Direcția Silvică Neamț, complice în afacerea podurilor ilegale din comuna lui Rotaru. Procurorii îi caută pe cei care au scos o suprafață de teren din amenajamentul silvic
Lucrurile sunt cu mult mai complicate în cazul celor 20 de poduri construite ilegal pe raza comunei Alexandru cel Bun. Ușor-ușor ies la iveală și alte aspecte care confirmă implicarea unor personaje și instituții care, efectiv, au călcat legea în picioare. Se știe că mai multe poduri au fost construite ilegal, adică fără avize de gospodărire a apelor. Anumiți angajați de la Primăria Alexandru cel Bun au emis documente în condiții ce fac acum obiectul unor dosare penale. Aceeași primărie, condusă de Ion Rotaru, a obținut sume importante de la Fondul de urgență al Guvernului pentru a repara podurile afectate de inundații, deși construcțiile nu există din punct de vedere legal. Au cheltuit bani pentru a repara ceva ce nu există în scripte.
Recent, a fost deschis un nou dosar penal care vizează persoane din Direcția Silvică Neamț ce au pus umărul la „legalizarea” podurilor fără avize ce aparțin familiilor Năclad și Gherasim. Ceea ce a descoperit echipa de control trimisă pe teren de Tanczos Barna, ministrul Pădurilor, Apelor și Mediului, reprezintă indicii clare de implicare în activități ilicite a unor angajați ai statului, respectiv Direcția Silvică Neamț. Autoritățile judiciare au fost deja sesizate în vederea demarării unei investigații care să ducă la identificarea celor care au scos din amenajamentul silvic o suprafață de teren de 600 de metri pătrați, adică fix porțiunea de teren pe care Năclad și Gherasim și-au construit poduri, ziduri de sprijin, anexe etc.
Surprize după verificările cerute de ministrul Tanczos
Pe fondul scandalului cu podurile ilegale ridicate peste canalul Secu, cei de la Direcția Silvică Neamț și-au „amintit” că, în zona respectivă, au în administrare aproape 8 hectare de teren. Acesta se află pe cele două maluri ale canalului până aproape de vărsarea în Lacul Vaduri. Silvicul, prin reprezentanții săi, a încercat cât a putut de mult să se țină departe de problemele apărute odată cu dezvăluirea numărului impresionant de poduri construite ilegal. Și chiar i-a mers o perioadă, până când Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, i-a pus la treabă pe cei de la Garda Forestieră, pe care i-a trimis să verifice suprafața de teren pe care Direcția Silvică Neamț o administrează în zona canalului Secu. Concluzia, în urma controlului, a fost clară, și anume că cineva a scos din amenajamentul silvic, de aproape 8 hectare, o suprafață de 600 de metri pătrați, care se află exact în zona în care familiile Năclad și Gherasim și-au ridicat poduri ilegale.
Membrii comisiei de control au constatat că suprafața de teren, de 600 de metri pătrați, a fost scoasă din amenajamentul silvic prin desființarea a două borne.
„Pe suprafața scoasă din amenajamentul silvic, ediția 2012, (aproximativ 600 mp) sunt amplasate două poduri care facilitează accesul la două imobile proprietate privată”, se arată în raportul de control trimis procurorilor în vederea investigării cauzei.
Anchetatorii trebuie să afle cine a scos din amenajamentul silvic respectiva suprafață de teren, mai ales că, spun sursele noastre, nu există nicio explicație pentru această manevră. Este evident că persoana care a scos cei 600 de metri pătrați de teren din amenajamentul silvic exact în zona în care au fost ridicate cele două poduri, trebuie să ofere explicații pertinente.
În primul rând, trebuie spus că cei 600 de metri pătrați de teren, proprietatea statului, au fost folosiți ilegal, nimeni neplătind ani la rând niciun leu taxe și impozite.
În al doilea rând, acolo este zonă de protecție în care este exclusă intervenția, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că au apărut poduri, anexe, alimentări cu apă, cu gaz etc.
Legea e făcută ca să fie … încălcată
După mulți, mulți ani, angajații Ocolului Silvic Vaduri s-au deplasat, la finele lunii martie, pe strada Apusului, din satul Vădurele, pentru a vedea ce se întâmplă cu terenul pe care îl administrează și care, în mare parte, este îngrădit de ani de locuitorii din zonă. Sigur nu s-ar fi deranjat dacă nu ar fi fost controlul cerut de ministrul Barna. Mai multe garduri de lângă canal au fost demolate și au fost săpate șanțuri pentru a delimita terenul administrat de Silvic. Cum era de așteptat, cei care au îngrădit ilegal terenurile s-au răzvrătit, neconvenindu-le că nu-l mai pot folosi.
Terenurile administrate de OS Silvic au fost îngrădite de săteni (fotografie realizată în data de 10 februarie 2022):
Fotografie realizată în data de 15 aprilie 2022, după ce angajații OS Vaduri le-au cerut sătenilor să demoleze gardurile și au săpat șanțuri pentru a delimita terenul pe care îl administrează:
Au apărut imediat și supărările, localnicii fiind nemulțumiți că silvicultorii nu au săpat șanțuri și în dreptul caselor lui Năclad și Gherasim. Normal că s-au întrebat de ce ei au fost obligați să demoleze gardurile, iar vecinii lor au, în continuare, acces la terenul care, cel puțin în acte. Reprezentanții Silvicului ne-au transmis că cele două familii, Năclad și Gherasim, au case dincolo de canal și au drept de servitute. Acesta e motivul din pricina căruia nu au săpat șanțuri și în dreptul podurilor lor, pe malul drept al canalului. Că cele două familii au acces la casele lor și pe malul stâng, pe zona de protecție, nu spune nimeni.
„Pe partea stângă, tehnic, suprafața administrată de ocol începe după podul aferent proprietății familiei Gherasim de la o lățime de 3,1 m și ajunge în aval în dreptul podului drumului forestier Secu Casite la o lățime de 7 metri. Pe suprafața respectivă nu sunt garduri sau construcții. După ce primim ultimele măsurători, vom continua cu delimitarea și pe acea parte. S-au făcut confruntări cu documentațiile cadastrale și s-au trimis notificări de eliberare a terenului ocupat la un număr de 11 persoane”, ne-a declarat Doru Gherghel, șeful Ocolului Silvic Vaduri.
Doru Gherghel a mai precizat că terenul de sub canal este, în acest moment, și în administrarea Apelor și a Direcției Silvice Neamț.
„Terenul de sub canal și doar o anumită zonă sunt în amenajamentul silvic la categoria neproductiv și pădure. Zona din amenajament nu este zonă de protecție, conform legislației apelor. Zona administrată de ocol a fost din vechea albie a pârâului și a fost dată pentru construcția canalului în anul 1971”, a mai spus șeful OS Vaduri, menționând că pentru zona din amenajament răspunde Direcția Silvică Neamț, iar „în rest, Apele Române”.
Numai că din amenajament au dispărut 600 de metri pătrați ce se află fix în zona celor două poduri. Asta ar însemna, după cum spune Doru Gherghel, că de suprafața respectivă ar trebui să se ocupe cei de la „Apele Române”, adică Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Ei ar trebui să vadă dacă, cine și de ce a ocupat zona de protecție a canalului. Pentru că, în conformitate cu legislația română, respectiv Legea Apelor, nu poți să construiești lângă un curs de apă după cum te taie capul. Există reguli care trebuie respectate. De exemplu, este obligatorie existența unei zone de protecție pe care nu o poate ocupa nimeni, indiferent de motivul invocat. Zonele de protecție au rolul lor, pentru că numai așa echipele de intervenție au acces la albie în caz de necesitate. De exemplu, dacă în urma unei inundații puternice se colmatează un curs de apă, utilajele trebuie să aibă acces pentru a acționa, ceea ce este imposibil dacă zona de protecție este ocupată de case, poduri etc.
Și cei de la Silvic sunt de acord că tot ceea ce înseamnă construcție hidro trebuie să se înscrie în cadrul legal.
Doru Gherghel afirmă că toate construcțiile hidrotehnice se supun legislației. Tot el spune că o dovadă în acest sens este „că ambele podețe pietonale (Năclad și Gherasim) sunt construite cu autorizație de gospodărire a apelor, expertize, proiect și autorizație de construire”. Ceea ce nu știe Doru Gherghel, sau poate știe, dar nu recunoaște, este că cei doi au ridicat podurile fără aviz de gospodărire a apelor, ceea ce înseamnă că ele au fost construite ilegal. Un pod, o construcție hidro nu poate fi autorizată dacă nu a fost emis un aviz de gospodărire a apelor. Legea este clară în acest sens. Tocmai de aceea se pune în discuție demolarea tututor podurilor ridicate ilegal în Alexandru cel Bun și în țară. Așa stipulează legea. Unii încearcă să modifice legislația, însă va fi imposibil, deoarece atâta timp cât România este membră a Uniunii Europene astfel de șmecherii nu vor fi permise.
În urma unor controale recente s-a stabilit că, în ultimii ani, în România, au fost construite peste 700 de poduri fără avize de gospodărire a apelor. Dacă legea s-ar aplica, toate ar trebui să fie demolate.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Ce se întâmplă în comuna Alexandru cel Bun, mai cu seamă în ultimii12, 13 ani reprezintă un adevărat cancer, cu conexiuni de la vârful administrației locale și până la angajați și foști și actuali consilieri locali, foști candidați la primărie, cu afaceri în domeniul lemnului, cu rude în zona indicată cu probleme. Aceștia sunt acum cei mai vocali pentru a acoperi fărădelegile din zonă. Am încredere că autoritățile competente vor descurca ițele atât de încurcate ale acestor ilegalități. Poate a venit vremea curățeniei și în comuna Alexandru cel Bun, în primăria plină de sinecuri, neamuri, rude, pile, etc.
In limba maghiară numele de familie vine înaintea prenumelui .
Numele de familie este Tanczos, nu Barna, cum este in subtitlu, de altfel eroarea este cvasigenerala in presa românească.
Nu este deci ministrul Barna, este ministrul Tanczos, tot astfel cum soția sa, profesor universitar, este Tancsosz Szidonia.
No ofence.
”Curatenia” in Alexandru cel Bun trebuie sa inceapa cu cei din IPJ/PARCHET/DGA care au fost complici cu toate aceste hotii.
Pana nu se ”rezolva”cauzele acestor mizerii generalizate in toata administratia Judeteana si anume coruptia endemica din institutiile mai sus mentionate nu se poate vorbi serios despre a”rezolva”ceva.
A ne adresa doar ”efectelor” acestei coruptii andemice din institutiile de”siguranta”ale statului este o pierdere de timp si o diversiune.
La pușcărie, Ion.(***) (***) și bătrân
Oare ecista în România un penal mai penal decât Ion tipograful?
Sunt ceva informații că persoana care s-a implicat în scoaterea acelei suprafețe din amenajamentul silvic ar fi un anumit domn (***), un fost candidat la primărie, care pe vremea aceea lucra la Romsilva și era și consilier local la Alexandru cel Bun, având și socrul în acea zonă. Sperăm că organele de anchetă vor stabili adevărul și persoanele vinovate vor plăti.