An greu pentru Chitic, vicele CJ-ului, și pentru fostul deputat Munteanu. În lunile următoare vor afla dacă vor ajunge după gratii

4
2493

 

Pentru Dragoș Chitic, fostul primar al orașului Piatra-Neamț, în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, dar și pentru fostul deputat Ioan Munteanu, anul 2022 va fi unul extrem de dificil. Motivul? Cei doi își așteaptă sentințele finale în procesele în care sunt judecați pentru fapte de corupție: Chitic în dosarul „Transferului ilegal de terenuri”, iar Munteanu în dosarul „Comisioanelor de la Hidroelectrica”. Situația pare a fi mai complicată pentru Ioan Munteanu, care, în primă instanță, la Tribunalul București, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Dragoș Chitic fost condamnat și el în primă instanță, la Curtea de Bacău, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Procesul în care este judecat Chitic și alți cinci inculpați, și ei condamnați în primă instanță la pedepse cu suspendare (Vasile Vișan, Marin Bordei, Vasile Zăpor, Alexandru Casapu și Mihai Apopii), se află în faza de apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul este la al 23 termen de judecată, ultimul având loc pe 12 ianuarie, iar următorul fiind fixat pentru 23 februarie. În cazul lui Chitic și a celorlalți inculpați, magistrații Înaltei Curți au acceptat noi probe, inclusiv efectuarea unei noi expertize tehnice judiciare imobiliare de evaluare, pentru a stabili dacă valoarea de piață a terenurilor, care au făcut obiectul schimbului de suprafețe între primărie și Mihai Apopii, a fost corect stabilită de către cel care a făcut evaluarea, respectiv de Vasile Zăpor.

De asemenea, au fost audiați din nou consilierii locali care au votat împotriva Hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat schimbul de terenuri între municipalitate și omul de afaceri Mihai Apopii. Ex-consilierul local Tănase a declarat în fața instanței Înaltei Curți, ca și la audierea de la Curtea de Apel Bacău, că afacerea schimbului de terenuri a fost o „escrocherie păguboasă pentru orașul Piatra-Neamț”. Fostul consilier a precizat că adevăratul artizan al afacerii a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului. Tănase a mai spus instanței și avocaților că a votat împotriva proiectului de hotărâre privind schimbul de terenuri tocmai pentru a nu gira o escrocherie. Tănase nu a fost singurul consilier local care a votat împotrivă, o atitudine similară având toți consilierii PSD, trei la număr, din consiliul local de la acea vreme. Gheorghe Dumitreasa, consilier PSD la cea vreme, care nu a fost audiat în acest dosar, a declarat pentru atacul.ro că nu a votat proiectul de hotărâre pentru că i s-a părut în neregulă.

De asemenea, Dan Florea, fostul arhitect al primăriei, și-a menținut poziția de la Curtea de Apel, când procurorii i-au atras atenția că mărturia mincinoasă se pedepsește. Când a fost audiat de magistrații băcăuani, Florea a spus că nu-și mai amintește prea bine, pentru că a trecut mult timp. La intervenția procurorului, a început să-și amintească cum a fost chemat de Pinalti în biroul în care se mai afla și fostul secretar Vișan și au discutat despre cum urma să se procedeze cu schimbul ilicit de terenuri

Comunicatul DNA din februarie 2018:

„În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. 
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor“

Peste 4 ani de judecată pentru fostul deputat Munteanu

Fostul deputat PSD de Neamț – Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2017, fiind acuzat de trafic de influență, care i-ar fi adus o șpagă de 400.000 de euro. Procesul a început la Înalta Curte de Casație și Justiție, dată fiind calitatea de deputat, însă, câteva luni mai târziu, acesta și-a dat demisia din Parlament, iar procesul a fost reluat de la zero la Tribunalul București. În noiembrie 2020, Munteanu a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, atacând decizia cu apel. În prezent, procesul se află la al nouălea termen de judecată la Curtea de Apel București. Ultimul termen de judecată a avut loc pe 11 ianuarie, iar următorul a fost fixat pentru data e 8 februarie. La termenul din septembrie, instanța a acceptat să audieze noi martori, pe fostul director general al companiei Hidroelectrica SA București și pe directorii economici de la SH Bistrița. De asemenea, judecătorul a încuviințat efectuarea unui supliment la raportul de expertiză.

Munteanu (FOTO) a fost acuzat de DNA că a primit o șpagă de 400.000 de euro de la omul de afaceri Horațiu Berdilă, amicul lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, ca să intervină, în perioada 2009-2011, pe lângă directorul SH Bistrița, Romică Grigoriu, ca cel din urmă să facă plăți în contul firmei afaceristului. Romsys Systems SRL avea încheiat un contract cu SH Bistrița și nu își încasase banii, iar patronul Berdilă a apelat la amicul lui, Pinalti, pentru a debloca situația. Cum SH Bistrița se afla la acea dată sub coordonarea politică a PSD, Pinalti l-a ajutat pe Berdilă … să-l cunoască pe Munteanu, acesta având puterea să intervină pe lângă Grigoriu pentru a debloca plățile.

Comunicatul DNA din iunie 2017:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul deținut, la o unitate bancară, de inculpatul Munteanu Ioan.

Daniel MURARU

Citește și:

Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în „malaxorul” DNA

Inculpații din dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”, pedepse cu închisoarea, sechestru pe bunuri și muncă în folosul comunității

Mafia transpartinică. Cum a luat deputatul Munteanu șpaga de 400.000 de euro de la „căpușa” lui Blaga și Pinalti

Inculpatul Munteanu, 6 ani de închisoare, dar cu averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro va fi confiscată în peste 150 de ani

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. V.Vasile 17 ianuarie, 2022 at 07:51 Răspunde

  Nu vreu raul nimanui , fereasca Cel de Sus dar, de ce cu suspendare ? Se impune clar recuperarea prejudiciului 100% in primul rand si pedeapsa cu executare la asemenea jafuri , ca sunt sigur aceasta manevra nu a fost prima !

  • Dana 17 ianuarie, 2022 at 11:18 Răspunde

   De ce “cu suspendare”? Ca sa aiba timp sa faca alte potlogarii, stiind ca nu vor gusta ciorba la Bacau. Nu au alte indeletniciri, decat jafurile, de tot felul.

 2. Garcea 17 ianuarie, 2022 at 12:42 Răspunde

  Hotzomanii,nefiind pregatiti pentru admiterea la……facultate mai amana termenele.Problema mai miorlaita e pentru V.Visan,care,nu cred ca va obtine o a 2-a condamnare cu suspendare.

 3. Asociația ursul brun 17 ianuarie, 2022 at 19:00 Răspunde

  Trebuie dați de exemplu de justiție pentru viitori politicieni,pedepse pe măsură furtului,nu cred eu că fac binefaceri unor necăjiți ci se îmbogățesc pentru câteva generații(vezi Pinalti) așa că dragi magistrați mai faceți și ordine în Tara asta in care trăim și noi și în care în spitale e haosul de pe lume și corupție cat încape. La bulău fraților in grup și dacă ați plătit și Magistrați și cu ei la fel.Diamne ajuta!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.