„Apele Române” și-au pus fermoar la gură. Informații publice despre o sancțiune aplicată firmei Trust CCDP, clasificate drept secrete

1
1794

Administrația Națională „Apele Române”, cu tot cu structurile sale din teritoriu, administrații bazinale și sistemele județene de gospodărire a apelor, nu a strălucit niciodată la capitolul transparență, indiferent de culoarea politică a șefiilor. Rareori, această instituție, cu atribuții de gospodărire a apelor și fonduri de sute de milioane de euro, a prezentat rezultatele activităților de control pe care inspectorii le-au efectuat, de exemplu, la stațiile de sortare. Chiar dacă numărul sancțiunilor este destul de mic față de realitatea din teren, în care se vede cu ochiul liber dezastrul produs de proprietarii de balastiere, aceste informații nu sunt făcute publice. Explicația: proprietarii de balastiere au legături puternice cu lumea politică.

Sancțiunile sunt rare, iar atunci când sunt aplicate, contravenientul – persoană juridică – se adresează instanței.

Așa a făcut, de exemplu, Trust CCDP, firmă de construcții controlată de Daniel Niță. Societatea are o stație de sortare (FOTO) în orașul Roznov, pe malul râului Bistrița. Anul trecut, în luna martie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț a sancționat societatea cu 39.963,81 lei cu titlu de penalități. De regulă, această sancțiune se aplică atunci când se constată că stația de sortare deversează apă murdară în râu, adică este depășită limita maximă a indicatorului turbiditate. Cu alte cuvinte, cu cât apa deversată, folosită de cei de la stația de sortare la spălarea balastului, este mai tulbure, cu atât amenda este mai mare. Procesul-verbal de constatare a contravenției are numărul 3 din 17 martie 2020, ceea ce înseamnă că SGA Neamț au reușit, până aproape de finele lunii martie, să aplice doar trei sancțiuni. Cea cu numărul 3 a fost aplicată de angajații de la Compartimentul Gestiune, Resurse, Apă (GRA). Amenzi sunt puține, deși județul este plin de balastiere și exploatări de agregate minerale care, evident, nu respectă nicio lege.

Procesul-verbal a fost contestat la Judecătoria Piatra-Neamț care, în noiembrie anul trecut, a admis plângerea celor de la Trust CCDP și a exonerat-o de la plata penalităților în valoare de 39.963 de lei.

„Admite plângerea formulată de petenta societatea TRUST CCDP S.R.L. în contradictoriu cu intimata Administraţia Naţională „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ. Anulează procesul-verbal de constatare a abaterilor de la normele de utilizare/exploatare a nisipurilor şi pietrişurilor seria ABAS – NT nr. 3 din 17.03.2020. Exonerează petenta de plata penalităţilor în sumă de 39.963,81 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Piatra Neamţ”, se arată în decizia instanței pietrene.

Hotărârea nu este definitivă, judecarea apelului are termen peste două săptămâni, la Tribunalul Neamț.

Am solicitat, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, să ne pună la dispoziție procesul verbal de contravenție nr. 17.03.2020 și au refuzat, pe motiv că înscrisurile pe care le-am solicitat nu fac parte din categoria informațiilor de interes public și că procesul verbal face obiectul unui proces. Este adevărat că există un proces pe rol, dar asta nu înseamnă că cei de la „Ape” nu ar fi putut să ne pună la dispoziție, după ce ar fi anonimizat datele cu caracter personal, o copie a procesului-verbal de contravenție. Am fi vrut doar să aflăm ce au constatat angajații de la GRA în baza analizelor de laborator, pentru că sancțiunile la depășirea indicatorului turbiditate se aplică doar în baza unor analize clare de laborator. Acestea sunt menționate în procesul – verbal de constatare a contravenției, document care, în opinia, celor de la „Ape” este secret. Este evident că cineva are un interes să ascundă anumite date care, probabil, ar explica de ce Judecătoria Piatra-Neamț a anulat un proces-verbal ce a fost întocmit pe baza unor analize de laborator.

Foto: Google Maps

Daniel MURARU

Citește și:

Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou

 

1 comment

  1. klaussi.@ 8 septembrie, 2021 at 15:53 Răspunde

    Nu este nici un secret, dar se mostenesc potlogariile trecutului pentru ca, presa sa nu cunosca dedesubturile activitatii sistemului corupt si manjit de ani de zile ” APELE ROMANE” si sa le dezvaluiasca pentru populatie, in orice caz care a aparut, sau va aparea!!; S.C. TCCDP S.R.L.ROZNOV, a fost in apanajul lui MARCOCI VLAD director o perioada de timp la Administeratia Bazinala de Apa SIRET dar si a “combinatorului ” POPESCU MIKI ambii cercetati penal de catre DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE pentru lucrarile ilegale de la paraul ALBUIA si TIGANCA Judetul Neamt!! In acel PV de Sanctionare apareau date tehnice legate de parametrii apelor uzate evacuate in raul BISTRITA , numarul autorizatiei de Gospodarire a Apelor pentru folosinta de apa a statiei de sortare -spalare agregate minerale si nu apareau datele directorului S.C. TCCDP S.R.L.! Rusinos din nou pentru directorul interimar al Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT dar si a Administratiei Bazinale de Apa Siret a carei directoare ” interimara ” l-a dirijat pe cel de la SGA Neamt ce sa faca ! RUSINE !!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.