SGA Neamț, condus în regim de interimat de-o veșnicie. Noul șef este, de fapt, fostul șef

4
2823

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț este condus în continuare tot în regim de interimat, Teodor Stratu, care a mai fost director, fiind numit, din nou, în fruntea instituției. Cu delegare, nu cu concurs, lui Stratu urmând să-i expire mandatul de director interimar la jumătatea lunii viitoare.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț (foto sediu), o instituție extrem de importantă, care are ca și principale atribuții administrarea apelor din domeniul public al statului, precum și lucrările hidrotehnice construite împotriva inundațiilor, reprezintă jucăria celor care, vremelnic, ajung la guvernare. Așa cum se întâmplă de ani de zile și la alte instituții, unde directorii sunt numiți după culoarea politică, SGA Neamț nu a avut parte de niciun concurs pentru funcția de director, deși timp ar fi fost berechet. Situația este valabilă la nivel național, inclusiv la Administrația Națională de Administrare a Apelor (ANAR), acolo unde numirile se fac exclusiv pe criterii politice.

Interesul politicului pentru ceea ce înseamnă ANAR, cu structurile din subordine – administrațiile bazinale și sistemele de gospodărire a apelor, a fost explicat de atacul.ro în mai multe rânduri.

ANAR-ul gestionează, în fiecare an, sume exorbitante pentru înlăturarea efectelor inundațiilor produse în teritoriu, la mijloc fiind vorba de sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro. În aproape în toate situațiile, lucrările sunt obținute doar de firmele care au proptele politice.

De regulă, lucrările sunt supraevaluate, executate prost, dar extrem de rentabile pentru cei care le execută și protectorii lor politici.

„Apele Române” mai au o atribuție extrem de importantă, aceea de organizare a licitațiilor pentru a închiria perimetre în albiile majore ale cursurilor de apă, în vederea exploatării de agregate minerale. Aici avem de-a face cu o adevărată mafie care acționează de ani de zile și care produce, anual, sume de ordinul sutelor de milioane de euro, parte din acești bani ajungând în buzunarele celor care protejează mafia balastierelor.

Așa se explică de ce politicienii nu vor să scape de mână aceste instituții în vârful cărora preferă să numească șefi cu titlu de interimar. Un director care a ocupat funcția prin concurs este greu de manevrat, pe când unul numit cu delegație poate fi înlăturat lejer dacă nu dansează după cum i se cântă.

De asta nu sunt directori instalați după susținerea unui concurs.

Mai bine sunt numiți cu delegație, care, în cazul SGA-urilor, se acordă pentru o perioadă de 30 de zile. La finalul acestei perioade, directorul fie îi este prelungită delegarea, fie este schimbat.

La SGA Neamț, de la alegerile din 2020, au fost numiți mai mulți directori, toți cu dezlegare de la partid. De notorietate este cazul lui Marius Nechita, consilier județean liberal, care a fost numit director fără a întruni condițiile de vechime în domeniu. Din cauza asta a fost cercetat de DNA și trimis în judecată, pentru că a ajuns șef, deși nu avea acest drept.

Teodor Stratu, care ar fi agreat de PSD, a fost director interimar până în decembrie anul trecut, când locul i-a fost luat de Irina Gherasim.

La jumătatea lunii august a acestui an, Irina Gherasim a fost schimbată cu Teodor Stratu, căruia ieri i-a fost prelungit mandatul cu încă 30 de zile.

Cum înțelegerea în Coaliție a fost ca funcția de director la SGA Neamț să revină PSD, rezultă că Teodor Stratu este agreatul acestui partid. Situația valabilă și la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, acolo unde a fost numit un personaj controversat, susținut tot de PSD.

Este vorba de Relu Adam, care, în perioada în care era director la Resurse Umane în cadrul ANAR, au fost efectuate numeroase angajări ilegale, inclusiv cele de la SGA Neamț, ABA Bacău și Aba Prut Bârlad.

Dar aceste aspecte nu au contat atâta vreme cât personajul a fost dorit neapărat pe această funcție. Lui Adam nu i-ar plăcea prea mult la Bacău, sursele noastre afirmând că își dorește o funcție la București, la ANAR.

D.MURARU

Citește și:

Atacul.ro a avut dreptate! Marius Nechita, proțăpit în fruntea SGA Neamț, a fost trimis în judecată de DNA. Găină, de la ABA Siret, și-a recunoscut vinovăția

Dezvăluiri despre mafia balastierelor. Cum funcționează și cine o protejează. Explicații pentru dezastrele naturale și lipsa apei

Banii pentru calamități, dați cu ochii închiși de Guvern. „Ochiometrul”, singura evaluare. Cât a ajuns să coste reparația unui pod

Personaj controversat numit director la ABA Siret-Bacău. A girat angajările ilegale de la „Apele Române”

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. savu 13 septembrie, 2022 at 14:05 Răspunde

  Fataiala “ alba – neagra “ a inceput cand deja era pusa la “butoane” LUCAVESCHI care a facut jocurile lui MARCOCI VLAD, POPESCU MIHAIL zis combinatorul si culmea dupa “ exilarea “ trupei de soc a lui Arsene, din nou la Piatra Neamt, a fost cea care l-a propus ca director al S.G.A. Neamt pe exilatul RUSU fost “ inspector de trafic “ la Piatra Neamt nu “inspector de gospodarire a apelor “ ca sa ii faca pe plac lui Arsene !!! Dar acum la butoane se afla “omul de la MOINESTI” cu nenumarate diplome ( oare cum mai facea si serviciu???) , dar si cu fostele Dosare Penale de la S.C. PREST SERV S.A. MOINESTI. Hai DNA poate descalciti misterul ADAM !!??

 2. Directore….Dottore 13 septembrie, 2022 at 22:18 Răspunde

  Dar Tudorica Stratu era cu Recorderul, si ii susținea cu toată puterea când era un inginer slab pregătit, frustrat și barfitor.
  De când a fost uns director, a devenit și profesionist, obedient și doarme si soția cu el, ca in cazul lui Ianculescu.
  Trăiască Directorii si Șoțiile lor!
  P.S. : Trebuie ajutați sa rămână pe funcții, ca sa nu facă psihoza si atacuri de panică!

 3. Titi 14 septembrie, 2022 at 07:18 Răspunde

  Ca la Ambulanta Neamt,nu? Ca doar toți stam o viata pe o funcție, avem 5 apartamente si mercedes nou la scară…..politicul rezolva aceste enigme.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.