Primarul Rotaru, protectorul mahărilor care și-au făcut poduri ilegale ca să aibă scurtătură spre vile. Cine a descoperit ilegalitățile

7
14929

Toată țara a aflat despre comuna Alexandru cel Bun, prin prisma podurilor construite ilegal, presa națională acordând un spațiu larg acestui subiect. Primarul Rotaru a fost vedetă pentru câteva zile, încercând să explice nenorocirea care s-a abătut asupra comunei pe care o conduce și a unor oameni care au greșit pentru că și-au construit poduri ca să poată să ajungă la gospodăriile lor.

Toți purtătorii de microfoane, care s-au plimbat pe la Alexandru cel Bun, pentru a prezenta povestea podurilor, aproape că au plâns pe umărul lui Rotaru. Nu a îndrăznit niciun ziarist să-l întrebe pe Rotaru de ce nu a construit primăria podurile și nici câte cazuri de poduri ilegale construite de localnici sunt.

Datele atacul.ro arată că sunt puține podurile ridicate de gospodarii locului care nu aveau altă soluție să ajungă la locuințe decât traversând apa. În schimb, există mulți oameni cu bani care și-au construit poduri ilegale, deși aveau la îndemână căi de acces spre proprietățile lor.

Este evident că nu au vrut să se amestece cu localnicii și și-au făcut „calea lor”, construind, fără să respecte vreo lege, poduri.

Despre oamenii cu bani, despre potentați, care și-au făcut poduri ilegale, primarul Rotaru nu a făcut vreo referire, preferând să livreze lumii povestea cetățeanului amărât, amendat de autorități pentru că și-a făcut un prăpădit de podeț. 

Chiar și așa privind lucrurile, podețul nu putea fi ridicat fără autorizații, pentru că în cazul unor de inundații poate să provoace pagube imense. Așa cum s-a și întâmplat, de altfel!

Interesul lui Rotaru este să scape basma curată, atât el, cât și angajații din primărie care ar fi emis documente fără respectarea legii.

Rotaru mai are o mare problemă pentru că, în ultimii ani, a cheltuit sume considerabile din fondurile de urgență ale Guvernului pentru a repara poduri care nu există din punct de vedere legal.

Sunt aspecte de clarificat și în ceea ce privește evaluarea pagubelor ce au fost remediate cu bani de la Guvern.  Faptele fac obiectul unei anchete penale aflată în lucru la DNA.

Așadar, interesul lui Rotaru este evident, tocmai așa se și explică ofensiva pe care a declanșat-o cu ajutorul unei părți a presei.

De la ancheta demarată la nivelul comunei Alexandru cel Bun s-a ajuns la o investigație ce se desfășoară la nivel național. Verificările Corpului de control al Primului-ministru au scos la iveală că în toată țara există peste 700 de poduri ridicate ilegal, adică fără documentația prevăzută de lege.

Poate la următoarea ieșire publică, primarul Rotaru o să povestească și despre cum a fost construit, fără documente, podul (FOTO) ce asigură accesul spre pensiunea firmei Point Travel SRL, care aparține omului de afaceri Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț. 

Cum au fost descoperite podurile ilegale

Scandalul din comuna Alexandru cel Bun are la bază un conflict izbucnit între familia Roman, pe deoparte, și familiile Nistor, Gherasim și Năclad, pe de altă parte, toți proprietari ai unor parcele de teren situate pe strada Apusului, dincolo de canalul ce regularizează pârâul Secu.

Ultimii trei (Nistor, Gherasim și Năclad) și-au construit poduri peste canalul Secu, așa că au acces direct la proprietățile lor. Proprietatea lui Roman Popovici se află între cele ale lui Gherasim și Năclad, iar singura cale de acces, în afară de podurile pe care i s-a interzis să treacă, ar fi zona de protecție de pe lângă canalul Secu. Numai că respectiva porțiune de teren, cu o lățime de aproximativ 5,5 metri, este blocată de ceilalți trei proprietari, care nu mai permit accesul nimănui, deși nu dețin acel teren. Unii dintre ei au construit chiar în zona de protecție.

De altfel, Nistor, Gherasim și Năclad și-au construit poduri fără a avea avize de gospodărire a apelor, pe terenul statului, aspect „omis” atât de primarul Rotaru, cât și de restul autorităților.

„Sunt sfinții comunei? Trebuia să-i liniștiți!”

La ultima ședință de Consiliu Local de la Alexandru cel Bun, Marius Năclad, proprietar de pod ilegal, i-a reproșat lui Rotaru că nu a știut să-l liniștească pe Roman Popovici, cel care a făcut plângerile.

„Eu cunosc situația mai bine decât toată lumea. Tot ce s-a întâmplat în satul ăsta s-a întâmplat de la familia Popovici. Ei au construit podul meu și podul lui Gherasim, după care au vrut să treacă pe aceste poduri. Normal că ar trece prin proprietate mea sau a lui Gherasim, iar noi nu am acceptat. De vreo 6-7 ani ne judecăm, iar în privința timpului și a banilor ne-am dat seama că aici se va ajunge. Am încercat și am intrat în legalitate, dar bani enormi, amenzi. Eu le-am zis de atunci (n.r. celor de la primărie) că noi, eu cu el, creăm un precedent și așa a fost. După noi au urmat toți cu podurile. (…) Acești oameni au dezechilibrat toată comuna. Vreau să știu un lucru: familia asta e perfectă? Ce se întâmplă în comuna Alexandru cel Bun e la nivel național. Primăria, aveți o vină! Trebuia să-l descurajați … omul ăla nu a luat o amendă. E corect, a făcut toate gardurile cu autorizație? Sunt sfinții comunei? Trebuia să-l liniștiți într-un fel sau altul! De ce nu ați verificat cât teren are, poate are mai mult sau mai mai puțin(…)”, s-a răzvrătit Năclad.

Din dialogul purtat a rezultat că problema nu este că 20 de poduri au fost construite fără respectarea legii, ci că autoritățile au aflat despre ele. Denunțătorul trebuia să fie „liniștit” de primărie.

Nu știm dacă Roman Popovici are sau nu autorizații pe toate gardurile (sic!), însă am aflat că această persoană a ieșit din această poveste de ceva vreme.

„Lucrurile puse cap la cap au scos în evidență un șir lung de ilegalități”

Cel care a descoperit ilegalitățile este nepotul lui Popovici, din Iași. Absolvent de Drept, Mihai Patrichi a sărit în ajutorul unchiului său care i s-a plâns că nu mai poate să ajungă la proprietatea sa.

Contactat de atacul.ro, Mihai Patrichi a declarat că totul a pornit de la faptul că unchiului său i-a fost interzis accesul la proprietate, pentru că ceilalți au îngrădit zona de protecție.

„Unchiul meu nu a avut nici o treabă cu ei, nu a cerut vreodată să treacă pe podurile lor, pentru că ei așa susțin. Prezența lui nu a mai fost tolerată de ceilalți, cărora li se părea, probabil, că trece pe terenul lor. Scandalurile au început în 2014, când unchiul meu nu a mai putut să ajungă la terenul său, deși folosea zona de protecție a canalului, care este proprietate a statului. A intervenit și Poliția, la un moment dat, s-a ajuns la amenințări și la tot felul de acuzații absurde la adresa unchiului meu, un om simplu de altfel. În paralel, unii se lăudau că-l aranjează, că-l bagă la închisoare etc. I-am aflat problemele și am decis să mă implic, pentru că ceea ce se întâmpla era prea de tot. Am urmat calea legală, primărie, Apele Române, Silvic. Am deschis acțiuni în instanță și au apărut întrebările: cum naiba au construit acolo, deși în acte apar anexe gospodărești, cum e posibil ca din cinci proprietăți una să fie în intravilan, iar restul în extravilan. Am obținut destul de greu acte, iar lucrurile puse cap la cap au scos în evidență un șir lung de ilegalități. Cum de există acele poduri pe domeniul public, cum au ocupat zona de protecție, care nu este a lor? Întrebări firești, nu? Podurile nu aveau aviz de gospodărire, ceea ce este ilegal. Am făcut și un denunț ce a fost trântit la Poliția Neamț, însă nu am renunțat, continui lupta și în penal. Ușor-ușor, am constatat că sunt o groază de poduri construite fără acte de reglementare de la „Apele Române”, poduri în care s-au investit sume importante din banii de la inundații. Analizând informațiile pe care le-am cerut de la „Apele Române”, am constatat că situația de la Alexandru cel Bun nu este singulară. Corpul de control al ministrului Mediului a confirmat că este vorba despre un fenomen, în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020 fiind eliberate 760 de autorizații de gospodărire a apelor fără să existe și avize. Total ilegal. Revenind la Alexandru cel Bun, la fel s-a întâmplat, pentru că cele trei poduri au fost autorizate, dar fără să existe avize de gospodărire a apelor. Podurile sunt ridicate ilegal”, ne-a declarat Mihai Patrichi.

Analizând schițele zonei, se observă că podurile sunt ridicate pe teren public, dar și zona de protecție pe unde nu mai poate trece nimeni. Unii și l-au însușit ca fiind ceva firesc.

Pe aici se poate ajunge la proprietățile de lângă pârâu, prin zona de protecție, așa că nu era nevoie ca cei trei proprietari să-și construiască poduri. Roman Popovici nu mai poate să ajungă la terenul său, pentru că ceilalți proprietari s-au făcut stăpâni pe terenul statului – zonă de protecție:

 

Pe harta Agenției Naționale de Cadastru se observă că zona protecție de lângă pârâu nu se află în proprietatea nimănui, așa cum este și firesc. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel:

Cu zona de protecție este o altă poveste, canalul și terenul de lângă fiind în administrarea Direcției Silvice Neamț. Dar despre rolul Direcției Silvică în toată această poveste vom reveni cu un alt articol.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Mimi 18 februarie, 2022 at 19:48 Răspunde

    La VIP-uri multe poduri ilegale iar la Bisericani, nici un pod legal…unde Primaria Alexandru cel Bun a ,,uitat” sa puna la dispozitia SC AQUA PARC SRL (societatea care a modernizat DJ 157C) schita cadastrala cu drumul de acces catre 50 de loturi vindute de catre societatea primariei in zona ,,Crucii de la Bisericani”. In aceste conditii, a fost receptionata lucrarea in valoare de 3 milioane euro, fara a exista nici un podet de trecere peste rigola de pe marginea drumului judetean!
    Ulterior, in urma sesizarilor primite, reprezentantii primariei au ,,incropit” un podet de trecere cu un tub de cauciuc pus acolo de propietarul unei stani de vaci din zona, cu scopul de a putea traversa cu animalele la pasunat…

    • Roxana 18 februarie, 2022 at 21:29 Răspunde

      ce treaba are primaria cu proiectul de modernizare a drumului judetean 157C ? Consiliul judetean Neamt poate fi in masura sa raspunda cum a fost realizat proiectul si cum s afacut receptia lucrarii.

      • Mimi 19 februarie, 2022 at 08:54 Răspunde

        Roxana, Consiliul Judetean nu poate cunoaste configuratia drumurilor de acces in fiecare UAT, astfel de lucrari se realizeaza in colaborare cu primariile comunale…

    • Mariusica 19 februarie, 2022 at 10:13 Răspunde

      Adică unchiu-su are și el pod făcut ilegal? Ar fi aiurea tare de tot, gen un fost consilier local obscur care nu mai putea de grija „oamenilor” cand în fapt, doar de a lui socrusu (alta obscuritate politica) îl rodea grija și se lamentează penibil pe faisbuci acum ca nu e „mahar” deloc, doar si-a făcut și el un pod acolo către un teren gol, ca ii era lene sa mearga 30m în plus ca restul lumii.

      Sau „constructor” in sens ca le-a făcut el podurile ăstora? Pai atunci sa îl dea nene în judecata ca nu le-a obținut și toate actele și avizele care erau în sarcina lor, a beneficiarilor, sa le obțină, ca pe acolo vad ca duhneste oricum mentalitatea asta de ghertoi care niciodată nu e vinovat de nimic, alții sunt mereu și ei doar victime.

  2. Eli 19 februarie, 2022 at 18:15 Răspunde

    Nu va mai certati.Exista un singur vinovat.Acesta este primarul analfabet( el singur s-a numit asa) care a permis sa se ridice podurili.Pe spagă bineinteles.
    Acum recurge la ce stie el mai bine.Cheama „cetatenii ” din gasca lui sa-l apere. Penal calificat

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.