Judecat pentru o șpagă de 400.000 de euro, deputatul Munteanu a sărăcit subit

4
371

* Munteanu a fost trimis în judecată de DNA săptămâna trecută * pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au luat măsura sechestrului asigurator asupra unui cont bancar în care se află 16.668 lei * în data de 12 mai, cu două săptămâni înainte ca împotriva sa să fie dispusă începerea urmăririi penale, deputatul a achitat, din același cont, echivalentul în lei a 5.000 de euro fiicei sale la care avea o datorie de 10.000 de euro * terenurile, casele și un spațiu comercial le-a donat 

Deputatul PSD de Neamț, Ioan Munteanu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a fost trimis în judecată de către DNA, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru fapte de corupție. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde deputatul va fi judecat pentru trafic de influență și spălare de bani. La mijloc este vorba, după cum spun procurorii DNA, de o șpagă de 400.000 de euro pe care deputatul ar fi încasat-o de la un om de afaceri care avea de recuperat o sumă importantă de bani de la o companie de stat. Cei 400.000 de euro reprezintă 5% din valoarea contractului, bani pe care omul de afaceri i-a dat în mai multe tranșe parlamentarului pentru ca acesta să pună o vorbă bună unde trebuie și să-și recupereze banii. În ultimul comunicat în care DNA-ul anunță trimiterea în judecată a parlamentarului nemțean, procurorii anunță că pentru recuperarea prejudiciului a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul pe care deputatul îl deține la o unitate bancară. Într-adevăr, Ioan Munteanu are un cont la Raiffesen Bank cu suma de 16.668 lei, adică nici 5.000 de euro. Așadar, în cazul în care instanța va dispune recuperarea celor 400.000 de euro, luați cu titlu de șpagă de deputat, statul va mai recupera praful de pe tobă, cei 4.000 de euro reprezentând 1% din valoarea șpăgii despre care vorbesc procurorii anticorupție.

Două declarații de avere cu mențiuni diferite

La începtul acestui an, când cu siguranță Ioan Munteanu nu bănuia ce urma să i se întâmple, în declarația de avere a parlamentarului apar și bunuri imobile. Vorbim  de 17 metri patrati de teren intravilan, cotă indiviză bloc, achiziție făcută în 2012. În declarația de avere era amintit și apartamentul în suprafață de 94,58 mp, situat într-o zonă bună a orașului, dar și un spațiu comercial cu o suprafață de 37,20 mp, cumpărat în 1993. Parlamentarul mai avea, într-un cont bancar, suma de 30.253 lei și o datorie de 10.100 euro la fiica sa, bani pe care trebuia să-i returneze până în anul 2020. Deputatul nu a uitat să menționeze că a dat organizației PSD Neamț suma de 30.000 de lei cu titlu de contribuție la campania electorală. Ciudat este că din ianuarie și până în iunie, interval în care au intervenit problemele cu DNA-ul, declarația de avere a deputatului s-a schimbat radical. Într-o primă declarație de avere, datată 7 iunie 2017 și depusă la Camera Deputaților, deputatul apare cu aceleași proprietăți. Singura modificare o găsim la contul bancar unde, din cei de 30.253 lei lei mai avea 13.664 lei. Datoria către fiica sa a scăzut cu 5.000 euro, sumă ce a fost achitată de deputat în data de 12 mai, adică cu fix două săptămâni înainte ca DNA-ul să anunțe că a început urmărirea penală împotriva lui pentru fapte de corupție. 

În data de 19 iunie, deputatul Munteanu depune o altă declarație de avere în care apar modificări esențiale. Astfel, din acest ultim document aflăm că deputatul a donat terenul de sub bloc și apartamentul (donație uzufruct viager), fără a spune cui. În schimb, menționează că a donat spațiul comercial fiicei sale.

O altă modificare o regăsim la contul bancar, suma de aici crescând cu aproximativ 3.000 de lei. Acum, nu știm dacă deputatul Munteanu și-a donat averea în intervalul 7 – 19 iunie, data celor două declarații de avere, însă știm că statul are la îndemână pârghii cu ajutorul cărora să recupereze prejudiciile stabilite definitiv de către instanță. În cazul în care instanța îl va obliga pe Ioan Munteanu să achite prejudiciul, respectiv șpaga de 400.000 de euro, statul român prin instituțiile sale poate merge până acolo încât să anuleze actele de donație făcute de către parlamentar. Asta numai dacă autoritățile vor fi interesate să adune probe care să dovedească că Ioan Munteanu și-a donat averea tocmai pentru a o pune la adăpost de o eventuală confiscare. Nu ar fi greu, ne spun specialiștii cu care am discutat! Mai greu va fi ca autoritățile să se miște în acest sens. Faptul că deputatul, care avea o datorie de 10.100 de euro la fiica sa, cu scadență in anul 2020, s-a grăbit să achite jumătate din sumă chiar în timp ce era anchetat de procurorii anticorupție ar trebui să dea de gândit. Totuși, este posibil ca în rechizitoriul înaintat instanței supreme, DNA-ul să fi făcut referire și la modificările dubioase din declarațiile de avere ale deputatului. Nu ne îndoim că statul român, prin ANAF, s-a constituit parte civilă în acest dosar, însă avem rezerve serioase în privința eforturilor pe care autoritățile le depun pentru a recupera prejudiciile din dosare.

Vezi aici declaratiile de avere:

Declaratie avere 19 iunie 2017

Declaratie avere 7 iunie 2017

Declaratie avere 5 ianuarie 2017

Trebuie spus că în cazul donației prin uzufruct viager, beneficiarul devine proprietar de drept asupra imobilelor și poate dispune în mod liber de aceste bunuri. Doar în cazul în care cel ce a primit imobilul se hotărăște să-l înstrăineze, noii proprietari vor avea obligația să le permită celor care au făcut donația să locuiască în continuare în acel imobil fără să le tulbure acest drept. Cul ate cuvinte, soții Munteanu nu mai sunt proprietarii bunurilor donate, însă fiind vorba de o donație cu uzufruct viager, nimeni nu-I va putea niciodată să-I evacueze din imobil.

Deputatul Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești în data de 29 iunie:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență si spălare de bani. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat. În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.  Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.
 În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul deținut, la o unitate bancară, de inculpatul Munteanu Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”

Dosarul a fost înregistrat in data de 30 iunie pe rolul instanței supreme, urmând ca primul termen de judecată să fie alocat ulterior. Deocamdată, cauza se află în procedură de cameră preliminară.

Daniel MURARU

Citeste si:

Pinalti cântă cu spor. Deputatul Munteanu, urmărit penal pentru o șpagă de 400.000 de euro

MUNTEANU (PSD) ȘI COZMANCIUC (PNL): AFACERI DE MILIOANE ȘI TOVĂRĂȘII CU PINALTI ȘI FENECHIU

 

 

 

4 comments

 1. Busuioc 3 iulie, 2017 at 20:36 Răspunde

  Un (***cenzurat admin) care s-a razbunat pe cei care nu i-au suflat in cur, folosindu-se uneori si de justitia independenta de doi bani a judetului Neamt pentru a se debarasa de ei. Acum i-a venit randul dansului si ii urez in numele tuturor prietenilor pe care i-a ajutat la greu multi ani cu executare. Iar domnul Bobeanu de sus din cer sa aibe grija de el sa zaca la racoare, asa cum si marele deputat de Neamt a avut grija sa il bage la 2 metri sub pamant ca sa ii ia locul. Acu sa iti vedem zambetul ala de penal infractorule

 2. valisor 3 iulie, 2017 at 22:23 Răspunde

  Las’ să aivă moldoltenii de Munteni! că, vorba babelor din sat, “doar n-or să ia, taică, cu ei în groapă!”.
  Când mă gândesc la norod, parcă nici măcar de Dragnea, mai grețos decât voma, nu mi-e chiar așa de silă. Scârbele astea care suntem, atâta așteptăm (bineînțeles că și eu, că și eu mă enumăr între norozi) și zicem că minuni, anume că să se nimerească să ne vie și nouă rândul SĂ FURĂM. Pute pământul sub noi de harnici ce suntem și, tragic, suntem ai dracului de mulți, că ăia care nu-s nici ceilalți, nu-s nici noi, sunt doar o mână de oameni; bine, asta metaforic, deci poate că două mâini, dar ideea e că”-i numeri pe degete” și bravo lor și nu mai pot de invidie că sunt unii așa, dar eu nu! N-avem împotriva cui să ne facem scăpați, n-avem peste cine să ni se facă dreptate, că adică cuie? Nouă?! Ha! Și nu e în genele noastre să fim așa! Dar, dacă nu vrem să borâm ACUMA din noi circumstanțele care ni s-au întâmplat… nu știu ce să zic… Nu știu cât e CEASUL!
  Da-mi-aș cu cucul ceasului în cap!

 3. constantin 4 iulie, 2017 at 09:09 Răspunde

  iata adevarata fata a preacinstitului si inteligentului agricol.chestia cu 400.000eu este o bagatela/jaful facut de agronom si distribuit in familie si colaboratori este mult mai mare.el a jefuit cu toti indiferent cine se afla la putere.parca mai are un imobil pe la scaricica pingarati pe malul lacului in vecinatate lui stefan aiA cui a mai donat-o?.dar scara de bloc de apartamente din piata precista cine le are in propietate?acest cameleon politic cu chipul lui zambaret de om de gasca a jefuit groaznic.a crezut ca este destul de inteligent si ii va merge.poate aflam cum a fost si cat a primit la vinderea piscicolei neamt.poate aflam in ce conditii la dat la o parte pe bobeanu si a luat cadastrul.sunt foarte multe intrebari la care are de raspuns.si acum plange mihaela mocanu care la sustinut pe munteanu la cozmanca sa il ia inspector guvernamental.era un mare salt de la cap razboieni la guvernul romaniei.singurul care a fost mai pilos ca el si ia luat scaunul de ministru de sub fund e OAIA DAIA.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.