Statul vrea să împrumute bani de la populație pentru a finanța deficitul bugetar

2
1210

Populația poate împrumuta statul investind în noi titluri de stat, pe care Ministerul Finanțelor le emite începând cu această lună. Este vorba despre trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3,25%, 3,75% și 4,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în urma vânzării titlurilor de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 01 – 28 septembrie 2021 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 01 – 27 septembrie 2021 pentru mediul urban și 01 – 24 septembrie 2021 pentru mediul rural, prin Compania Națională Poșta Română.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

N.R.

 

2 comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.