(FOTO&VIDEO) Incompetență și indolență. Nici amenzile nu-și mai produc efectul. Poluare continuă a râului Moldova, dejecțiile încă se scurg în apă

5
2174

Situația de pe râul Moldova, în aval de groapa „Oraca” din Roman, a rămas aproape neschimbată față de acum 10 zile, când prezentam cum este poluat cursul de apă cu fecale din canalizarea orașului. Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și cei ai Gărzii de Mediu s-au autosesizat și au aplicat amenzi drastice companiei județene Apa Serv pentru deversarea apelor uzate fecaloide în râul Moldova. 100.000 de lei a fost amenda celor de la Garda de Mediu și 40.000 de lei a celor de la SGA Neamț, ambele instituții impunând companiei Apa Serv termene și măsuri.

Ieri, la fața locului, o autospecială a companiei județene vidanja dejecțiile care bălteau în spatele digului de protecție a râului. În același timp, din bazinul plin cu rahat, prin vana administrată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, mizeria curgea în râul Moldova și în urmă cu 10 zile. Reprezentanții Apa Serv au negat că ei ar fi fost cei care au umblat la vană pentru a permite scurgerea dejecțiilor în cursul de apă, afirmând că numai angajații SGA pot să facă acest lucru. Lăsând la o parte indiferența angajaților Apa Serv cărora, probabil, li s-a părut normal ca rahatul să fie deversat în Moldova, interesantă a fost atitudinea autorităților.

Iftimie Petrariu, comisarul Gărzii de Mediu, a afirmat că aspectele vor face obiectul unui nou control, iar vinovații vor fi sancționați. La fel a declarat și prefectul George Lazăr, și anume că va lua măsuri ca toți vinovații pentru poluarea continuă a râului să fie sancționați. Teodor Stratu, directorul SGA Neamț, a declarat că nu știe cine a umblat la vană. Aceasta poate fi operată cu ajutorul unui dispozitiv și orice meseriaș poate „rezolva problema” în mai puțin de o jumătate de oră. Tocmai de aceea este cel puțin ciudat că șefii de la SGA Neamț nu au luat măsuri astfel încât sistemul de închidere/deschidere a vanei să poate fi accesat doar de către persoane autorizate. Ideea angajării unui paznic, avansată de directorul Stratu, nu este, în niciun caz, de luat în calcul.

Un lucru este clar și anume că sub ochii muncitorilor Apa Serv, printr-un sistem (vana) administrat de SGA Neamț, în râul Moldova se scurg, în continuare, dejecții. Asta după ce „Apele Române” și Garda de Mediu au aplicat amenzi grele.

Toate datele indică existența unei complicități între autorități, scopul fiind acela de a scăpa cât mai ușor de dejecțiile din canalizarea orașului Roman, care s-au strâns pe câmpul agricol din Bălcescu. Este mult mai ușor să ridici vana și să lași rahatul să se scurgă în râu, decât să cureți locul cu vidanje.

De urmărit ce măsuri vor fi luate și dacă autoritățile vor întocmi sau nu un dosar penal. Legea apelor prevede, în cazul poluărilor continue, întocmirea unor dosare penale. În mod normal, situația de la Roman ar fi trebuit raportată la București, la minister. Se pare că nimeni nu s-a mai obosit să o facă.

Daniel MURARU

Situația de la Gura Moldovei, prezentată în emisiunea Radar TV difuzată joi, 12 august, la postul de televiziune Roman TV:

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Doina State 13 august, 2021 at 14:50 Răspunde

    Nimic nu-i de mirare. Judetul asta este haznaua lui Soseta. Toate tarfele si incompetentii si-au gasit culcus la Apa Serv. Valutisti, fosti sefi de targuri si oboare si piete , activisti de partid analfabeti, secretare, lingai de toate sortimentele ,zac acolo in birouri ocrotiti de Soseta , viitor puscarias actual inculpat penal.

  2. Liviu 13 august, 2021 at 16:39 Răspunde

    Asa e, mai nou si baiatul marelui Pavaleanu si-a gasit culcuș la Apaserv. O complicitate intre toti cei enumerati in articol, o bataie de joc pe banii nostri.

    • Andrei Varga 13 august, 2021 at 18:16 Răspunde

      Și nici o demisie ? Cel puțin un director ar trebui să plece acasă dacă ar avea sănge japonez in el .
      Adică știți, ministrul transporturilor din Japonia care demisionase după ce trenurile din Toata Japonia întârziaseră câteva minute cumulate într-un an întreg.

  3. Un pietrean 14 august, 2021 at 11:28 Răspunde

    Ce profesionisti au avut comunalele si pe mâinile caror memernici și curve a ajuns acum gospodărirea comunala si locativa de altadat.

  4. anar 15 august, 2021 at 07:27 Răspunde

    Daca nici” INTERIMARA ” permanenta, de la Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU nu poate rezolva situatia poluarii dar si ascunderii ei cine poate sa o faca!??? Poate reusea NECHIFOR VIOREL exdirector zis” ROBINGO SRL BACAU” si acum se evacuaeaza ape uzate prin canal direct in raul MOLDOVA!!! sau poate ” soseta” cu echpa lui!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.