunt publice, așa că informații oficiale despre această anchetă nu există. Singurele date pe care le avem la îndemână sunt cuprinse în comunicatul celor de la ANI, precum și în declarațiile de avere completate de Ionel Arsene.

În primăvara acestui an, Agenția Națională de Integritate a anunțat că găsit diferențe între averea dobândită și veniturile realizate de Ionel Arsene, motiv pentru care a sesizat atât Comisia de cercetare a averilor, cât și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Din punctul de vedere al inspectorilor ANI, existau indicii privind comiterea de către Arsene a infracțiunii de fals în declarații. Autoritățile au constatat că Arsene, în declarațiile de avere completate în perioada 2017 – 2018, nu a menționat suma de 196.100 de lei, reprezentând împrumuturi  acordate în nume personal unei societăți comerciale.

De aici reiese că, de fapt, ancheta celor de la ANI a vizat doar un singur aspect, respectiv un împrumut pe care Arsene l-a acordat unei societăți comerciale, fără a-l menționa în declarațiile de avere din 2017 și 2018. De aici deducem că inspectorii de integritate au avut informații despre împrumutul, de peste 43.000 de euro, oferit de Arsene unei societăți comerciale. Autoritățile s-au axat numai pe acest aspect, lăsând să le scape  lucruri extrem de interesante, cum ar fi alte sume mari de bani împrumutate, fără a fi justificate în vreun fel. La mijloc este vorba despre 651.000 de lei, bani oferiți cu împrumut de soția lui Arsene unei firme ale sale. Efectiv, nu există niciun document informații privind proveniența acestei sume de bani.

Declarațiile de avere din anii 2017 și 2018, completate de Ionel Arsene, când deja era președinte al CJ Neamț, sunt identice la capitolele „plasamente” și „datorii”, diferențe fiind la capitolul venituri, însă și acestea sunt aproape neînsemnate.

Astfel, în declarația de avere din 2017, Arsene a menționat că a oferit un împrumut unei persoane fizice în valoare de 135.000 de lei, iar soția sa, Gabriela, alte 3 împrumuturi – unul în valoare de 651.164 de lei, acordat societății Rotercom Prestige SRL, unul de 40.000 de euro, acordat firmei Consacre SRL și un altul de 20.000 de lei, acordat tot firmei Consacre. La capitolul „datorii”, Arsene a declarat cele trei credite contractate în 2007, cu scadență 2017 (46.000 euro la BCR, 150.000 euro la BCR, 5.000 euro la Bancpost).

De asemenea, Arsene a mai menționat că, în 2016, a luat cu împrumut 135.000 de lei de la o persoană fizică și 40.000 de euro de la o altă persoană fizică. În ceea ce privește veniturile, Arsene a precizat că a câștigat puțin peste 100.000 de lei de la CJ Neamț și Parlament, iar soția sa, 10.116 lei de la Rotercom Prestige SRL.

Declarația de avere completată în anul 2017:

 

În declarația de avere completată în luna iunie 2018, Arsene a menționat aceleași sume date și luate cu împrumut, ca în documentul din 2017. Doar veniturile din salarii a celor doi soți au fost mai mari cu aproximativ 15.000 de lei.

Declarația de avere completată în anul 2018:

O analiză a sumelor luate și oferite cu împrumut de familia Arsene, conform informațiile oferite de capul familiei în declarațiile de avere din anii 2017 și 2018, arată că există serioase semne de întrebare privind împrumutul de 651.164 de lei pe care Gabriela Arsene l-a acordat firmei Rotercom Prestige SRL.

În anii 2017 și 2018, fără a pune la socoteală împrumuturile vechi de la bănci, cele contractate în anul 2007, familia Arsene a menționat că a luat cu împrumut 135.000 de lei și 40.000 de euro și a oferit împrumuturi după cum urmează: 651.164 lei (Gabriela Arsene către Rotercom Prestige); 135.000 de lei (Ionel Arsene unei persoane fizice); 40.000 de euro (Gabriela Arsene către Consacre SRL) și 20.000 de lei (Gabriela Arsene către Consacre SRL).

Dacă luăm în calcul veniturile celor doi (aproximativ 100.000 de lei), nu ies la socoteală câteva sute de mii de lei. Întrebarea pe care cei de la ANI ar fi trebuit să și-o pună era simplă: de unde a scos familia Arsene atâta bănet pentru a împrumuta firme și persoane, în contextul în care veniturile nu i-au permis astfel de operațiuni?

Fără a mai pune la socoteală și cei aproape 200.000 de lei (pentru care a fost verificat), pe care ANI afirmă că Arsene i-a oferit cu împrumut unei firme, fără să facă mențiunea în declarația de avere.

Atacul.ro a încercat să identifice sursa sumei de 651.164 de lei împrumutați de Gabriela Arsene firmei Consacre SRL și a observat că aceasta apare, prima dată, în declarația de avere din vara anului 2016, completată imediat după ce soțul, Ionel, a fost ales președinte la CJ Neamț.

De altfel, tabloul plasamentelor și datoriilor este același ca și în 2017 și în 2018. Doar venituri salariale ale celor doi soți au fost mult mai mici, de nici 80.000 de lei.

Declarația de avere completată în anul 2016:

Deși atacul.ro a scris de nenumărate ori despre neconcordanțele din declarațiile de avere ale lui Arsene, autoritățile au trecut peste aceste aspecte.

Orice persoană care analizează documentul completat de Ionel Arsene în vara anului 2016, nu are cum să nu observe că familia acestuia a luat cu împrumut, de la diverse persoane fizice, 135.000 de lei și 40.000 de euro și a oferit cu împrumut mult mai mult decât atât. Cum spuneam, nu ies la socoteală cei 651.164 de lei, pe care Gabriela Arsene i-a oferit cu împrumut firmei sale – Rotercom Prestige SRL. De unde a avut această fabuloasă sumă este un mister pe care nimeni nu l-a dezlegat. Încă.

Și nu este singura problemă identificată de atacul.ro. Pe lângă faptul că șeful CJ-ului obișnuia să completeze declarațiile de avere și interese în derâdere, fără a menționa numele persoanelor de la care se împrumuta sau cărora le oferea bani cu împrumut, mai sunt cel puțin două chestiuni pe care ANI avea obligația să le lămurească.

Primo. Apariția, în declarația de avere din 2015, a unui autoturism Audi, an de fabricație 2011, care a dispărut din declarația de avere din 2016, fără ca Arsene să menționeze cu cât l-a vândut și cui.

Secundo. Împrumutul de 60.000 de euro, pe care Ionel Arsene l-a contractat în data de 26 iunie 2015, de la omul de afaceri nemțean Mihai Bîrliba și care nu este menționat nicăieri. Cei de la ANI pot cere informații suplimentare de la Judecătoria Târgu Neamț sau, de ce nu, de la Bîrliba.

„Solutia pe scurt: Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de Biroul executorului judecătoresc Mareș Ioan, cu sediul în Piatra Neamţ, str. Vorel Anton, nr. 6, bl. B6, sc. B, parter, ap. 21, judeţul Neamţ. Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu reprezentat de contractul de împrumut autentificat sub nr. 288 din data de 26.06.2015 de Biroul Individual Notarial Lia Koszeghi din Piatra Neamţ, pentru realizarea obligaţiei de plată a sumei de 60.000 euro ( în lei la cursul BNR din ziua plăţii), reprezentând împrumut nerestituit, în oricare dintre modalităţile de executare silită prevăzute de lege, solicitată de creditorul Birliba Mihai, împotriva debitorului Arsene Ionel, Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu. Fără nicio cale de atac. Pronunţată prin punerea la dispoziţie prin intermediul grefei la data de 02.03.2020”, se arată în decizia Judecătoriei Târgu-Neamț.

Atacul.ro nu a găsit acest împrumut făcut de Arsene în declarațiile lui de avere. Probabil că, dacă ar fi verificat, inspectorii de integritate ar fi ajuns la același rezultat.

Începând din anul 2019, Gabriela Arsene a dispărut din declarațiile de avere și interese ale soțului său, iar odată cu ea și informațiile privind sumele luate și oferite cu împrumut.

În primăvara acestui an, într-unul dintre procesele pe care le are Arsene, avocatul acestuia a menționat că clientul său este divorțat, informație care circulă, de altfel, chiar din anul în care Gabriela Arsene nu a mai apărut în declarația de avere a soțului. Chiar dacă sunt divorțați, soții Arsene locuiesc în aceeași casă, într-o vilă din comuna ilfoveană Tunari, și nu se feresc să-și declare reciproc dragostea pe rețelele de socializare. Semn că doi oameni se pot iubi chiar și dacă au divorțat. Dacă nu cumva divorțul celor doi a avut legătură cu ancheta celor de la ANI și a altor autorități.

D. MURARU

Citește și:

Cum l-a îmbogățit politica pe Ionel Arsene. Mașini de lux și sute de mii de euro fără justificare. Autoritățile au luat poziția struțului

Proprietarul vilei de lux din Tunari, în care locuiesc Arsene și fosta soție: „Nu mă implicați în mizeriile altora!”

Arsene, dator vândut unui om de afaceri. Șeful CJ, pus la colț de judecători

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Jean Padureanu 21 decembrie, 2022 at 19:07 Răspunde

    Indivizi ca ăsta ne țin in epoca de piatra.Mergi in alte parti si vezi ca se poate,spitale curate si dotate,drumuri asfaltate,care rezista si dupa prima ninsoare,oameni competenti,in special la inspectoratul scolar ;),intelegeti voi ce vreau sa zic si multe alte chestii.Mai am o luna si ma intorc inapoi de unde am venit acum 2 ani.Definitiv,de data asta!Plec cu un gust amar,ca nu am putut realiza nimic in tara mea,fara sa dau șpagă sau comisioane si asta din cauza unora ca chiloțel sau cum i-o mai spune.Sper ca tot mai multi să facă acest lucru,să văd de unde vor mai plăti pensii speciale peste10-20 de ani.La multi ani!

  2. V.Vasile 22 decembrie, 2022 at 09:21 Răspunde

    Ne luati de fraieri , suma asta este maruntis . pt. acest individ ! Sa nu va mirati daca dupa condamnarea din prima instanta la opt ani si patru luni , cei de la Brasov il vor achita sau amanari pana la prescriptie ! Cancerul a patrus adanc…..

  3. FLORIN 22 decembrie, 2022 at 13:32 Răspunde

    Are zeci de milioane de euro din banii furati sifonati cu PNDL si bugetele anuale ale CJ.
    Ei nu se ”regasesc”in conturile personale.Alooo?Ei sunt la Ginel &acolitii la care are oricand acces.
    Imprumuturile sunt de fatada pentru a justifica banii pe care ii cheltuie in afara de salariu.
    Este schema clasica a tuturor hotilor si delapidatorilor din ”institutiile””SPECIALE”esuate de coruptie gen MAI/SRI/PARCHET/DGA/CACA/MACA.
    Nu sunt anchete pentru ca hotii nu se ancheteaza intre ei.
    Nevestele lor ”lucreaza”la Prefectura/CJ.Cum sa faca anchete?
    Din contra,aceste institutii toxice livreaza informatii catre acesti hoti pentru a le pazi spatele.
    In schimb primesc favoruri,le sunt angajate nevestele si primesc comisioane sub diverse”forme”.
    Pana nu se desfiinteaza aceste institutii toxice si inutile compromise de coruptie si incompetenta acesti hoti vor devaliza in continuare aceasta tara pana la falimentul care este iminent.

  4. Dase 26 decembrie, 2022 at 13:51 Răspunde

    Sunt care câștigă mult mai mult ca el.au vile , masini , apartamente si nu au nici un venit! Asta macar e cunoscut cu ce se ocupa.Degeaba sesizezi organele statului pentru ca sunt mana in mana cu ei!!! Nimeni nu ii/le verifica! Câinii latră, caravana merge!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.