Norocel Harabagiu, țeapă de milioane de lei

6
5898

Controversatul George Norocel Harabagiu (FOTO) are din nou probleme, după ce Curtea de Apel Bacău l-a obligat să plătească, în solidar cu alte două persoane, aproape 4 milioane de lei în dosarul de faliment al firmei Sonic Media SRL, cea care a deținut licența televiziunii Giga TV, cunoscută ca și „televiziunea lui Pinalti”. În iunie 2018, Harabagiu a fost dat afară din funcția de coordonator online al PSD, fiind acuzat că a pus la cale manipularea grosolană prin care mai multe organizații social democrate au publicat mesaje în care arătau că Simona Halep a fost cea huiduită de românii din tribunele Arenei Naționale și nu Gabriela Firea, primarul Bucureștiului.

La mijlocul lunii iunie, Curtea de Apel Bacău a decis că Harabagiu, alături de alte două persoane, toți foști asociați/ administratori ai firmei Sonic Media SRL, cea pe care a funcționat televiziunea Giga TV, să achite, în solidar, aproape 4 milioane de lei, sumă ce reprezintă pasivul societății, după intrarea în faliment a acesteia. Decizia este definitivă, Fiscul urmând să treacă la recuperarea sumei dacă, bineînțeles, va găsi bani în conturile debitorilor sau bunuri.

„Admite cererea în parte formulată de reclamanta Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, în contradictoriu cu pârâții Bania Alexandru Ioan, Nechita Daniel, Harabagiu George Norocel și Alfa & Omega Insolv I.P.U.R.L., în calitate de lichidator al debitoarei SC Sonic Media. Obligă pârâții, în solidar, la plata sumei de 3.987.337 lei, reprezentând pasivul debitoarei”, se arată în decizia instanței Curții de Apel Bacău din 17 iunie.

Giga TV sau „Televizunea lui Pinalti”, cum i se mai spunea, a intrat în insolvență pe 13 octombrie 2015, datoriile acumulate fiind de ordinul milioanelor de lei, bani datorați la peste 30 de creditori. Cele mai mari datorii sunt către RA-PPS (1,76 milioane lei), pentru chiria în care a funcționat televiziunea, RCS-RDS (1,34 milioane de lei), Administrația Județeană a Finanțelor Publice, dar și către câteva firme.

În decembrie 2019, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț a cerut instanței Tribunalului Neamț atragerea răspunderii personale pentru intrarea în insolvență a firmei Sonic Media SRL, societatea care a deținut licența televiziunii Giga TV. Au fost vizați: Bania Alexandru Ioan, asociat unic de la data de 16.06.2010 până la momentul deschiderii procedurii insolvenței, respectiv octombrie 2015; Nechita Daniel, administrator în perioada 16.06.2010-18.03.2014 și Harabagiu Gheorghe – Norocel, fost administrator în perioada 18.03.2014-28.08.2015. După această dată și până la deschiderea procedurii insolvenței, administrator al societății a fost Bania Alexandru Ioan.

În martie 2020, Tribunalul Neamț a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune și a respins cererea de atragere a răspunderii personale. Fiscul și lichidatorul judiciar au atacat decizia la Curtea de Apel Bacău care, în februarie 2021, a admis apelurile și a rejudecat cauza. În timpul procesului, judecătorul a solicitat celor trei pârâți să depună la dosar dovezi privind demersurile pe care le-au făcut în vederea recuperării creanțelor firmei. De asemenea, instanța a cerut pârâților dovezi că au făcut demersuri în vederea recuperării unui autovehicul Toyota Hillux, dotat cu echipament pentru telecomunicații, autotutilitara fiind închiriată firmei SC RTV Satellite Net SRL, care la acea vreme deținea licența postului România TV.

„La termenul de judecată din data de 8.06.2021, cu ocazia dezbaterilor asupra fondului pârâtul Bania Alexandru Ioan, prin reprezentant convențional, a precizat nu a putut să facă alte demersuri în vederea recuperării creanțelor, acesta fiind motivul pentru care nu s-a depus niciun înscris, în considerarea faptului că a fost administrator într-o perioadă foarte scurtă. Pârâtul Nechita Daniel a arătat că nu a putut să depună dovezi pentru recuperarea creanțelor așa cum s-a solicitat la termenul anterior, deoarece toate documentele au fost predate personal la D.N.A., cu toate că nu era administrator, însă a fost solicitat de pârâtul Harabagiu George”, se arată în hotărârea instanței băcăuane.

Pe fondul acestor răspunsuri ale pârâților a venit și decizia judecătorului de atragere la răspundere personală pentru suma de aproape 4 milioane de lei.

Apărările pârâților s-au limitat la invocarea generică a neîndeplinirii condițiilor privind angajarea răspunderii patrimoniale, în cazul pârâtului Bania Alexandru Ioan, fie la predarea documentelor societății către D.N.A. cu ocazia urmăririi penale declanșate pentru infracțiuni de corupție, fără a propune alte probe pentru stabilirea situației de fapt, chiar în condițiile în care instanța a pus în discuție necesitatea clarificării situației recuperării creanțelor societății debitoare, respectiv a anumitor active ale acesteia. Administrarea societății pe un interval scurt de timp, de aproximativ 18 luni, de către pârâtul Harabagiu George – Norocel, nu reprezintă un element exoneratoriu de răspundere în absența altor dovezi care să contureze activitatea desfășurată în acest interval de timp, precum procese – verbale de inventariere a activelor, de predare a acestora, înscrisuri privind demersurile întreprinse pentru recuperarea creanțelor societății. Calitatea pârâtului Bania Alexandru Ioan de asociat unic al debitoarei începând cu anul 2010, respectiv de administrator în luna anterioară deschiderii procedurii insolvenței, determină răspunderea acestuia față de atribuțiile care îi reveneau potrivit dispozițiilor art. 1961 alin. 1 raportat la art. 194 alin. 1 lit. a și art. 111 alin. 2 lit. a din Legea nr. 31/1990, în forma în vigoare în perioada analizată, aprobarea situațiilor financiare, ca atribuție ce îi revenea, implicând verificarea modului în care este ținută contabilitatea, inclusiv privind obligația efectuării inventarierii anulare, potrivit dispozițiilor Legii nr. 82/1991 și ale Ordinului Ministrului Finanțelor nr. 2861/2009. În absența altor probe instanța reține și că ambii pârâți care au fost administratori ai debitoarei au contribuit la starea de insolvență a debitoarei prin nerecuperarea creanțelor în valoare totală de 2.388.119 lei la data de 31.10.2015, precum și prin neidentificarea activelor debitoarei în valoare de 1.599.218 lei, în valorificarea prezumției judiciare întemeiate pe constatările raportului cauzelor stării de insolvență cu privire la situațiile financiare, potrivit dispozițiilor art. 328 Cod procedură civilă, și pe lipsa probelor privind situația activelor societății. În aceste circumstanțe instanța apreciază că situația de fapt dovedită prin probele cauzei confirmă contribuția celor trei pârâți la starea de insolvență a societății prin folosirea bunurilor și a creditelor acesteia în folos propriu și al altor persoane, respectiv prin neținerea contabilității în conformitate cu legea” , arată instanța în motivarea deciziei.

Dosarul Giga TV are și o latură penală, mai multe personaje, printre care Gheorghe Ștefan, Laura Georgescu, fosta șefă a CNA, Victor Hrebenciuc etc, fiind judecate pentru fapte de corupție.

În decembrie, 2019, la o zi după ce instituția statului solicita în instanță atragerea răspunderii personale a celor trei persoane, Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, era condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 9 luni de închisoare cu executare în dosarul „Giga TV”, în care au mai primit pedepse Viorel Hrebenciuc, Laura Georgescu, fost șef al CNA, și Narcisa Iorga, fost membru CNA. Soluțiile au fost atacate, iar apelul se judecă la Curtea de Apel București, pronunțarea fiind stabilită pentru luna august.

Norocel nu-i la prima ispravă

Norocel Harabagiu a fost administrator și al firmei Producție TV SRL, iar datoriile pe care le-a lăsat  în urmă  au fost de 173.593 lei. I s-a atras răspunderea personală pentru această sumă, iar instanța a admis.

„Admite cererea de atragere a răspunderii personale formulată de lichidatorul judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Dispune ca pasivul societăţii debitoare „PRODUCŢIE TV” S.R.L. Piatra-Neamţ, în cuantum de 173.593 lei , să fie suportat de pârâtul Harabagiu George-Norocel . Dispune plata din fondul de lichidare a sumei de 3.000 lei , exclusiv TVA, reprezentând onorariu şi a sumei de 32,15 lei reprezentând cheltuieli aferente procedurii , către Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Dispune închiderea procedurii insolvenţei „PRODUCŢIE TV” S.R.L. Piatra-Neamţ. Dispune radierea debitorului din Registrul Comerţului Neamţ. În temeiul art.136 din Legea privind procedura insolvenţei, descarcă pe lichidator de orice îndatoriri şi responsabilităţi. În temeiul art.135 din Legea privind procedura insolvenţei,dispune notificarea prezentei sentinţe Direcţiei Teritoriale a Finanţelor Publice şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Neamţ pentru efectuarea menţiunilor de închidere a procedurii şi de radiere, precum şi publicarea prin Buletinul procedurilor de insolvenţă”, se arată în decizia Tribunalului Neamț, din 10 decembrie 2013.

Sentința a fost atacată, fără succes, la Curtea de Apel Bacău.

De-a lungul timpului, Harabagiu a mai fost dat în judecată de diverse societăți comerciale. De exemplu, în 2011, George Harabagiu a fost acționat în judecată de societatea Star Met SA pentru o datorie de 2.454 lei. Norocel a ridicat de la societatea amintită oțel beton, plasă sudată, sârmă și cuie, dar a sărit peste plată. Harabagiu a pierdut procesul.

În anul 2012 (dosar nr. 2858/279/2012 – Judecătoria Piatra Neamț), Harabagiu a fost dat în judecată de Compania Națională Aeroporturi București SA. Harabagiu și-a parcat mașina în spațiul administrat de Aeroportul ”Henri Coandă”, iar la plecare nu a achitat contravaloarea serviciilor. Cum nu a prezentat jetonul de parcare, Harabagiu a semnat o factură fiscală, urmând să achite suma de 500 de lei. Nu a făcut-o, iar compania l-a acționat în instanță. Judecătorii au stabilit că Norocel este bun de plată, obligându-l să achite cei 500 de lei.

Harabagiu a fost sfetnicul de taină al lui Pinalti, dar și al lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț care este judecat pentru fapte de corupție în urma unui denunț al primului. Cât s-a aflat lângă Arsene, Harabagiu l-a atacat sistematic pe Pinalti, cel care l-a protejat ani la rând, dându-i pe mână și televiziunea Giga TV.

La finele anilor 90, Harabagiu a făcut pușcărie pentru șantaj de presă, însă asta nu l-a împiedicat să se asocieze cu tot felul de oameni politici. A fost văzut lângă Gabriela Firea și ar fi coordonat campanie pe online a PSD-ului, funcție pe care a părăsit-o după scandalul de la prezentarea Simonei Halep pe Arena Națională.

A fost, de asemenea, consilier/șofer al Danielei Soroceanu în perioada cât aceasta a ocupat funcția de prefect de Neamț. În prezent, circulă zvonuri că Georgică, așa cum îi spun prietenii, lucrează la un mega proiect în vestul țării, unde ar ajuta niște parlamentari PSD, colegi de partid cu Arsene, să pună pe picioare o televiziune. Mai nou este și analist politic, fiind invitat frecvent la Realitatea TV, la emisiunile Ancăi Alexandrescu.

Daniel MURARU

Citește și:

Penibil! Prefectul Soroceanu, la braț cu pușcăriașul Harabagiu

Norocel Harabagiu, omul PSD-ului, amicul lui Arsene și Dragnea, pușcărie pentru șantaj și țeapă la Aeroportul Henri Coandă

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. dorut 2 iulie, 2021 at 18:47 Răspunde

    Asta care este prieten cu Alexandreasca care nici usturoi nu a mancat la PSD si nici gura nu ii pute! la cate functii moca a primit si acuma ii executa adica lupta impotriva coruptiei ! dar cand lua jdemii de parai si de la Consiliile de Conducere numita de PSD era bine, tacea din gura, muncea !!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.