În atenția DNA! Angajați ai „Apelor Române” protejează proprietarii de balastiere. Redactorii atacul.ro, urmăriți și hărțuiți în Lunca Bistriței

3
5332

Râurile din județul Neamț sunt măcelărite, la propriu, de firmele de exploatare a agregatelor minerale, iar toate acestea se întâmplă cu sprijinul unor reprezentanți ai instituțiilor de stat.

Instituția Prefectului s-a autosesizat în urma publicării articolelor în atacul.ro, iar cei de la „Apele Române”, Garda de Mediu și de la Poliție au dat startul verificărilor aspectelor semnalate. Am reușit să-i punem la treabă pe cei care au uitat pentru ce sunt plătiți, adică pentru protejarea și mediului înconjurător. Un șef de pe la Apele Române, deranjat că trebuie să se urnească din birou, ar fi spus: „Ce, bă, a ajuns p…ă ăsta de la Atacul să facă ordine la Apele Române?”.

Acestuia și altora ca el, supărați că mai trebuie să și muncească, le spunem că atacul.ro arată întregii țări dezastrul provocat de balastiere, de care acești nemulțumiți, plătiți din banul public să protejeze apele și mediul, sunt direct responsabili.

Este mai mult decât evident că, pe plan local, resursele naturale vor fi exploatate, în continuare, după cheremul proprietarilor de balastiere pentru simplul fapt că legăturile dintre milionarii din balast și șefii/angajații instituțiilor cu atribuții de control sunt foarte puternice.

Așa se face că angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț nu au nicio jenă în a se afișa prin cafenele cu proprietarii de balastiere, sancționați/cercetați penal pentru exploatare ilegală de agregate minerale.

Toate acestea întăresc ideea că numai o intervenție a organelor de cercetare penală, respectiv procurorii Direcției Naționale Anticorupție, ar putea să mai taie din aripile celor care au pus stăpânire pe resursele județului.

Și pentru că sunt foarte deranjați de incursiunile redactorilor atacul.ro pe cursurile de apă, pe malurile cărora au răsărit numeroase stații de sortare și de balastiere, milionarii din balast cred că ne pot intimida, punând tot soiul de oameni să ne urmărească și să ne fotografieze.

Este evident că acțiunile lor vor fi aduse la cunoștința autorităților.

Pentru angajații de la „Ape”, dezastrul produs de Andrei Construct SRL nu există

Atacul.ro a publicat, în data de 21 octombrie, un articol despre poluarea de pe râul Bistrița, produsă de stația de sortare a societății Andrei Construct, controlată de fratele fostului prefect de Neamț, Mihai Archip.

Pârâul Câlneș, din comuna Costișa, afluent al Bistriței, prin care era deversată apa folosită de stația de sortare la spălarea balastului, arăta îngrozitor, culoarea apei indicând un indice de turbiditate mare.

În plus, în apropierea stației de sortare am identificat mai multe gropi de unde fusese sustras balast. În aval de stație, la câteva sute de metri, un excavator săpa de zor pe marginea râului, iar balastul rezultat era încărcat în autocamioane care îl transportau în stația de sortare.

La câteva ore de la publicarea articolului, la fața locului s-a deplasat o echipă mixtă, formată din inspectori de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Bacău, doi polițiști de la IJP Neamț, plus alți doi angajați de la SGA Neamț.

Fiind a doua zi de la documentarea realizată de redactorii atacul.ro, în care prezența noastră în zonă a stârnit nedumerirea salariaților stației de sortare și a șoferilor de camioane, este cert că lucrurile s-au precipitat.

Prin urmare, exact așa cum ne-am și așteptat, lucrările au fost oprite imediat: stația de sortare nu mai funcționa, astfel că nu mai erau evacuate ape uzat în pârâul Câlneș, context în care angajații de la „Ape” au stabilit că nu mai au de unde să preleveze probe pentru a vedea cât de tare este poluată Bistrița, adică nu au mai fost curioși să afle indicele de turbiditate în funcție de care se stabilesc penalitățile. Aceeași angajați nu au fost interesați să afle de unde provine mâlul gros care mărginește pârâul, în unele zone acesta având grosime și de câțiva zeci de centimetri.

Decantoarele, unde apa folosită la spălarea agregatelor trebuie să se limpezească înainte de a fi reintrodusă în cursul de apă al pârâului, erau curățate.

Cei care au făcut controlul au aflat de la șeful stației de sortare că decantoarele au fost curățate pe 20 octombrie, fix în ziua în care redactorii atacul.ro au făcut documentarea și fotografiile, zi în care angajații lucrau de zor atât în balastieră, cât și la stația de sortare.

Culmea, echipa de control NU a găsit depuneri de nămol la gura de evacuare a pârâului Câlneș în râul Bistrița, afirmând că zona este întreținută corespunzător.

Sâmbătă, 30 octombrie, redactorii atacul.ro au fost, din nou, în zona stației de sortare și au constatat că, deși trecuseră 9 zile de la controlul făcut de autorități, malurile pârâului Câlneș erau pline de noroi, iar apa deversată în Bistrița era tulbure, așa cum se poate vedea în fotografii.

Aceiași angajați, care afirmă că totul este în ordine la stația de sortare a firmei Andrei Construct, spun că societatea a fost penalizată cu (atenție!!!) 77,52 lei pentru depășirea indicatorului de suspensii, la începutul lunii octombrie.

Dezastrul descoperit de redactorii atacul.ro, pe 20 octombrie, seamănă izbitor cu cel provocat de stația de sortare de la Săvinești, „a lui Ginel”, care a fost sancționată cu 85.000 de lei.

„Controlorii” spun că societatea Andrei Construct nu deține perimetru de exploatare agregate minerale și că efectuează lucrări pentru comuna Gârcina, unde accesul se face pe malul stâng al râului Bistrița. Bineînțeles, nici polițiștii, nici cei de la „Ape” nu au vrut să observe că pe malul Bistriței, în zona de protecție, a fost amenajată o cale de acces folosită la transportul balastului. Dacă drumul nu are avizele necesare, cei care l-au construit trebuie să fie cercetați penal, conform Legii apelor.

În zona în care Andrei Construct SRL exploateză balast pentru Primăria Gîrcina, cei de la „Ape” afirmă că lucrarea a început în data de 19 octombrie și că, din documentele prezentate de cei de la balastieră, a rezultat o cantitate extrasă de 130 de metri cubi.

Numai că, pe 20 octombrie, într-un interval de nici o oră, redactorii atacul.ro au numărat 5 camioane încărcate cu balast din perimetrul „Gârcina” și transportate în stația de sortare. Vorbim de cel puțin 80 de tone de balast transportat într-o oră, în timp ce angajații de la „Ape” au consemnat 130 de metri cubi exploatați în două zile. Povești!

Să nu creadă cineva că polițiștii sau cei de la „Ape” au avut curiozitatea să inventarieze materialul din baza de sortare! În momentul controlului, existau două depozite temporare în perimetru, iar cei de la ABA Siret Bacău au cerut desființarea lor.

Nu s-a putut trece cu vederea podul temporar din tuburi de beton pe cursul Bistriței, ceea ce constituie faptă penală dacă el este construit fără avize. Șeful stației de sortare, Constantin Nicorescu, a declarat că a înființat segmentul de pod provizoriu pe 11 octombrie ca să traverseze cursul de apă cu utilajele firmei pentru a-și derula obiectul de activitate. Nici polițiștilor și nici inspectorilor de la ABA nu le-a trecut prin cap să-l întrebe pe Nicorescu ce activitate desfășurau în condițiile în care firma nu are perimetru de exploatare în apropiere.

Pentru că Andrei Construct SRL nu are nicio balastieră în zonă.

Galerie foto – 30 octombrie 2021:

Balastieră deține la Costișa o altă societate, Labirint SRL, undeva la 1,2 kilometri amonte de stația de sortare a firmei Andrei Construct. Interesant este că Labirint SRL este controlată de Nicorescu (administrator și asociat majoritar cu 95% din părțile sociale), șeful stației de sortare a societății Andrei Construct. Salariații de la „Ape” nu au avut curiozitatea să vadă ce se întâmplă în perimetrul exploatat de Labirint SRL, deși nu aveau de mers nici măcar 2 kilometri de la stația de sortare.

Cum pentru podul provizoriu (foto) nu exista aviz de gospodărire a apelor, polițiștii au întocmit un dosar penal.

Echipa de control a mai menționat că în zonă nu a identificat exploatări recente de agregate minerale și că denivelările pe care le-au văzut nu prezintă urme de exploatare recente, fiind acoperite de vegetație.

Nimic mai fals, pentru că printre gropile în care au răsărit câteva buruieni există și altele apărute după ce a fost sustrase cantități impresionante de balast. Așa cum se poate vedea și în poza de mai jos.

După publicarea articolului, în data de 21 octombrie, și după vizita echipei de control la stația de sortare a firmei Andrei Construct SRL, cineva a găsit de cuviință să arunce gunoiul de prin zonă într-una dintre  gropi. Chiar și așa, se observă lesne că de aici a fost furat balast. Iar groapa este departe de a fi înierbată, așa cum afirmă cei de la ABA Siret.

Constatări făcute în bătaie de joc. Zid în jurul firmei Andrei Construct

Indiferența celor care au făcut parte din echipa de control este evidentă, iar îngăduința arătată, raportată la dezastrul de pe teren, arată exact modul în care autoritățile fac zid în jurul firmei Andrei Construct, pentru a-i lua apărarea, indiferent de consecințe.

Pentru a vedea cum ar fi trebuit să facă autoritățile și nu au făcut în acest caz, am consultat mai mulți specialiști în ape. Unul dintre ei ne-a declarat că nu este permis ca în timpul unui control un inspector să spună: „din primele verificări se respectă amplasamentul avizat”.

Asta o constată clar, cu aparatura din dotare, așa că nu există loc de discuții.

De asemenea, spune un alt specialist, nu se dau dispoziții în timpul unui control la care participă și polițiști, ca cel controlat să remedieze pe loc unele probleme. În cazul de față, să desființeze cele două depozite de agregate minerale, pentru că acestea sunt probe ale nerespectării actelor de reglementare de gospodărire a apelor, documente emise de SGA Neamț și ABA Siret. Strigător la cer este că polițiștii au asistat pasiv la distrugerea probelor, fără să ia atitudine împotriva celor care au făcut-o.

„De ce nu s-au luat probe de mâl și levigat de pe malul pârâului Câlneș, din zona de confluență a acestuia cu râul Bistrița? A fost verificat dacă drumurile de acces de pe malurile râului sunt reglementate de SGA? Pentru nebornarea perimetrului de exploatare „Gîrcina”, pentru depozitul vechi de agregate minerale trebuia să se aplice o sancțiune contravențională în conformitate cu Legea Apelor 107/1996, iar acest lucru trebuia să fie explicat clar în actul de control”, a spus un alt specialist.

Redactorii Atacul, urmăriți și hărțuiți în Lunca Bistriței

La finele săptămânii trecute, redactorii atacul.ro au revenit în Lunca Bistriței, la Costișa, în perimetrul „Gârcina”, la stația de sortare și la gura de vărsare a pârâului Câlneș. Zona prin care ne-am deplasat este proprietatea statului român, iar cu toate acestea am fost monitorizați permanent în timpul documentării. Tupeul celor care ne-au urmărit a fost atât de mare încât, la un moment dat, s-au postat în fața mașinii pentru a ne fotografia.

Dacă lucrurile ar fi corecte la stația de sortare a firmei Andrei Construct SRL, nu ar avea nimeni niciun interes să fotografieze și să hărțuiască jurnaliștii, cu scopul clar de a ne speria.

Amplasamentul acestei stații de sortare ridică mai multe întrebări, dintre care două adresate companiei Hidrolectrica.

 • Amplasarea stației de sortare la nici 100 de metri de canalul de Bistrița și microhidrocentrala Costișa, obiectiv strategic, nu dăunează celei din urmă?
 • În timp, vibrațiile produse de utilajele din stația de sortare nu vor crea fisuri canalului Bistrița și microhidrocentralei?
 • Stația de epurare, amplasată la nici 150 de metri de stația de sortare, nu are de suferit?
 • Cât va mai rezista gura de vărsare în râul Bistrița a stației de epurare, dat fiind faptul că, zilnic, camioane de tonaj greu trec peste conducta îngropată prin care este deversată apa epurată în râu?

Din datele pe care le deținem, stația de sortare a fost construită în urmă cu mai bine de 10 ani, când „portocalii” erau la guvernare, iar fratele proprietarului era prefect de Neamț. Reprezentanții SH Bistrița din acea vreme și-au dat avizul pentru ca autocamioanele firmei să treacă pe podul din fața microhidrocentralei, pod ce este al Hidroelectrica. Astfel, aproape în fiecare zi, autocamioane încărcate cu zeci de tone de balast trec peste acest pod care, după cum se vede cu ochiul liber, nu a mai beneficiat de o reparație capitală de ani.

 

Daniel MURARU

Citește și:

FOTO&VIDEO. Dezastrul provocat pe râul Bistrița de balastiera lui Archip. Indiferența angajaților de la „Ape” și Mediu naște criminali ai mediului. Cine-i protejează?

 

„Balastiera lui Ginel”, amenzi de 85.000 de lei de la Garda de Mediu și Apele Române pentru apa murdară deversată în râul Bistrița

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Vladimir 2 noiembrie, 2021 at 08:57 Răspunde

  Aveți dreptate, au distrus toate apele, totul. Numai balast și bani văd în fața ochilor. Aceste autorități care este, vorba aia, mai mult pe persoană fizică. Bănuțul să iasă, taică! Este incredibil ceea ce arătați și ceea ce fac ei. La fel de incredibil este cum se leagă între ei prin partide, firme, prietenii, cumătrii ……… Politica, asta le permite lor să distrugă tot în calea lor pentru bani. Mai rău de atîta nu se poate, fraților!
  Felicitări pentru ceea ce faceți! Din păcate sunteți singurul. Dar poate vi se alătură DNAul daca tot l-ați invocat

 2. FLORIN 2 noiembrie, 2021 at 17:36 Răspunde

  Ii doare in cur pe cei de la DNA.
  Oamenii isi iau salariile BABANE la fel ca cei din DIICOT/MAI/PARCHET fara sa faca NIMIC.
  De ce sa faca ceva daca isi iau salariile ORICUM?
  DE ce?
  Pai e prosti?
  Ei se ”deranjeaza” doar cand vine o comanda politica pentru vreo ancheta.
  Comanda care nu a venit si nici nu va veni avand in vedere ca PNL si PSD vor guverna impreuna pentru a duce hotiile din PNDL 3/PNRR la un nivel nemaiauzit in lumea civilizata.

  Acum daca nu mai este USR, MEGA HOTIILE transpartinice vor fi la vedere.

  Avand protectia inutililor tradatori fara numar din serviciile esuate de incompetenta si coruptie nu vor fi nici un fel de anchete sau vor fi de ochii lumii ,in bataie de joc date cateva amenzi.

  Cam asa se prezinta situatia.Suntem KAPUT.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.