Pod reparat cu 300.000 de lei, care duce… nicăieri
Construită în anul 1973, dar nefuncțională de la sfârșitul anilor 90, Școala Gimnaziala din satul Trei Fântâni, comuna Dămuc, a beneficiat, de curând, de o investiție consistentă de la bugetul de stat. Podul de peste pârâul Bicăjel, care face legătura între drumul comunal și școală, a fost reabilitat, efortul financiar fiind de peste 300.000 de lei, TVA inclus. Satul Trei Fântâni ține, administrativ, de comuna Dămuc, județul Neamț, și se află la granița a trei județe: Neamț, Bacău și Harghita. După anul 1990, numărul românilor din sat a scăzut constant, în timp ce numărul etnicilor maghiari a crescut. Așa se face că pe teritoriul satului a apărut, după Revoluție, și o școală cu predare în limba maghiară care o perioadă a funcționat în paralel cu școala cu predare în limba română. Spre sfârșitul anilor `90, ca urmare a numărului tot mai scăzut de elevi români, școala cu predare în limba română a fost închisă. Astfel, puținii elevi români au ajuns să învețe și acum la școala cu predare în limba maghiară. Faptul că anul trecut, podul de peste pârâul Bicăjel, care asigură accesul la școala „românească”, a fost reabilitat în întregime, în condițiile în care școala este închisă, iar în zonă nu sunt alte gospodării, i-a luat prin surprindere pe localnici, dar și pe cei care au mici afaceri în zonă. Oamenii cu care am discutat și-au arătat nemulțumirea, afirmând că banii investiți în reabilitarea podului puteau fi folosiți în altă parte. „Școala este închisă de ani mulți. Cei câțiva elevi români învață la școala maghiară. De ce au băgat bani în podul ăsta, care duce la o școală părăsită, nu înțelegem!”, ne-au declarat doi săteni care ne-au ieșit în cale.
Iar oamenii au dreptate, pentru că școala se află într-o stare jalnică: țigle de pe acoperiș smulse de vânt, geamuri sparte, ferestre lipsă etc și nicio altă gospodărie în zonă. Curios este că cei cu care am discutat nu și-au amintit ca respectivul pod, în lungime de nici 20 de metri, să fi fost avariat de viituri. Pentru că verificările atacul.ro au arătat că podul a fost reabilitat cu fonduri alocate prin Hotărârea Guvernului 975/2016 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Vorbim de banii alocați în urma inundațiilor din vara anului 2016. Membrii comisiei care au evaluat pagubele provocate de inundații au prins în listă și podul de la școala din satul Trei Fântâni, plus un altul situat la limita comunei Dămuc cu Bicaz Chei. La începutul anului 2017, pe Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), comuna Dămuc a anunțat că este în căutare de constructori pentru contractul „Refacere poduri calamitate în comuna Dămuc, Lot 1 și Lot 2”, valoarea estimată totală fiind de 641.217 lei. Licitații s-au făcut separat pentru fiecare lot în partea, Lot 1 reprezentând reabilitarea podului de la școala din Trei Fântâni, iar Lot 2 – reabilitarea podului de la limita celor două comune. Licitația pentru Lotul 1 a fost câștigată de Aqua Parc SRL Roznov, controlată de Vlase Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, cu 260.369 lei, fără TVA, adică 309.839 lei cu TVA inclus. În cursă s-au mai înscris două societăți comerciale.
Pentru Lotul 2, lucrare estimată la 380.704 lei, a fost depusă o singură ofertă, a unei firme din Brăila, ofertă care nu a fost acceptată, licitația fiind anulată.
Așadar, a rămas doar Lotul 1, respectiv reabilitarea podului de la Școala Gimnazială Trei Fântâni, unde au fost investiți peste 300.000 de lei din fondul de urgență al Guvernului României, fond care este folosit numai în cazuri de forță majoră.
Investitori nemți pentru un proiect educațional la Trei Fântâni
Anton Covasan, primarul comunei Dămuc, afirmă că podul reabilitat va fi de un real ajutor, pentru că pe locul în care se află acum școala urmează să fie dezvoltat un proiect cu bani de la investitori germani sau chiar cu fonduri europene. Școala din Trei Fântâni, care anul acesta a împlinit 45 de ani, urmează să fie demolată, iar în locul ei va fi ridicat un campus. Cum terenul nu era suficient, primăria a mai cumpărat de la vecini, astfel că, în acest moment, investitorii au la dispoziție 2,3 hectare de teren și un pod nou (foto) care să le asigure accesul.
„Școala de la Trei Fântâni nu mai funcționează de foarte mulți ani, pentru că nu mai erau copii români, iar cei care mai erau, unul – doi, se duceau la școala cu predare în limba maghiară. Cum nu a mai funcționat și nu a mai fost îngrijită s-a deteriorat și este în paragină, urmând să o demolăm. Am și dat autorizația în acest sens. Acolo, primăria a mai cumpărat niște teren, pentru că vrem să facem o tabără internațională cu sprijinul cuiva din Bavaria. Acum așteptăm de la ministru avizele, pentru că sunt niște proceduri și documente ce trebuie emise pentru a putea da în concesiune investitorului terenul respectiv. Investitorii vor să facă acolo clădiri noi, sală de educație fizică, campus. Ei fac clădirile, vin cu fondurile de afară. Noi dăm terenul cu condiția să facă treaba asta. Au fost 1.300 mp, iar acum, după ce am mai cumpărat de la vecini teren, sunt 2,3 hectare”, a declarat Anton Covasan. Întrebat cât a plătit primăria pentru terenul cumpărat, primarul a precizat că nu mai știe exact cât, însă își amintește că terenul a fost achiziționat cu un credit de 150.000 de euro, bani din care comuna a mai cumpărat o autobasculantă și un excavator. Cel care ar urma să se ocupe de investiția de la Trei Fântâni, spune primarul, este un român care a trăit peste 20 de ani în Germania. „El va aduce investitorii din Bavaria pentru campusul ce va fi construit la Trei Fântâni. Proiectul a fost prezentat în Consiliul Local, iar consilierii l-au aprobat. Discutăm pe marginea acestui proiect de vreun an, de când am demarat și procedurile cu terenul”, a precizat primarul. Acesta a recunoscut că podul vechi nu a fost foarte tare afectat de inundațiile din anul 2016, însă s-a gândit la proiectul cu investitorii nemți și a prins pe listă și podul de la școală.
„Având în vedere că noi facem centrul ăla acolo și tabăra aia, am zis că ar fi bine să facem podul… am prins podul pe calamități acolo și l-am făcut. Podul vechi era din lemn și avea niște picioare din beton”, a mai spus primarul.
Satul Trei Fântâni din comuna Dămuc este unul dintre cele mai frumoase din România, iar în ultima perioadă tot mai mulți oameni de afaceri, sportivi cunoscuți sau vedete și-au construit refugii aici. Zona „Valea Bicăjelului”, aflată în apropierea stațiunii Lacul Roșu, s-a devoltat foarte mult în ultimii ani, numărul pensiunilor ajungând la câteva zeci. Marele inconvenient îl reprezintă infrastructura rutiera, accesul făcându-se pe un drum de pământ care iarna, când zăpada este mai mare, se înfundă.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Podul care da-ntr-o …poarta.