Cui i-a închiriat Direcția Silvică Neamț o cabană cu numai 200 de lei/lună pentru o perioadă de 15 ani?

9
13699

Închirierea unei cabane a Direcției Silvice Neamț la un preț derizoriu, pe o perioadă foarte lungă, printr-o licitație publică ce a avut loc în septembrie, a fost secretizată de șeful instituției, Valentin Tămăslăcaru. În opinia acestuia, informațiile nu sunt de interes public. 

Doar ca să spună că informațiile pe care le-am solicitat nu se regăsesc într-o listă a RNP-ului (lista documentelor de interes public), lui Tămăslăcaru și sfătuitorilor săi le-au trebuit două săptămâni.

Evident că au dispus de timpul necesar pentru a căuta un răspuns și, iată, l-au găsit!

Închirierea Cabanei silvice Mărgineni, situată în localitatea cu același nume, la cateva sute de metri de drumul județean, ce este administrată de stat prin Direcția Silvică Neamț, Ocolul Silvic Gârcina, și care, clar, nu-i aparține lui Tămăslăcaru și nici colegilor acestuia, a fost trecută la informații care nu sunt destinate publicului. O fi vorba despre vreun secret de stat, altfel comportamentul șefilor de la Silvic nu se justifică în niciun fel.

Iar toate astea se întâmplă în contextul în care imobilul a fost scos spre închiriere printr-o LICITAȚIE PUBLICĂ, la prețul de pornire de 200 de lei/lună (fără TVA), pentru o perioadă de nici mai mult, nici mai puțin de 15 ANI.

Cine a pus mâna pe cabană și la ce preț?

În luna august, Direcția Silvică anunța că va scoate spre închiriere, pe data de 9 septembrie, prin licitație publică deschisă la sediul unității, Cabana Mărgineni (foto), care are o suprafață de 80 de metri pătrați și este alcătuită din trei camere, un hol, o baie și o bucătărie, destinația spațiului fiind de locuit.

 

Garanția de participare la licitație a fost de 200 de lei, taxa de participare, tot de 200 de lei, iar persoanele interesate aveau de depus o cerere de participare, o declarație de propria răspundere că nu au datorii către instituție, iar în cazul firmelor, documentul de înregistrare la Oficiul  Registrului Comerțului și un certificat constatator.  

Practic, cu 400 de lei în buzunar, oricine avea nevoie de o casă în care să locuiască, fie și la Mărgineni, putea să se prezinte la licitația organizată de Silvic.

Prețul de pornire a licitației (chiria minimă pe lună) a fost stabilit la 200 de lei/lună (fără TVA) de către comitetul director al instituției. Plata utilităților a fost stabilită în sarcina chiriașului, iar „înainte de predarea spre închiriere se va constitui o garanție în valoare egală cu o chirie lunară”, potrivit instituției, adică 200 de lei.

Apoi, zice Direcția Silvică în anunțul din august, că perioada de închiriere este de 15 ani (180 de luni)!!!, iar „actualizarea tarifului lunar se va face anual cu acordul părților, în funcție de <<Indicele prețurilor de consum pentru servicii>> furnizat de Institutul Național de Statistică. Valoarea de adjudecare este valoarea cea mai mare obținută prin licitație (lei/lună). LICITAȚIA SE VA DESFĂȘURA DUPĂ METODA LICITAȚIEI PUBLICE DESCHISĂ CU STRIGARE ȘI ADJUDECARE LA CEL MAI MARE PREȚ OFERIT (…) În cazul în care la licitație se înscrie un singur ofertant, acesta poate adjudeca licitația pentru spațiul respective la prețul oferit de acesta, dar nu mai puțin decât prețul de pornire. (…) În cazul în care spațiul oferit spre închiriere la licitație rămâne neadjudecat, acesta poate fi supus la negociere, prețul oferit la negociere nu poate fi mai mic decât prețul de pornire la licitație”.

Întrebările adresate directorului Direcției Silvice Neamț, Valentin Tămăslăcaru, au rămas fără niciun răspuns, fiind scoase din aria informațiilor publice.

ÎNTREBĂRILE REDACTORULUI ATACUL.RO:

În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

– Direcția Silvică Neamț a închiriat Cabana Mărgineni la licitația organizată pe data de 9 septembrie a.c.?

– Câți participanți au fost prezenți la licitație (câte persoane fizice și câte juridice)?

– Dacă a fost dată spre închiriere, cine este adjudecatarul și care este suma cu care instituția pe care o conduceți a închiriat imobilul?

– De ce a fost aleasă perioada de 15 ani pentru închirierea Cabanei Mărgineni? Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii luate de Comitetul Director al Direcției Silvice Neamț?

– Ce statut avea acest imobil înainte de această licitație (era închiriat actualului adjudecatar ori altei persoane/entități)?

– Dacă a fost închiriată și înainte de această licitație, de pe 9 septembrie a.c., vă rugăm să ne spuneți care a fost prețul închirierii?

– Direcția Silvică Neamț mai are date spre închiriere astfel de imobile?

– Dacă dacă, ne puteți spune care sunt acestea, în ce zone se află și care sunt prețurile închirierii lunare?

IATĂ pentru ce i-au trebuit lui Tămăslăcaru DOUĂ SĂPTÂMĂNI până să formuleze un răspuns:

Este limpede că șeful Silvicului ar fi putut să invoce doar datele cu caracter personal, respectiv să refuze să ne spună, conform GDPR, ce persoane fizice au participat la licitație. 

În rest, conducerea Direcției Silvice Neamț ar fi putut să ofere toate datele solicitate, acestea având caracter public. Au preferat să nu o facă, demonstrând încă o dată că tratează bunurile statului ca fiind ale lor, personale. Pentru Tămăslăcaru & Comp., dacă au uitat, le reamintim că Direcția Silvică Neamț gestionează bunurile statului, nu ale unei persoane private, motiv pentru care au obligația să dea socoteală pentru toate acțiunile pe care le întreprind. Cabana Mărgineni, închiriată cel mai probabil cu 200 de lei/lună, este proprietate a statului, nu proprietatea privată a cuiva care lucrează la Direcția Silvică.

Nu este pentru prima dată când conducerea Direcției Silvice Neamț are un astfel de comportament. Aceeași atitudine a avut-o și când atacul.ro a solicitat punerea la dispoziție a sentinței civile prin care statul a pierdut peste 10.000 de hectare de pădure, în urma unui proces dubios. Și atunci, ca și acum, cei de la Silvic au căutat tot felul de motive puerile pentru a ține ascunse informațiile și documentele cerute.

N.R.

Citește și:

CADOUL MAFIEI POLITICE PENTRU MOȘTENITORII PRINCIPELUI STURDZA: 10.707 HA PĂDURE

Scuze publice și explicații penibile de la Direcția Silvică Neamț. Romsilva cu tupeu: hotărârile judecătorești sunt informații clasificate

Pe cine protejează Direcția Silvică Neamț? Șefii Silvicului refuză să facă publică sentința prin care România a pierdut 10.707 hectare de pădure

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. lili stan 12 octombrie, 2022 at 15:43 Răspunde

    Intr-o tara europeana civilizata acest nesimtit era demis a doua zi!!! el crede ca DS NEAMT este proprietate lui si a lui soseta care l-a pus pe functie !! Afara cu golanul !!

  2. gigi duru 12 octombrie, 2022 at 22:06 Răspunde

    Tranzactiile prin care autoritatile publice instraineaza drepturi (proprietate, uz, uzufruct) nu pot fi secrete decat daca autoritatile sunt din domeniul de siguranta nationala.

  3. V.Vasile 13 octombrie, 2022 at 09:01 Răspunde

    Tupeu inimaginabil , nesimtire crasa ! Sunt convins ca acest individ ,numit politic, slujeste interesele cuiva asa ca , dat afara imediat si ,,specialii,, sa-l ia la intrebari !

  4. Ioan 13 octombrie, 2022 at 09:53 Răspunde

    D-na Lili Stan nu sunteti informată bine. Directorul de la Direcția Silvica este susținut de PNL. Instituțiile bancare sunt bine împărțite în județ.

  5. Nelu 13 octombrie, 2022 at 13:46 Răspunde

    Daca institutiile statului si-ar face treaba pentru care sant platite regeste(ma refer la politie,justitie) atunci nu s-ar mai perinda atatea excrocherii si jafuri vizibile din univers dar nu si de cei indriguiti sa le vada.Politica isi baga nasul peste tot in loc sa isi faca treaba lor.Mare rusine pentru politicul romanesc si justitia romana. RUSINEEEE.

  6. Ochi de soim 13 octombrie, 2022 at 15:04 Răspunde

    Într-adevăr (***) asta de Tamaslacaru este pus pe funcție de lepra galbenă de asta își permite să facă totul praf și pulbere în jurul lui! Să vedeți ce lupta este pe funcțiile de șef de ocol vacante ce ciomageala de golani și mardeiași troglodiți între silvicultorii noștri ce amenințări reciproce cu parchete servicii secrete și politicieni de îți vine efectiv să fugi în lumea largă. Asta înseamnă spiritul de dreapta liberal în biata țară

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.