Concurs de angajare la Primăria Ruginoasa cu iz de discriminare

0
1797

Primăria Ruginoasa organizează, la începutul lunii august, un concurs pentru ocuparea pe perioadă determinată (minimum 12 luni) a funcției contractuale temporare, de consilier debutant în cadrul Compartimentului „Centrul Cultural și Parc Tematic”. Anunțul a fost publicat pe site-ul primăriei, dar și pe posturi.gov.ro și conține, așa cum este și firesc, condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească pentru a participa la concurs. O simplă trecere în revistă a condițiilor impuse de organizator pentru participarea la concurs scoate la iveală câteva aspecte ce pot fi interpretate drept discriminare la angajare. Astfel, angajatorul, adică Primăria Ruginoasa, vrea ca funcția să fie ocupată de „femei/tineri până la 40 de ani/persoana cu dizabilități/șomeri/alte categorii defavorizate”. De asemenea, candidații trebuie să aibă neapărat domiciliul în comuna Ruginoasa, județul Neamț.

Aceste condiții i-au făcut pe unii localnici să considere că, de fapt, postul este cu dedicație, câștigătorul fiind deja cunoscut înainte de organizarea concursului.

L-am contactat vineri, 16 iulie, pe primarul Milucă Grigoraș pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la acest concurs și condițiile de participare impuse. Primarul s-a scuzat, spunând că nu el s-a ocupat de organizarea concursului, ci secretarul. A promis că o să-l contacteze pentru a afla mai multe detalii și că o să ni le transmită. Astăzi, Milucă Grigoraș nu a mai răspuns la telefon.

Conform legislației care se aplică în România, comportamentul discriminatoriu în funcție de vârstă, sex, religie etc, în cadrul unui raport de muncă se sancționează contravențional. De asemenea, se poate ajunge și în instanță în cazul în care există persoane care consideră că au avut de suferit de pe urma unor astfel de tratamente. Și condiționarea participării la un concurs de domiciliu reprezintă discriminare și se sancționează ca atare.

De-a lungul timpului, Consiliul Național pentru Combaterea Discrimiării (CNCD) a aplicat sancțiuni angajatorilor care au condiționat înscrierea la concursuri de locul de domiciliu. Amenzile contravenționale pot fi completate și de daune morale substanțiale pe care instanța le poate acorda persoanelor discriminate care cer să li se facă dreptate în Justiție.

Orice angajat/candidat care consideră că a fost victima unui act de discriminare poate să se adreseze CNDC, dar și instanței. Anunțul scoaterii postului la concurs constituie cea mai bună probă. 

Există și situații în care candidații nu pot aplica pentru un loc de muncă din cauză că nu se încadrează din punct de vedere al vârstei. Situația este întâlnită în cadrul programelor pentru tineri, pentru anumite grupuri țintă etc.

D.M.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.