„Balastiera lui Ginel”, din Săvinești, deversează apă murdară în Bistrița. Nu mai are cine să controleze balastierele

6
2654

Cunoscută drept „balastiera lui Ginel”, stația de sortare ce aparține societății Aqua Parc, în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, continuă să deverseze apă murdară în râul Bistrița. Situația este la fel de gravă ca în anii anteriori, nefiind rezolvată de către proprietarul balastierei. Pescarii se plâng mereu de calitatea apei și spun că, dacă tot plătesc premise la AJVP Neamț, pentru care scot din buzunare până la 250 de lei, vor să pescuiască în ape curate. Stațiile de sortare deversează apa murdară rezultată din spălatul agregatelor minerale, iar situația este cauzată de decantoarele necurățate.  Balastul este spălat cu apă din râu care, după folosire, ar trebui să fie decantată astfel încât să fie deversată limpede. Altfel, fauna piscicolă are de suferit.

Video & Foto realizate ieri, 23 august:

Nu mai are cine să-i controleze

Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț sunt instituțiile care ar trebui să-și trimită angajații pe teren și să ia măsuri în astfel de situații. Numai că cele două instituții, care joacă un rol deosebit în protecția mediului, se confruntă cu o lipsă acută de personal, un adevărat fenomen care îi lasă indiferenți pe decidenții de la București.

De exemplu, SGA Neamț are, în acest moment, doar un singur inspector, adică un singur specialist cu atribuții de control, care ar trebui să verifice zecile de exploatări de agregate minerale, stații de sortare, reclamații etc. Este, practic, imposibil ca un om să acopere multiplele activități. Iar situația este valabilă în toată țara, nu numai în Neamț. Mai grav este că se vorbește despre desființarea posturilor de inspector de gospodărire a apelor la SGA-urile din județe în care există  administrații bazinale. Sunt măsuri de neînțeles, care, cel puțin până în prezent, nu a „mișcat” niciun ONG de protecția mediului.

În ceea ce privește Garda de Mediu, situația este similară, numărul comisarilor fiind insuficient, nu numai în județul Neamț.

În anii anteriori, stația de sortare de pe malul Bistiței, din Săvinești, a societății Aqua Parc SRL deversa aproape continuu apă murdară în râu, așa cum atacul.ro a scris AICI, AICI și AICI.

Pescarii și locuitorii din Săvinești știu că balastiera este a lui Ginel, adică a lui Gheorghe Vlasie, din perioada în care acesta era asociatul și administratorul societății Aqua Parc SRL. În 2013, Ginel a cesionat părțile sociale tatălui său, Gheorghe V. Vlasie. Ulterior, s-a angajat ca consilier juridic la firma Aqua Parc SRL.

Daniel MURARU

Citește și:

(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

Durere în cot la Garda de Mediu și „Apele Române”. „Balastiera lui Ginel” poluează în continuare!

Au plătit 300 de lei pentru un permis de pescuit în Bistrița tulburată de „balastiera lui Ginel”. „N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta…”

 

 

 

6 comments

 1. Mihai 24 august, 2021 at 16:36 Răspunde

  Aceeași situație este la balastiere de pe Raul Moldova, de la Timișeni la Roman. Raul este mereu tulbure de la apa care a spălat levigabilul și este deversate nedeclarata în rau, iar pestele a dispărut de mult (dinainte de 2010). În ce privește posturile de inspectori, de ce lipsesc: 1. Șefii din teritoriu nu au interes sa le completeze, ca, nu-i asa, nu ai inspectori, nu faci controale, nu te pui rau cu aristocrația locala 2.Posturile neocupate la structurile din provincie sunt transferate la structura centrala, la București, unde având mai mulți angajați (care o bat în cap), poți infiinta mai multe posturi de Șef birou, Sef serviciu, Sef de direcție etc. etc. Am dreptate?

 2. Dragos 24 august, 2021 at 16:43 Răspunde

  Aceste institutii sunt distruse cu buna stiinta. Va mai dau un exemplu. Va amintiti ca in urma cu cativa ani exploatările forestiere erau discutate in CSAT, fiind considerate probleme de siguranta națională. Stiti care a fost rezultatul? Nicio exploatare forestieră nu mai are nevoie de documente de la mediu si nu mai poate fi controlata de mediu. Au creat garzile forestiere pentru a-si putea acoperi hotiile. Asa vor face si cu balastierele, distrug institutiile care le mai pot controla pentru a putea fura nestingheriti. Totul este un plan bine pus la punct, astfel incat institutiile care mai pot controla si sanctiona astfel de infractiuni la adresa.mediului sa fie amputate si sa nu-si poata indeplini atributiile. Se distruge cu buna stiinta orice institutie care le poate pune in pericol afacerile murdare.

 3. Ion 24 august, 2021 at 20:01 Răspunde

  Tot ce se intampla in balastiera lui Ginel se face cu stirea primarului Horciu, care l-a improprietarit acolo destul de suspect, l-a ajutat sa se extinda, i-a tras curent din banii satului si i-a betonat calea de acces pana la Pasarela de la RAR care sta sa se darame cat de curand. Cat despre Garda de Mediu, e o instituție care cauta sa amendeze doar oamenii de rand in timp ce marii granguri stau linistiti.

 4. danastan 26 august, 2021 at 06:26 Răspunde

  Unde este “echipa de interventii” in frunte cu ‘ comisarul sef” petrariu de la Garda de Mediu – Comisariatul Judetean Neamt?? a.. nu i a trecut piciorul prins in dusumea si nici nu a primit “sesizari ” ca ii este frica de Denunturi Penale ! Cum sa mearga el cu inca 2 comisari la ginel prieten cu soseta ( care se ascundeau pe langa copaci sanu ii filmeze baietii de la filaj ) , in control si mai ales cu mana goala nici macar nu au recipiente de luat probele de apa ! Ce institutie o fi asta care sa ceara la alte institutii ale statului ( cate mai sunt ) sa faca ei treaba conform acte normatice de cercetare!! Nea pietrariu du-te acasa ca ai obosit si esti molipsitot pentru altii!!

 5. alexisus 26 august, 2021 at 07:12 Răspunde

  Mafia politica in tandem cu cea din Ministerul Mediului si Administratia Nationala APELE ROMANE de mult cloceau o astfel de mutare, inca de pe vremea PSD care controla aceste doua institutii ale staului Roman! iata ca acum prin actuala conducerea UDMR au reusit sa mai submineze controlul statului in zona balastiereleor, care au adus enorm de multi bani negri atat politicienilor, partidelor care s-au perindat la putere, mafiilor locale reprezentate prin baronii locali si nu in ultimul rand directorilor si sefilor de servicii, birouri, manjiti din sistemul APELE ROMANE!
  UDMR nu este prima data cand isi da mana cu asest sistem murdar si corupt pentru a schimba din rau in mai rau situatia distrugerii totale a cursurilor de apa, a padurilor si gestionarea ilegala a deseurilor din Romania!

 6. mioara.@ 26 august, 2021 at 07:47 Răspunde

  Adminsitraia Bazinala de Apa SIRET BACAU prin directoarea ” interimara” ing LUCAVESCHI IRINA incalca procedurile legale, stabilite de catre Administratia Nationala ” APELE ROMANE” de transmitere pe flux informational prin DISPECERAT – A.B.A.SIRET – BACAU referitor la fenomenele periculoase in Bazinul Hidrografic SIRET si transmite prin FACEBOOK avertizari chiar daca sunt reale incalca procedurile stabilite la nivel central ! Nu asa se mentin” scaunelele” de ani de zile prin fel de fel de artificii ilegale ! puneti mana si respectati Legea ca a picat RELU ADAM ( zis BULAU) de la PSD ! Sunt locuri llibere la RACOVA aripa ANAR !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.