Gingașii de la Romsilva, sub protecția Poliției. Boșutar: „Cum nu se fură, măi golanilor, că se fură!”. Pentru asta a fost amendat cu 3.500 de lei. Cine este angajatul care l-a reclamat

5
5271

„Măi oameni buni, un angajat de la RNP a fost prins cu lemn fără acte. Tatăl lui e pădurar la RNP. Nu s-au găsit cioatele, pentru că au fost scoase cu tot cu rădăcini. Vreau să merg acolo cu șmecherii ăștia (n.r. conducerea RNP – Romsilva) să vedem, să le arăt, pentru că nu cred. Ei spun în ziare că nu se fură. Cum nu se fură, mă golanilor, că se fură milioane de metri cubi și voi stați la butoane … de aici se fură!”.

Pentru aceste afirmații făcute miercuri, în fața sediului Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva din București, Tiberiu Boșutar, activistul de mediu care și-a dedicat ultimii ani activităților de combatere a furtului de lemn din pădurile României, a fost drastic sancționat de polițiști.

Tiberiu Boșutar a mers miercuri la București, la sediul RNP – Romsilva, ca să prezinte conducerii instituției furturile de lemn din pădurile statului comise de pădurari ori rude ale acestora.

În discuția cu polițiștii, chemați la sediul RNP, Boșutar a explicat de ce este acolo, iar la un moment dat, adresându-se șefilor din RNP a spus „se fură (n.red din păduri), măi golanilor!”

 

 

După această afirmație, polițiștii au mers glonț la salariatul RNP (foto sus) care ieșise în afara instituției și sunase la 112 ca să „apere” sediul RNP de Boșutar. După nici 10 minute de discuții cu angajatul RNP, unul dintre polițiști (foto jos) i-a spus lui Botușar că este amendat cu 3.500 de lei pentru … jigniri.

„Dumnealui (n.red. Geo Colgiu, angajat RNP) s-a simțit jignit de cuvintele pe care i le-ați adresat”, a spus polițistul.

„Ce cuvinte am folosit? Depun și eu plângere că m-am simțit jignit!”, a replicat Boșutar, la care polițistul a precizat că:„Dumnealui nu a depus plângere, noi am constatat faptul că l-ați jignit, i-ați spus golan”

De unde reiese că polițiștii au făcut analiză pe text (afirmațiile lui Boșutar) și au constatat că Boșutar l-ar fi „alintat” cu apelativul „golan” și pe Colgiu, cel care ieșise din sediul Romsilva să-l țină departe pe activist de colegii lui delicați, ce nu puteau fi deranjați de un neica nimeni din provincie pentru un așa fleac. Cel mai probabil, sancțiunea aplicată activistului de mediu s-a dorit a fi o intimidare și o lecție ca acesta să nu mai îndrăznească să filmeze în curtea RNP-ului.

A fost un episod care nu face cinste Poliției Române, iar la scenă au asistat sute de mii de români care au urmărit acțiunea lui Boșutar pe Facebook (vezi filmul integral AICI)

Acțiunea celor două echipaje de Poliție, chemate să apere gingașa conducere a RNP de un om care voia să-și spună oful, comportamentul angajatului Colgiu, care s-a erijat în stăpân pe propria-i moșie într-o instituție a statului român, au alcătuit tabloul ce oferă o imagine foarte proastă asupra Poliție și Regiei Naționale a Pădurilor.

Tratamentul aplicat lui Boșutar de salariații statului, venit cu intenții pașnice la București, demonstrează că într-o țară în care se fură pe rupte nu numai din fondul forestier, în domeniul silvic, ci în toate domeniile, libertatea de exprimare este sugrumată tocmai de cei care ar trebui să ia atitudine în asemenea situații, dar în cealaltă tabără, a celor care fură.

Așa că a rămas ca cei care fură să fie liberi și să se bucure de roadele faptelor ilegale, iar cei care denunță jaful să fie sancționați.

Episodul poate fi urmărit  începând cu minutul 18:19.

După ce a fost sancționat, Boșutar a devenit și mai slobod la gură. Asta, probabil, ca să merite amenda.

De la Antena 3, paznic al delicatei conduceri a Romsilva

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar și-a anunțat pe Facebook vizita la sediul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, declarând că vrea să vorbească cu șefii instituției. Paznicii de la sediul Romsilva știau și îl așteptau.

Boșutar nu numai că nu a fost ascultat de nimeni, dar s-a trezit și cu două echipaje de poliție pe cap (4 polițiști). Poliția a fost chemată de un personaj care lucrează, din 2016, la compartimentul de relații publice din cadrul Romsilva. Este vorba despre Geo Colgiu (FOTO) care, înainte de a ajunge să se ocupe de relațiile publice la Romsilva, a lucrat la Antena 3. Colgiu este și cel care a făcut sesizarea la 112, iar în urma plângerii lui, polițiștii l-au sancționat pe Boșutar cu 3.500 de lei.

Tiberiu Boșutar, așa cum a spus și în intervenția sa live de pe Facebook, a mers la sediul RNP pentru a vorbi cu șefii instituției și pentru a le prezenta acestora cazuri concrete de furt din pădurile țării.

A început să transmită live din fața sediului RNP și nu a încercat să pătrundă în sediul instituției. Și nici nu ar fi putut să o facă, pentru că a fost întâmpinat de paznici care i-au solicitat să părăsească zona. Însă, Boșutar se afla în fața sediului RNP, nu în casa lui Colgiu ori a vreunui director.

„Ani de zile v-am arătat cum arată fondul forestier din România, azi vă arăt cum arată cuibul lor de șmecheri … Uitați-vă ce este aici, paradis … Milioane de hectare distruse, birouri, complex de 4 stele, gipuri. Asta e România. Am venit cu o temă anume, cum v-am promis ieri. (…) În pădure n-ai voie, la curtea lor nu poți să intri. Am venit pașnic la o insituție de stat . Am venit, pentru că pe 5 august a fost identificat un camion de lemne, la Slătioara. Era lemn rotund, peste 50 de metri cubi, furat din proprietățile administrate de Romsilva. Cel care a fost prins cu transportul este băiatul unui pădurar. De asta am venit aici…”, și-a explicat Boșutar prezența la sediul Romsilva.

A urmat scenele care l-au avut în prim plan pe Colgiu, specialistul în PR al Romsilva, echipajele de poliție și gealații de la firma de pază care l-au obligat pe Boșutar să părăsească curtea Romsilva.

Tratamentul pe care angajații RNP și cei ai Poliției l-au aplicat activistului Tiberiu Boșutar ar trebui să nu rămână fără urmări, iar cineva ar trebui să deconteze. Într-o țară normală, șefii Romsilva ar fi fost demiși, iar aceeași soartă ar fi avut-o și ministrul de Interne. Într-o țară normală….

Postarea lui Boșutar, numai pe pagina de Facebook a Legii Codrului, avea, în momentul publicării acestui articol, 983.000 de vizualizări. Nu numai Boșutar a fost jignit de autoritățile statului român, ci și românii care îl urmăresc.

Analizând dintr-o altă perspectivă, ceea ce s-a întâmplat miercuri la sediul RNP scoate în relief aroganța dusă la extrem a conducerii Romsilva.

De ce nu l-au primit în sediu pe Bușutar și de ce nu au discutat cu el?

Oficial, pentru că nu se înscrisese în audiență.

Bunul simț i-ar fi obligat pe șefii RNP, dar și pe Colgiu să îl invite pe activistul de mediu în sediu și să-l întrebe ce doleanțe are. Bun simț care lipsește cu desăvârșire.

Milioanele de români care urmăresc acțiunile lui Tiberiu Boșutar ar fi văzut, astfel, că șefii RNP-ului sunt interesați de ceea ce se întâmplă în pădurile pe care instituția le administrează.

Prin comportamentul lor, însă, au demonstrat că nu-i interesează acțiunile de combatere a furturilor de lemn.. Și este de înțeles, pentru că cei mai mulți dintre ei sunt, așa cum a spus și Boșutar, niște golani. Și hoți! Pădurile României sunt decimate cu ajutorul multor silvicultori, dar sancțiunile sunt aplicate de către bravii polițiști oamenilor care încearcă să le apere.

D.MURARU

5 comments

 1. Tănase 14 august, 2021 at 18:46 Răspunde

  Este de noaptea minții, este flagrant, îngrijorător, se vede cu ochiul liber și este realmente batjocoritor. Rămâi fără cuvinte. Felicitări, domnule, pentru curaj.

 2. Andrei Varga 15 august, 2021 at 01:25 Răspunde

  În primul rând trebuie amendat cel care a sunat la Snau .
  La 112 se sună când îți este pusa viața în pericol, ceea ce nu a fost cazul.

 3. felix 15 august, 2021 at 07:46 Răspunde

  Sa vedeti ce este la Aria Protejata de la comuna FORASTI , judetul Suceava, unde se emit inconstient autorizatii de Mediu si de Gospodarirea Apelor pentru exploatari de agregate minerale direct in Aria protejata macelarita de 2 societati care au fost sanctionate pentru ilegalitati la Legea apelor 107/1996. Nimeni din conducerea SGA Suceava , sau Administratia Bazinala de Apa SIRET _ Bacau nu se misca din birouri ! Cine protejeaza aceste ilegalitati de la nivelul politicului local si zonal?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.