Primăria lui Rotaru este protejată de Camera de Conturi Neamț. Un contract dubios al iubitei primarului, „omis” de auditori

5
3298

Despre jocurile pe care le fac unii cu funcții de la Camera de Conturi Neamț se vorbește de ani de zile, însă doar atât, pentru că nicio faptă reprobabilă a acestora nu a fost dovedită. Nu că ar fi fost cercetată și neconfirmată, ci pentru că nimeni nu le-a purtat de grijă celor de la Camera de Conturi Neamț care fac jocurile demnitarilor ce bagă mâna în banul public.

Camera de Conturi Neamț a efectuat, de curând, un control la Primăria Alexandru cel Bun, condusă de renumitul Ion Rotaru, a cărui proces de conflict de interese se tot judecă din 2020, fără să existe încă o decizie în primă instanță.

Auditorii care au purces la primăria condusă de Rotaru au identificat, așa cum era de așteptat, nereguli, însă puține și cu prejudicii mici. N-a fost atins subiectul drumului comunal Vaduri-Agârcia, despre care atacul.ro a scris de nenumărate ori, dar nici altele care i-ar fi pus pe cei de la primăria lui Ion în postura de a da banii înapoi.

Însă proba supremăauditorii s-au prefăcut că îl controlează pe Rotaru este reprezentată de un contract pe care Primăria Alexandru cel Bun l-a încheiat cu firma iubitei lui Ion Rotaru. Este vorba despre un contract în valoare de câteva zeci de mii de lei, prin care societatea Gabwater Sab SRL, controlată de Gabi Stan, iubita lui Rotaru, a încasat bani pentru că a transportat gunoiul de pe ulițele comunei la străzile principale, de unde era preluat de angajații de la Bratner. Practic, transportatul gunoaielor de pe ulițe pe străzile principale, la care s-a „înhămat” firma Gabrielei Stan, trebuia prestat de firma Bratner. În concluzie, primăria a plătit de două ori pentru același serviciu.

În raportul Camerei de Conturi nu se face absolut nicio referire la acest contract, încheiat exact în ultima zi anului 2020, cu termen de valabilitate 2 ani, dar, culmea, reziliat la cererea celor de la Gabwater SRL, începând cu data de 1 aprilie 2022. Adică exact aceeași zi în care auditorii au încheiat procesul verbal de constatare în urma controlului pe care l-au efectuat la primăria condusă de Ion Rotaru și în care nu apare și contractul firmei iubitei lui, cea de transportat gunoaie de pe ulițe la drumurile principale.

Peste 56.000 de lei în câteva luni

Fix în ultima zi a anului 2020, primarul Ion Rotaru semna un contract de prestări servicii cu firma Gabwater Sab SRL a iubitei sale, Gabi Stan. Contractul este semnat, din partea Gabwater, de Maria Sabina Andrei, despre care activistul Viorel Ene afirmă că este fiica Gabrielei Stan.

Obiectul contractului prevedea închirierea de către primărie, de la firma Gabwater, a unei autoutilitare de 3,5 tone, cu șofer, pentru transportul gunoiului menajer de pe mai multe străzi din comună, din zonele greu accesibile. Prețul acestui serviciu: 400 de lei/zi, fără TVA. Se acționa în ziua de miercuri, dar mașina efectua curse și în alte zile, la cerința telefonică a primarului pentru diverse activități. Așa s-a ajuns ca numărul zilelor plătite să fie chiar de 10-12/lună, primăria achitând societății Gabwater chiar și 5.600 de lei /lună pentru închiriatul autoutilitarei. În total, afirmă Viorel Ene, firma Gabwater Sab a încasat peste 56.000 de lei de pe urma acestui contract care, în mod suprinzător, a fost reziliat de firma iubitei lui Rotaru începând cu data de 1 aprilie 2022. Motivul: s-a stricat mașina de transport a deșeurilor.

Primăria Tarcău, taxată dur de auditori pentru aceeași neregulă

Cel mai probabil, Gabwater a renunțat la contract nu pentru că s-a stricat mașina, ci pentru că cineva de la Camera de Conturi le-a atras atenția celor din primărie că acest contract este ilegal, iar banii trebuie returnați. Așa cum s-a întâmplat la Primăria Tarcău. Unii au sperat că odată reziliat contractul, pe care auditorii nu l-au verificat, lucrurile se vor rezolva, în sensul că nimeni nu se va prinde de șmecherie, iar iubita lui Rotaru va rămâne cu banii.

La Tarcău, cei care au încasat banii pentru a transporta gunoiul menajer de pe străzile greu accesibile la străzile principale au fost obligați să dea banii înapoi.

Tărcăuanii, arși la buzunare de cheltuielile supraevaluate cu gunoaiele

Bugetul local al comunei Tarcău a avut de suferit din cauza cheltuielilor supraevaluate privind serviciul de salubritate, arată un document al Camerei de Conturi Neamț. Cu toate că au încheiat un contract cu o firmă din Iași, la un tarif mai mare cu 20%, cei din Primăria Tarcău au găsit de cuviință să mai încheie un contract (care viza persoanele fizice) cu o altă firmă pentru transportul deșeurilor. Deși, spun auditorii, acest serviciu trebuia asigurat de societatea din Iași. Astfel, bugetul comunității a fost prejudiciat cu alți 62.000 de lei.

„Deși activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere la nivelul comunei Tarcău a fost atribuită SC Edil Industry SRL Iași, iar aceasta a pretins instituției publice plata unui tarif mai mare cu 20% față  de nivelul tarifar aplicat în sistemul prin platforme de colectare, în cazul beneficiarilor – persoane fizice, comuna Tarcău a încheiat Contractul nr. 189 din 08.01.2019 cu SC Echborn SRL Pângărați, pentru servicii de transport gunoi menajer, achitând suma de 55.892 de lei, conform facturilor emise de aceasta. Din foile de transport atașate la facturi rezultă că s-a transportat gunoi menajer în sistemul din poartă în poartă de pe ulițele comunei Tarcău. De altfel, comuna Tarcău a stabilit (…) atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului public de salubrizare al comunei Tarcău către un operator licențiat, respectiv SC Edil Industriy SRL Iași, iar prin tarifele practicate nu a fost menționată posibilitatea contractării unor servicii suplimentare cu un alt operator economic. (…) Valoarea erorii/abaterii constatate este în sumă de 55.892 lei, cheltuieli nelegale, la care s-au calculat majorări de întârziere de 6.707 lei de la data de 31.112.2019, valoarea totală de prejudiciului fiind în sumă de 62.599 lei”, potrivit raportului Camerei de Conturi Neamț.

Adjunctul de la Camera de Conturi ar fi construit ilegal în comună

Aceeași ilegalitate a fost făcută și la Primăria Alexandru cel Bun, singura diferență fiind perioada în care au fost încheiate contractele.

Autoritățile ar trebui să aplice legea la Alexandru cel Bun, exact cum a fost aplicată și la Tarcău. De asemenea, cei care au ticluit și au pus în practică astfel încât aceste nereguli să nu iasă la iveală ar trebui să fie identificați și pedepsiți.

Activistul Viorel Ene, cel care a făcut eforturi pentru a intra în posesia contractului și a-l face public, se întreabă de ce Camera de Conturi nu a observat această grozăvie. A găsit ca posibilă variantă de răspuns faptul adjunctul Camerei de Conturi Neamț și-ar fi construit ilegal, în Alexandru cel Bun, ceva anexe. Informația trebuie urgent verificată de anchetatori, pentru că dacă este reală, lucrurile se schimbă.

Același Viorel Ene a observat o serie de aspecte extrem de interesante, cum ar fi, de exemplu, faptul că facturile Gabwater sunt emise sub semnătura iubitei primarului Rotaru, nu a administratorului firmei. Gabi Stan, care lucrează într-o instituție subordonată Primăriei Alexandru cel Bun (la Spitalul Bisericani), anunță primăria că a reziliat contractul încheiat în 31 decembrie 2020.

Daniel MURARU

Citește și:

Lucrare de mântuială. La Agârcia, muncitorii Aqua Parc s-au apucat să scoată podețele și șanțurile betonate

Dezmăț pe bani publici la Primăria Tarcău. Contracte oneroase, cheltuieli salariale ilegale, impozite neîncasate

Adjunctul Camerei de Conturi Neamț, către o colegă: „Nesimțito, ieși la pensie!”. Rusu, supărat că auditorul descoperise prejudiciul uriaș din afacerea „Blocul Operator” de la Spitalul Județean

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Conducător auto 20 iunie, 2022 at 12:04 Răspunde

    Domnule MURARU, despre acea lucrare nu sa luat nimeni și nu se va lua de nici o lucrare făcută de Aqua parc pe undeva că președintele curții de conturi și cumătru Ginel sunt prieteni și coraboratoro .

  2. EU 20 iunie, 2022 at 17:08 Răspunde

    Dar despre faptul ca islazul comunei de la Bisericani a ajuns sa fie vandut la metru patrat prin tot felul de șulfării a la Ion știe oare cineva?
    Dar că ploșnițaria Aqua Parc construită cu bani publici este acum în paragină, știe cineva? Dar despre faptul că asociatia de crestere ovine a lu Ion incaseaza de la Apia fara sa mute o creangă de pe islazuri dar Ion incaseaza de la ciobani știe cineva?
    Stie cineva căti trantori inutili plateste Ion in primărie?

  3. Titi 21 iunie, 2022 at 08:45 Răspunde

    Peste tot mafie. Arsene a dat un miliard la primarul din Tg Neamt uns sef psd…pt zilele orașului. 70% din bani se întorc legal in buzunarul lor 50-50 si totul pe față. Cum este posibil ca un condamnat in prima Instanță sa mai manager pe banii unui judet?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.