Aprobarea bugetului județului ajunge pe masa judecătorilor. „Arsene face ce știe mai bine: încalcă legea constant”

0
1410

 Tribunalul Neamț a fost sesizat de grupul consilierilor județeni ai PNL „într-o ultimă încercare de a stopa abuzurile președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene”, după cum precizează într-un comunicat de presă.

Liberalii afirmă că Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, încalcă legea constant cu „largul concurs al prefectului Adrian Niță”.

Cei 11 consilieri județeni PNL au înaintat Tribunalului Neamț, Secția de Contencios Administrativ, două acțiuni prin care cer anularea hotărârile legislativului județean cu privire la adoptarea bugetului și aprobarea studiului de prefezabilitate pentru noul spital ce se dorește a fi construit în zona Turturești, pe un teren pășune al comunei Girov, care ar fi trebuit să fie scos din circuitul agricol, pentru că așa prevede legea. Liberalii spun că au fost nevoiți să apeleze la instanță, pentru că prefectul Adrian Niță, omul lui Ionel Arsene, nu a avut nicio reacție vizavi de cele două hotărâri adoptate recent de legislativul județean.

„Este îngrijorător că, în ultima perioadă, Ionel Arsene a transformat Consiliul Județean într-un organism în care legea nu este respectată, cu largul concurs al prefectului Niță care, prin tăcere și complicitate, încurajează aceste practici”, se arată în comunicat.

În opinia consilierilor PNL, aprobarea bugetului pentru anul 2022 este ilegală, deoarece hotărârea nu a fost votată de 18 consilieri (majoritatea absolută), așa cum prevede Codul Administrativ. Bugetul a fost votat de doar 17 consilieri, un număr insuficient, spun liberalii, pentru ca proiectul să fie adoptat. Mai mult decât atât, unul dintre consilierii județeni, respectiv Eduard Ovidiu Gavril, lucrează la DGASPC Neamț (instituție subordonată Consiliului Județean Neamț) și nu ar fi trebuit să voteze, fiind în conflict de interese.

Consilierul PPUSL Laurențiu Dulamă, din echipa lui Arsene, este director adjunct la DGASPC și s-a abținut de la vot. Același lucru l-a făcut și Ioan Asaftei (ALDE), dar și Sorin Cazan (PMP).

În ceea ce privește aprobarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea noului spital, lucrurile sunt cel puțin complicate, așa cum și atacul.ro a dezvăluit în perioada în care a fost aprobat proiectul de hotărâre. Pe lângă faptul că informațiile au fost insuficiente, consilierii au primit târziu proiectul și nici nu au fost informați cu privire la costul studiului, data când a fost contractat etc. Aprobarea documentului ridică și alte probleme. Cea mai gravă, care a și fost atacată în instanță de grupul consilierilor PNL, se referă la faptul că studiul a fost realizat pe un teren care, deocamdată, nu aparține de drept Consiliului Județean Neamț, chiar dacă există o hotărâre a Consiliului Local Girov de transfer a respectivei suprafețe. Problema, deloc simplă, se referă la faptul că terenul a fost transferat din domeniul public al comunei Girov în proprietatea județului Neamț fără să existe un avizul obligatoriu de la Ministerul Agriculturii.

În România, unui teren agricol nu i se poate schimba destinația fără avizul ministerului resort, aviz care în cazul de față lipsește. Obținerea lui nu ar fi fost, probabil, o problemă, tocmai de aceea surprinde graba cu care consilierii Puterii au votat proiectul.

Comunicatul de presă al PNL Neamț:

Cu largul concurs al prefectului Adrian Niță, Ionel Arsene face ce știe mai bine: încalcă legea constant

Grupul consilierilor județeni ai PNL Neamț a sesizat Tribunalului Neamț, secția de contencios administrativ, într-o ultimă încercare de a stopa abuzurile președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene. În lipsa unei reacții ferme a prefectului Adrian Niță, instanța de judecată rămâne singura care poate anula mai multe hotărâri de Consiliu Județean adoptate cu încălcarea flagrantă a legii. Este îngrijorător, în ultima perioadă  Ionel Arsene a transformat Consiliul Județean într-un organism în care legea nu este respectată, cu largul concurs al prefectului Niță care, prin tăcere și complicitate, încurajează aceste practici

Grupul consilierilor județeani ai PNL consideră că Hotărârea de Consiliu Județean prin care, în opinia președintelui Ionel Arsene a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2022 este ilegală, deoarece nu a întrunit votul a minim 18 consilieri județeni, mai exact a majorității absolute din numărul total de 35 de consilieri, așa cum se prevede în Codul Administrativ. În favoarea proiectului de hotărâre au votat doar 17 consilieri județeni, număr insuficient pentru ca proiectul să fie adoptat, iar bugetul de venituri și cheltuieli al județului Neamț să devină operațional.  În plus, unul din consilierii județeni, Eduard Ovidiu Gavril nu avea drept de vot, fiind într-un evident conflict de interese cauzat de statutul de angajat al DGASPC Neamț, instituție subordonată Consiliului Județean. Cu toate acestea, Ionel Arsene a declarat că hotărârea a fost adoptată.

De asemenea, și Hotărârea prin care s-a aprobat efectuarea unui studiu de prefezabilitate pentru construirea unui Spital Județean a fost adoptată prin încălcarea flagrantă a legii, deoarece Consiliul Județean nu are drept de folosință a terenului pe care urmează să se construiască unitatea medicală, transferul de la UAT Girov făcându-se prin încălcarea legii.

Grupul consilierilor județeni ai PNL  nu se opune proiectelor de dezvoltare, însă solicită tuturor factorilor responsabili ca hotărârile adoptate să se facă prin respectarea necondiționată a legii.

Biroul de presă al PNL Neamț

D.MURARU

Citește și:

Mega-spitalul lui Arsene de pe Dealul „Vulpea”, investiție cu iz de șmen. Milioane plătite pe studii și proiecte, zero garanții

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.