La exploatat balast pe pârâul Secu, fără documente, ziua-n amiaza mare

4
2319

La numai patru zile după ce o echipă de la „Apele Române” a descins în comuna Alexandru cel Bun pentru a verifica o sesizare care conținea inclusiv aspecte privind activități de exploatare ilegală de balast pe pârâul Secu, în zonă au fost depistate mai multe utilaje care săpau de zor în albie. Un excavator și un buldoexcavator lucrau din greu, iar un autocamion aștepta să fie încărcat.

Toată acțiunea s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei prânzului, activitatea fiind „deranjată” de un echipaj de Poliție ce a fost sesizat cu privire la acțiunea din „Fundul Secului”, într-o zonă mai puțin umblată.

În fotografii se poate observa activitatea intensă în care era implicate cele trei utilaje.

Informațiile primite de atacul.ro arată că cei depistați de polițiști au declarat că sunt în legalitate, însă datele preliminare indică faptul că exploatau balast fără să îndeplinească obligațiile legale. Urmează ca mâine, 17 ianuarie, polițiștii să se lămurească cu privire la legalitatea activității utilajelor din albia pârâului Secu. În acest sens, reprezentanții firmei sunt așteptați să prezinte documentele care ar confirma că extracția agregatelor minerale ar fi legală.

Specialiștii de la „Apele Române” cu care ne-am consultat ne-au spus că, în astfel de situații, cei care efectuează lucrări în albie sunt obligați să prezinte organelor de control documentele care atestă că activitatea lor este legală: „În cazul unor astfel de activități trebuie să existe, din partea firmei, o persoană care să poată prezenta actele organelor de control. Neprezentarea acestor documente înseamnă contravenție și se pedepsește ca atare. Nu poți să execuți o lucrare în albie fără să ai aviz de gospodărire a apelor, aviz de la Mediu, dacă este cazul, și actul emis de autoritatea publică locală, respectiv certificatul de urbanism. Lipsa acestor documente duce automat la întocmirea unui dosar penal, conform prevederile Legii apelor”.

Conform surselor atacul.ro, zona (vezi poziția pe hartă) în care au fost depistate, sâmbătă, cele trei utilaje în pârâul Secu, este căutată de cei care au nevoie de balast. Nu este pentru prima dată în care localnicii văd utilaje care scot balast din albie.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. lorin 16 ianuarie, 2022 at 20:17 Răspunde

  Poate invata si cei de la Administratia Bazinala de Apa SIRET si Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt!!! nu poti efectua lucrari de terasamente, exploatari de agregate minerale in cursuiri de ape sau care au legatura cu apele decat daca activitatea respectiva are eliberat un act de regelementare care se numeste : AVIZ DE GOSPODARIRE A APELOR , conform prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare ! Avizul se emite in baza unei documentaii tehnice de gospodarire a aeplor care se inainteaza ori la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, ori la Administratia Bazinala de Apa SIRET. Oare zona daca era reglementata era delimitata prin borne ?? din fotografii nu reiese acest lucru ! Politia trebuia sa anunte dispeceratul SGA Neamt, care este culmea in orasul PIATRA NEAMT, sa fie inregistrata sesizarea MAI – IPJ NEAMT ! asa se lucreaza, pas cu pas ! invatati si voi ca nu are cine sa va invete ! meseriasii au plecat de mult din sistem !!!

 2. Laura 16 ianuarie, 2022 at 21:31 Răspunde

  Sper ca autoritățile de control și cele implicate în eliberarea documentelor necesare teoretic executării lucrărilor sa clarifice lucrurile. Repede.

 3. Andreia 17 ianuarie, 2022 at 09:33 Răspunde

  Chiar credeti ca s-au exploatat agregate fară stiinta lui Rotaru? Sunt convinsa 100% ca jumatate din betonul băgat în mastodontul ăla albastru plin de (***) numit Aqua Parcul lui Ion este facut cu agregate de pe Secu.

 4. constantin 17 ianuarie, 2022 at 09:43 Răspunde

  Daca tot se face verificarea la “FUNDUL SECULUI” VA ROG SA O FACETI SI LA “GURA SECULUI” adica de la podul de la Preluca pina la varsarea in lacul de la Vaduri.Si acolo se lucra sambata si se cara cu aceeasi masina in satul Preluca.Balastru carat se poate identifica foarte usor mai ales ca amenajarea se face de un apropiat al primarului de la Alexandru cel Bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.