Sindicatul Europol: „Concursurile pentru funcțiile de conducere sunt compromise”

0
2160

„În cursul lunii februarie 2019, la nivelul IPJ Neamț, comisia de analiză a fișelor posturilor a modificat cerințele de ocupare, așa cum sunt definite la capitolul B, punctul 2, din Anexa la OMAI 140/2016. Este vorba de gradul profesional deținut de către ocupantul fișei postului în cazul fișelor care se subscriu la art. 5 al. 1 din anexa 1 și anume, cele care au avut sau au atribuții și cerințe similare de ocupare la nivelul mai multor structuri centrale și/sau teritoriale, aflate subordine/coordonare pe linie de ordine publică pentru care IGPR avea elaborate fișe-cadru.
La momentul respectiv, comisia a modificat cerința gradului profesional în sensul schimbării nivelului acestuia față de nivelul superior, fără să dețină, așa cum art 5 alin 5 din anexa 1 la același ordin menționează, avizul IGPR – DOP, obținut, per-a-contrario, anterior stabilirii modificărilor de ocupare a fișei posturilor și în ceea ce privește gradul profesional.
Când s-au modificat fișele posturilor corespunzătoare funcțiilor de conducere specifice ordinii publice, la nivelul IGPR-DOP erau elaborate fișe-cadru care prevedeau gradul minim de ocupare al funcțiilor de conducere în domeniul ordinii publice ca fiind cel de inspector de poliție și nu cel de subinspector de poliție, așa cum, în prezent, figurează ca fiind stabilite din anul 2019 la unele funcții de conducere din IPJ Neamț.
Prin modificarea, în maniera descrisă mai sus, a gradului profesional în fișele posturilor specifice ordinii publice, comisia de analiză a fișei postului a încălcat astfel prevederile art 5, al. 5 din anexa 1 la OMAI 140/2016, apărând suspiciunea că, prin activitatea ilegală întreprinsă, s-a urmărit atingerea tocmai a interdicțiilor stabilite de art 8 din același act normativ infralegal, prin care se interzice modificarea sau completarea aleatorie a elementelor de conținut ale fișei postului, pentru ca aceasta să corespundă criteriilor conjuncturale pe care le îndeplinește o persoană propozabilă pentru numirea în acel post.
Anunțurile de concurs, din această perioadă, ale funcțiilor de conducere corespunzătoare posturilor ce au la bază fișe-cadru se întemeiază, în prezent, pe fișele de post elaborate în anul 2019 prin încălcarea prevederilor OMAI 140/2016.
Aplicând principiul de drept că accesoriul urmează calea principalului rezultă că fișele de post au fost create cu fraudarea normelor legale, iar concursurile sunt nelegale prin efectul iradiant al ilegalități fișei postului scos la concurs.
Prin urmare, solicităm șefului IPJ Neamț ca toate concursurile organizate pentru ocuparea unor funcții de conducere la nivelul IPJ Neamț, care au avut fișe-cadru de post și care au fost modificate fără avizul IGPR, SĂ FIE ANULATE (să sesizați instanța competentă), iar cele care urmează să se desfășoare să fie, de asemenea, ANULATE/SUSPENDATE de urgență până la intrarea în legalitate.
Se impune să demarați procedura cercetării prealabile împotriva președinților comisiilor care au modificat fișele posturilor fără avizul IGPR și împotriva președinților comisiilor de concurs, din anul 2019 la zi, care nu au aplicat legislația în vigoare și nu au verificat temeinic respectarea procedurilor”.
 
Cănărău Ioan, vicepreședintele Sindicatului Europol

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.