Dosar penal pentru poluarea râului Moldova. Vana prin care erau deversate dejecțiile a fost blocată

1
2668

 

Articolele publicate de atacul.ro și reportajele difuzate de televiziunea Roman TV privind poluarea cu dejecții continuă a râului Moldova nu au rămas fără ecou. Poliția Neamț a întocmit, la finele săptămânii trecute, un dosar penal pentru poluarea râului, dosar care, spun cunoscătorii, ar fi trebuit să fie înregistrat mult mai devreme, pentru că la mijloc este vorba despre o infracțiune de poluare intenționată a unui curs de apă. Odată cu întocmirea dosarului penal, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț au blocat vana prin care se scurgeau dejecțiile în râul Moldova. Un sistem simplu (FOTO) montat în zona în care se introducea „cheia” pentru a închide și deschide vana a rezolvat problema. Acum, vana, care se află în administrarea angajaților de la SGA Neamț, este închisă și blocată, astfel încât nimeni în afară de angajatul SGA nu o mai poate acționa. Totuși, operațiunea a fost făcută foarte târziu, după o perioadă însemnată în care dejecțiile au fost deversate în râul Moldova.

Deși situația a fost făcută publică luni, 2 august, 10 zile mai târziu, adică pe 12 august, lucrurile nu se schimbaseră, iar râul era poluat în continuare cu dejecții provenite din canalizarea orașului Roman. Asta în condițiile în care reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și cei ai Gărzii de Mediu s-au autosesizat și au aplicat amenzi drastice pentru deversarea apelor uzate fecaloide în râul Moldova. 100.000 de lei a fost amenda celor de la Garda de Mediu și 40.000 de lei a celor de la SGA Neamț, ambele instituții impunând companiei Apa Serv SA, considerată responsabilă, termene și măsuri.

Vineri, o autospecială a companiei județene vidanja dejecțiile care bălteau în spatele digului de protecție a râului. În același timp, din bazinul plin cu apă și rahat, prin vana administrată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, mizeria se scurgea în râul Moldova ca și în urmă cu 10 zile. Muncitorii Apa Serv au negat că ei ar fi fost cei care au umblat la vană pentru a permite scurgerea dejecțiilor în cursul de apă, afirmând că numai angajații SGA pot să facă acest lucru, pentru că ei au acces la sistemul de închidere/deschidere a vanei. Faptul că poluarea râului Moldova a continuat a pus în priză autoritățile.

Prefectul George Lazăr, care a cerut să fie luate măsuri imediat după dezvăluirile din 2 august, a solicitat, din nou, rezolvarea urgentă a acestei probleme celor de la SGA Neamț și Garda de Mediu. Totodată, a fost întocmit și dosarul penal.

Poluarea râului Moldova nu ar fi avut loc dacă vana, administrată de SGA Neamț, ar fi fost închisă. Reprezentanții instituției care gestionează cursurile de apă din județ au ridicat din umeri de fiecare dată, dând de înțeles că sunt și alții care, fără acceptul lor, deschid vana și eliberează dejecțiile în râul Moldova. Cu greu au identificat o metodă de blocare a sistemului de închidere/deschidere a vanei, timp în care în Moldova au mai fost deversate tone de mizerii.

În ceea ce privește dosarul penal, sursele noastre afirmă că acesta ar fi trebuit să fie întocmit încă din 2 august, atunci când atacul.ro și Roman TV au dezvăluit dezastrul ecologic de pe râul Moldova. Responsabili  sunt salariați ai SGA Neamț și ai Gărzii de Mediu. Cei de la Mediu ar fi trebuit să ceară Agenției pentru Protecția Mediului Neamț emiterea notificării prelabile de suspendare a autorizației, pentru că a fost vorba de o poluare continuă și intenționată. Însă, din motive necunoscute, acest pas nu a fost făcut.

Judecând situația, este clar că reprezentanții SGA Neamț au cea mai mare parte de vină, pentru că nu au luat măsuri pentru a bloca și a asigura vana prin care dejecțiile s-au scurs în Moldova. Adică, cei plătiți pentru a avea grijă de cursurile de apă din județ au contribuit, prin nepăsare și nepricepere, la poluarea unuia dintre cele mai importante râuri care traversează județul nostru.

Nu este exclus, iar ipoteza trebuie luată în calcul de anchetatori, ca la mijloc să fi fost vorba despre o înțelegere tacită între unii de la „Apele Române” și unii de la Apa Serv, obligați să vidanjeze balta plină cu dejecții. Explicația este simplă, în sensul că e mult mai simplu să scapi de dejecții prin deversarea lor în Moldova, decât prin vidanjare. Vidanjarea înseamnă efort financiar și fizic, iar simpla deversare a rahatul în Moldova s-a făcut doar prin deschiderea vanei.

Daniel MURARU

Citește și:

(FOTO&VIDEO) Incompetență și indolență. Nici amenzile nu-și mai produc efectul. Poluare continuă a râului Moldova, dejecțiile încă se scurg în apă

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.