Bătaia de joc continuă. Direcția Silvică Neamț are lemn de foc, dar … în pădure și cu termen de așteptare

1
3789

 

Nemțenii care își încălzesc locuințele cu lemn au rămas și în această iarnă la mâna samsarilor. Cu alte cuvinte, scenariul se repetă, de ani de zile situația fiind aceeași, în sensul că administratorul pădurilor statului nu este capabil să pună la dispoziția populației lemn de foc ieftin și în cantități suficiente. Sau, mai degrabă, își urmăresc propriile interese.

Direcția Silvică Neamț a anunțat că, în perioada 18 noiembrie –  31 decembrie, pune la dispoziția populației, prin intermediul ocoalelor silvice, 5.335 de metri cubi de lemn pentru foc.

Nu se face nicio mențiune privind esența lemnului. În schimb, sunt precizate prețurile: de la 55 lei/mc și până la 285 lei/mc, cu TVA inclusă, în funcție de specie, „sortiment și condiția de livrare”.

De bun simț ar fi ca și cantitatea menționată, așa puțină cum este, să se afle în depozite sau în zone ușor accesibile, pentru ca cetățeanului să-i fie mai ușor să-l transporte acasă. Dar nu, depozitele sunt goale, iar lemnul de foc se află în pădure (pe picior), în cel mai bun caz la drum auto.

Doritorii trebuie, ca și până acum, să facă o cerere pe care să o depună la ocolul silvic pe raza căruia se află locuința. Urmează așteptarea, care poate dura luni întregi, pentru că lemnul este puțin, iar cererile-s multe.

Ca și în alte situații, am sunat și de această dată la câteva ocoale silvice pentru a afla dacă au lemn pentru foc și cum putem să-l cumpărăm.

Cei de la Ocolul Silvic Roman  spun că au lemn de fag, însă trebuie depusă o cerere. Nu ar dura mult aprobarea, afirmă ei. Solicitantul are nevoie de o mașină pentru transport, iar lemnul e în pădure, spun silvicultorii.

De la Ocolul Silvic Văratec ni s-a recomandat să revenim cu o cerere după sărbători, mai exact după 15 ianuarie.

Cei de la Ocolul Silvic Pipirig spun că au lemn de foc, de fag, dar sunt foarte multe cereri, multe înregistrate în septembrie. Așa că achiziția poate fi făcută chiar și după 2 luni.

La Ocolul Silvic Târgu-Neamț ar fi lemne, dar trebuie cerere.

Cei de la Ocolul Silvic Vaduri ne-au spus că nu „prea” au lemn de fag și că am putea cumpăra într-o lună, chiar două.

Concluzia este clară: nimic nu s-a schimbat, nu a dispărut veșnica  solicitare scrisă și așteptarea. Aprobarea durează uneori luni întregi, pe fondul numărului mare de solicitări. Apoi, cu cererea aprobată, totul depinde de pădurar, dacă are sau nu lemn de foc. De cele mai multe ori nu are, pe motiv că-s solicitări multe și lemn puțin. Astfel, cetățenii sunt trimiși la samsari, care vând lemnul de foc cu 500 de lei/mc. Furat, în majoritatea cazurilor. De multe ori este chiar lemnul de foc pe care solicitantul ar trebui să-l cumpere de la ocolul silvic cu 280 de lei/mc, cel mult.

Este un joc mârșav, tolerat de șefii Silvicului, pentru că afacerea alimentează multe buzunare, inclusiv din zona politicului. La nivel național se vorbește de o industrie „neagră” de câteva miliarde de euro anual, bani care se împart între indivizii implicați.

Direcția Silvică Neamț, de exemplu, are capacitatea să exploateze cantități care să acopere măcar 50% din necesarul de lemn de foc din județ, însă nu o face. TAF-urile și autocamioanele sunt folosite la exploatarea lemnului de calitate, ce este transformat în cherestea de bună calitate la fabrica pe care DS Neamț o deține la Târgu Neamț. Acesta este o altă afacere care ridică suspiciuni, pe care autoritățile nu vor să o investigheze.

Lipsa lemnului de foc la ocoale i-a lăsat, ca de fiecare dată, pe cetățeni la mâna samsarilor care, în această perioadă a anului, vând lemnul de foc și cu peste 500 de lei, transport inclus. Adică, pentru gospodăriile care consumă, de exemplu, 10 metri cubi într-o iarnă, costul cu încălzirea este de peste 5.000 de lei.

Daniel MURARU

Citește și:

Lemn de foc fără acte transportat pe sub nasul polițiștilor. Cetățenii sunt disperați că ocoalele nu au lemn. Au, în schimb, samsarii

Din pădurile statului se fură pe rupte. Poliția doarme, inculpatul din fruntea Direcției Silvice Neamț ne trimite să sesizăm „organele”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Asociația ursul brun 31 decembrie, 2021 at 13:43 Răspunde

    Lemnul Domnule Muraru nu e în pădure ,pe picior, ci se vinde la firme mici , abonate la șefii de ocoale,aceste personaje din silvicultură deține și valorifica bogăția națională,nu știu de ce nu se termină odată acest obicei forte periculos pentru noi cei mai multi care iubim pădurea,samsari adevărați sunt toți sivicultori 100/0

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.