O firmă anchetată pentru furt de balast, aprobare de la „Apele Române” să amenajeze un iaz piscicol prin exploatare de … agregate minerale

2
4329

Obținerea unor cantități imense de agregate minerale prin aprobarea, de către administrațiile bazinale de apă din țară, de amenajări de iazuri piscicole în zone apropiate cursurilor de apă a devenit o obișnuință pentru firmele care au ca obiect de activitate „extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului”. Cu alte cuvinte, cei care extrag balast se transform peste noapte în mari specialiști în piscicultură și obțin aprobări pentru a amenaja iazuri. În fapt, pe cei mai mulți dintre ei nu-i interesează peștele, ci cantitățile uriașe de balast, atât legal, dar mai ales ilegal, pe care le obțin prin amenajarea „iazului piscicol”.

La nivelul județului Neamț, aproape toate firmele care au stații de sortare dețin și câte un iaz piscicol. Acesta este strategic amplasat chiar lângă stațiile de sortare, ceea ce înseamnă că agregatele minerale au fost obținute cu costuri foarte mici. Că iazurile care conțin pește pot fi numărate pe degetele de la o mână este o altă afacere penală pe care cineva va trebui să ancheteze.

„Cele mai multe dintre ele sunt iazuri piscicole doar cu denumirea, pentru că, în realitate, aceste bălți, golite de balast, nu au niciun pește. Se cunoaște foarte bine că iazurile piscicole de lângă cursurile de apă reprezintă un motiv pentru a exploata ușor cantități mari de balast. Cei de la <<Apele Române>> nu au verificat niciodată dacă aceste iazuri  pentru care emit autorizații funcționează sau nu. Și nici nu o s-o facă, pentru că interesele sunt imense. Nici nu au îndrăznit să verifice dacă adâncimea lor este cea prevăzută în documente, pentru că aproape toți au săpat mai mult decât aveau voie, cu mult sub cota talvegului râului din apropiere. Acest lucru are implicații majore asupra freaticului, dar pe cine mai interesează aspectele astea? Oamenii care rămân fără apă în fântâni să se gândească și la aceste afaceri. Sunt unii care au săpat la adâncimi mai mari și cu 3-4 metri decât în actele de reglementare. La o suprafață de 40.000 de metri pătrați, de exemplu, vorbim de un volum de 120.000-160.000 de metri cubi, marfă sustrasă care, vândută, înseamnă sume imense, multe milioane de lei. Gândiți-vă cât costă un metru cub de nisip sau pietriș și o să vedeți despre ce sume vorbim. Iar în cazul celor 120.000 metri cubi dați exemplu este vorba de material furat, care aduce profituri maxime. Sunt lucruri foarte bine cunoscute de toți, inclusiv de către polițiști, însă nimeni, dar absolut nimeni, nu are curaj să verifice. De ce? Pentru că sunt mânjiți”, ne-a declarat un specialist de mediu.

Stat indiferent, polițiști umiliți

Recent, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț a emis autorizație de mediu unei societăți comerciale pentru a-și construi unui iaz piscicol prin exploatarea de agregate minerale, pe malul stâng al râului Moldova, la aproximativ 4 kilometri în aval de podul de la Tupilați. Societatea care a primit autorizația se numește Edaca Grup SRL cu sediul Gherăești.

Iazul urmează să fie construit la o distanță foarte mică de stația de sortare a societății. În aceeași zonă, firma mai are un iaz piscicol construit prin aceeași metodă, respectiv prin exploatare de balast. Următorul iaz va fi mult, mult mai mare. Va avea o suprafață de 44.550 metri pătrați (lungime – 320 metri, lățime – 139 metri, adâncime medie – 6,25 metri). Din acest perimetru va fi exploatată cantitatea de peste 250.000 metri cubi de nisip și pietriș.

 

Notă foto: iazul va fi amenajat exact pe amplasamentul care în imagine este marcat cu roșu. Puțin în dreapta se observă primul iaz pe care firma l-a amenajat în urmă cu câțiva ani

Foarte interesant este că societatea și câțiva angajați fac obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Poliția Neamț, acuzația principală fiind cea de furt de agregate minerale. Este vorba despre o cantitate de aproximativ 50.000 metri cubi de balast, material care ar fi fost sustras din albia râului Moldova și depozitat în stația de sortare pe care firma o deține pe malul râului, în zona Nisiporești, comuna Botești.

Datele preliminare ale anchetei au indicat faptul că, începând cu dimineața zilei de 7 noiembrie 2020, muncitorii firmei, folosind utilajele necesare, au exploatat și transportat în stația de sortare o cantitate apreciabilă de agregate minerale din albia râului. Datele noastre arată că firma exploata balast în baza unor avize emise de SGA Neamț, pe situații de urgență, pentru trei primării, câte 2.000 de metri cubi  penru fiecare, numai că depășise cu mult cantitatea aprobată. De altfel, zona în care se exploata se află pe malul stâng al râului, în apropierea stației de sortare a societății. Un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului unde a identificat mai multe utilaje care exploatau și transportau balast. Verificările preliminare au indicat că, într-adevăr, firma a exploatat mult mai mult decât avea aprobat (6.000 de metri cubi) pentru cele trei primării. Activitatea a fost sistată și s-a întocmit un dosar penal. În timpul cercetărilor de la fața locului, oamenii legii au avut parte de un comportament neadecvat din partea reprezentanților firmei. Totul a culminat în momentul în care polițiștii, care fuseseră transportați de un utilaj al societății pe malul drept al Moldovei pentru verificări, au fost lăsați acolo, pe motiv că s-a defectat utilajul. În această situație a fost nevoie de intervenția pompierilor militari care, folosind o barcă din dotare, i-au ajutat pe oamenii legii să revină pe malul stâng al râului, acolo unde aveau parcate mașinile.

Ancheta penală nu a fost finalizată. Reprezentanții ABA Siret cunosc cazul, pentru că ei sunt cei care au făcut măsurători la fața locului pentru a stabili valoarea prejudiciului.

Firma Edaca Grup SRL Gherăești este deținută de Emanuel Andrei și a fost înființată în anul 2011. Societatea  închiriază periodic, de la „Apele Române”, perimetre situate în zona albiei Moldova în pentru exploatarea de agregate minerale. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 2.548.224 lei, o pierdere de 297.308 lei, datorii în valoare de 2.250.560 lei și 16 angajați.  În anul 2019, societatea a avut o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei și pierderi de 850.000 de lei, cu 17 angajați.

Firma a înregistrat pierderi și în 2018, și în 2019. În datele oficiale ale Ministerului de Finanțe se observă cum firma, în anul 2015, a reușit, fără niciun angajat, să aibă o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei, cu doar 3 angajați. În anii anteriori, societatea a obținut rezultate economice bune în condițiile în care nu a avut niciun angajat.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Virgil 26 mai, 2021 at 07:12 Răspunde

    Este dezarmantă atitudinea autorităților față de acești înavuțiți ai vremurilor pe baza naturii pe care efectiv o distrug. De aici eu înțeleg că practic poți să furi cât vrei că statul prin incompetenții săi îți mai întinde o felie mare din care te îmbogățești
    Asta cu iazurile piscicole s-o lase dracului că nu suntem tâmpiți. Autoritățile dau frâu liber hoților care cu siguranță vor fi scoși basma curată. Ministrul mediului unde dracu este și ce dracu face? În afara că împarte tichete rabla pentru mixere.

  2. Laleaua Neagra 26 mai, 2021 at 18:16 Răspunde

    Copiii ai durerii este vorba de o firma din grupul de firme a lui Andrei Mihai cel care construieste grupul de blocuri dintre Sala Polivalenta si oras. Andrei Mihai detine si Clinica Sf. Andrei si este de departe cel mai mare dezvoltator imobiliar din judetul Neamt. Acesta este prieten cu senatorul PNL Tapu actual tartor sau presedinte al Filialei PNL Neamt. Gurile rele spun ca la mijloc ar fi si o frumoasa suma de bani fix in euro imprumut de la senator catre omul de afaceri dar ce sa mai spunem ca doar am mai spus si degeaba am spus asa ca nici de data asta nimeni nu va face nimic……poate Doamne Doamne sa ne mai poarte grija…..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.