Milioane de euro din găinaț ars și certificate verzi. Centrala electrică de la Stejaru, înglodată în datorii. Italienii au de dat bani și la primărie

1
4025

În ultimii ani, centrala electrică de la Stejaru,comuna Pângărați, care produce energie electrică pe bază de biomasă, a reușit să-i aducă la disperare pe locuitorii din zonă, din cauza mirosului insuportabil rezultat în urma arderilor găinațului de pui, dar și a altor deșeuri. Sesizată, Garda de Mediu Neamț a efectuat controale, iar când a fost cazul a aplicat amenzi și a dispus măsuri, așa cum s-a întâmplat și la ultima verificare de luna trecută. Amenda aplicată firmei General Energetic SA, care deține centrala electrică de la Stejaru, a fost de 100.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu. La finele lunii trecute, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț a emis somație în vederea suspendării autorizației de mediu, iar pe 1 septembrie, General Energetic a oprit centrala pentru a soluționa neconformitățile constatate de către autorități. Termenul legal de rezolvare a problemelor este de 60 de zile, iar dacă, în această perioadă, nu vor fi rezolvate deficiențele, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț va suspenda autorizația de mediu pe 6 luni, timp în care desfășurarea activității va fi interzisă.

Istoria centralei electrice de la Stejaru, care funcționează din anul 2010, este una extrem de interesantă. A fost proiectată să folosească biomasa lemnoasă, adică deșeuri din exploatare forestieră (rumeguș, lemn de foc, talaș etc). Era perioada în care proprietarii de gatere nu aveau unde să depoziteze rumegușul, astfel că îl aruncau pe unde apucau. Situația s-a schimbat, iar după câțiva ani, deșeurile din lemn nu au mai fost la îndemână, ele fiind folosite, în special, de producătorii de pal. În acest context, cei de la General Energetic SA au solicitat și au obținut aprobare să folosească, din 2017, și biomasă agricolă, respectiv așternuturi de pasăre care conțin dejecții, amestecate cu rumeguș și talaș. A fost momentul din care a început calvarul pentru locuitorii din zona centralei. Pe lângă invazia de șobolani, aduși la pachet cu dejecțiile păsărilor, oamenii s-au trezit cu un aer irespirabil din cauza fumului greu rezultat în urma arderii găinațului.

„Efectiv nu puteai să respiri și erai nevoit să stai cu geamurile închise. Am constatat că preferau să ardă mai mult noaptea, ca să nu fie impactul atât de mare. Iar noaptea ardeau și cele mai multe cantități. Au fost sesizări peste sesizări și s-au mai mișcat lucrurile cât de cât, însă problemele nu au dispărut”, a declarat Laurențiu Bogdan Radu, consilier local ce locuiește în apropierea centralei General Energetic.

Arderea găinațului pentru producerea de electricitate a adus și controale mai multe din partea comisarilor de la Mediu, dar și amenzi pentru poluare. Totul a culminat cu ultima decizie din august, respectiv cu somația, ca problemele să fie remediate, în caz contrar urmând să fie suspendată autorizația de mediu.

Milioane de euro din certificate verzi

Înființată în anul 2006, firma General Energetic îi are, în prezent, ca asociați pe Lucas SRL (49%), Art Rebeka SRL (35%) și Rik Fer SRL (15%). Administratori sunt trei cetățeni italieni: Ceolin Luca, Ceolin Antonio și De Grado Paolo. În ceea ce privește acționariatul, în cele trei firme sunt numai cetățeni italieni.

Încă din primul an de funcționare, societatea General Energetic a început să primească certificate verzi. Până în prezent, valoarea certificatelor verzi primite de firma care operează centrala electrică de la Stejaru este de ordinul milioanelor de euro. Numai în 2011, adică al doilea an de funcționare a centralei, General Energetic a primit certificate verzi în valoare de 2,9 milioane de euro. În primele patru luni ale anului 2012, firma primise certificate verzi în valoare de peste 1,6 milioane de lei.

Vârful a fost înregistrat în 2013, când societatea a avut o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei. În cei 11 ani de funcționare, societatea care operează centrala electrică de la Stejaru a înregistrat doar în 4 ani profit. Din 2014 și până în prezent, firma a înregistrat numai pierderi. Nici arderea găinațului, activitate începută în 2017, nu le-a adus profit. Datele financiare sunt grăitoare. În anul 2020, General Energetic a avut o cifră de afaceri de 1.225 lei, pierderi de 5.766.601 lei, datorii de 40.680.002 lei și 18 angajați.

Iar ca tacâmul să fie complet, firma are datorii destul de mari și la bugetul local. Cu alte cuvinte, comunitatea, pusă la grea încercare în ultimii ani de activitatea centralei electrice, are de recuperat bani de la italieni. Iar suma nu este deloc mică.

Consilierul Laurențiu Radu Bogdan a solicitat conducerii Primăriei Pângărați o evidență a încasărilor la bugetul local de la firma General Energetic în ultimii ani. Potrivit instituției, pe 23 august, General Energetic avea datorii în valoare de 129.059 lei. În fiecare an, firma trebuie să vireze în conturile primăriei suma de 104.186 lei (impozite și taxe), iar în ultimii trei ani a achitat  doar o mică parte (20.017 lei în 2019, 190 lei în 2020 și 94.229 lei în 2021). Reprezentanții primăriei afirmă că, până la finele anului 2021, debitul va fi stins.

Câștigul primăriei de pe urma activității acestei centrale electrice, care i-a scos din sărite pe locuitori din cauza fumului degajat în urma arderilor de deșeuri, este modest.

De exemplu, în urmă cu două luni, Consiliul Local a votat pentru înființarea a 6 noi posturi (3 la fonduri europene, unul de consilier al primarului, unul la Casa de Cultură și un altul la Registrul Agricol). Presupunând că leafa unui astfel de angajat este, în medie, de 3.000 de lei, ar însemna un efort financiar de 18.000 lei/lună pentru toți cei 6 angajați, adică peste 200.000 de lei/an. Dublu față decât încasează primăria de la General Energetic. În această situație, localnicii se înteabă, pe bună dreptate, dacă merită să respire aer infect pentru câștigul infim pe care îl are primăria.

Răspunsurile Gărzii de Mediu Neamț la întrebările atacul.ro cu privire la controalele efectuate, măsuri, autorizații:

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. E. Vasilescu 10 septembrie, 2021 at 21:41 Răspunde

    Doamna Izabela, cea dintr-un alt articol de pe aceasta pagina web, parca a fost consilier local la Pangarati, inainte de a fi ce este acum.
    Nu o deranja mirosul de gainat ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.