Pohta ce-a pohtit! 285 euro/un metru de gard cu bani de la stat. Constructor, fiul unui cunoscut infractor

1
2704

Consilierii Puterii din Consiliul Județean Neamț, adică cei de la PSD, PPUSL, ALDE, Pro România și PMP au aprobat documentația tehnico-economică pentru refacerea unei porțiuni din gardul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman, suma alocată fiind de 268.863 lei, inclusiv TVA. Proiectul a fost aprobat la ședința din aprilie, iar o lună mai târziu, șefii CSEI Roman semnau contractul pentru executarea lucrărilor. Valoarea totală a contractului, încheiat de CSEI Roman cu societatea Core Construction Building SRL, a fost de 246.105 lei, TVA inclusă. Pe lângă demolarea gardului existent, care putea fi reparat lejer cu bani puțini, firma romașcană va construi 175 de metri de gard cu fundație din beton, stâlpi metalici și tablă reprofilată. Vorbim despre un cost mediu de 1.406 lei sau 285,4 euro, la cursul de azi al BNR, pentru un metru liniar de gard.

Așa arată gardul (varianta alb-negru din documentația tehnică) ce urmează să fie înlocuit cu un altul nou, de 285 euro/metru liniar:

 

Fiul lui Ursărescu, din nou în schemă

Modul în care a fost ales constructorul pentru această lucrare, dar nu numai, ar trebui să pună pe jar autoritățile. Dacă le vine cheful, normal!

Achiziția s-a făcut prin cumpărare directă, toată procedura durând fix 13 minute. În data de 10 mai, la ora 7.43, CSEI Roman a publicat anunțul, iar ofertantul, Core Construction Building SRL, a răspuns la ora 7.56. La ora 8.32, procedura era finalizată, cei de la CSEI acceptând oferta firmei Core Construction Building SRL. Cum lucrurile s-au petrecut atât de repede, este clar că cei de la CSEI nu au avut timp, și probabil nici chef, să analizeze și ofertele altor societăți. Toate datele indică o licitație cu dedicație, lucru confirmat și de faptul că în societatea câștigătoare am dat peste Laurian Ursărescu, unul dintre fiii lui Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL/Alde cunoscut infractor, condamnat pentru fapte de corupție în două rânduri.

Firma Laurian Construct Design SRL a prins numeroase contracte cu CSEI Roman încă de la înființare. Vorbim de sume de ordinul milioanelor de lei pe care CSEI le-a plătit, din 2016 până în 2020, fiului lui Ursărescu pentru tot felul de lucrări, igienizări, reparații, reabilitări, consolidări etc. Tot firma lui Ursărescu jr. este cea care a construit celebrul foișor de 90.000 de euro din curtea CSEI Roman.

În acte, societatea Core Construction Building SRL, care a fost înființată în octombrie 2020, îl are asociat unic și administrator pe Mihai Marian Ostafe, însă în sistemul electronic de achiziții publice am dat peste Laurian Vlad Ursărescu, care apare și ca reprezentant legal, dar și ca persoană de contact.

Acesta poate fi răspunsul la întrebarea: cum de a reușit o firmă de construcții, la câteva luni de la înființare, să încheie două contracte uriașe cu o instituție publică – Consiliul Județean Neamț. Pentru că, în afară de contractul de construire a gardului, Core Construction Building SRL a mai încheiat unul, tot cu CSEI Roman, în 9 aprilie 2021. Este un contract în valoare de 17.634 lei, fără TVA, pentru lucrări de reparații și construcții („desfăcut tencuieli deteriorate la tavane și pereți, refăcut tencuieli, tavane din rigips antiumezeală la gr.sanitare, glet și zugrăveli, refăcut instalație sanitară”)

Proiectul a fost inițiat de vicepreședintele Chitic

Proiectul, care a dat verde pentru construirea gardului de 285 euro/m a trecut cu voturile celor 20 de consilieri din echipa lui Arsene, în timp ce alți 14 de la PNL și USR Plus au votat împotrivă, iar unul de la PNL s-a abținut, a fost aprobat la sfârșitul lunii aprilie. Același proiect de hotărâre a fost discutat și la ședința din noiembrie 2020, înainte de alegerile parlamentare. Atunci proiectul nu a trecut, consilierii din Opoziție invocând mai multe neclarități, inclusiv prețul mare al construcției. Iulian Bulai, liderul USR Plus Neamț, declara satisfăcut, imediat după ședința din noiembrie, că aleșii USR Plus, cu cei de la PNL, Pro România și PMP au reușit să oprească o investiție păguboasă pentru bugetul județului.

După ce proiectul a fost aprobat, nici Bulai și nici vreun alt politician din Opoziție nu a mai avut vreo reacție la adresa acestei afaceri.

Interesant este că, de data aceasta, proiectul a fost inițiat de vicepreședintele CJ Dragoș Chitic (PMP), care, în ședința din noiembrie, nu l-a votat, alegând să se abțină. Așa cum au făcut toți consilierii de la PNL, USR Plus, Pro România și PMP care erau, la acea dată, în aceeași barcă. Numai că, între timp, lucrurile s-au schimbat, iar consilierii de la Pro România și PMP nu mai sunt în echipă cu PNL-USR Plus, ci cu PSD-PPUSL-ALDE. Așa se și explică de ce, în noiembrie, consilierii de la PMP și Pro România nu au fost de acord cu proiectul pe care l-au votat în aprilie.

Așa s-a votat în noiembrie 2020:

 

… și așa în aprilie 2021:

 

 Pe lângă prețul care pare destul de piperat, ar mai fi de analizat un aspect, respectiv cel privind oportunitatea, mai ales că gardul pe care îl vor schimba este destul de solid, copiii fiind în siguranță. Cu mici reparații și un nou strat de vopsea ar fi arătat mult mai bine și ar mai fi rezistat câțiva ani. Dacă vreunul dintre consilierii județeni ar fi mers la fața locului, așa cum au procedat redactorii de la atacul.ro, ar fi văzut cu ochii lor cum arată gardul care va fi schimbat cu unul nou la 1.406 lei/metru. Dar cum ordinul de partid se execută și nu se discută, nici măcar nu s-au mai obosit să analizeze subiectul. Au votat cum li s-a cerut și atât, iar lucrarea va fi executată de fiul lui Dorinel Ursărescu, infractorul care se află în bune relații cu inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț – Ionel Arsene.

Așa arăta gardul în decembrie 2020:

 

Daniel MURARU

Citește și:

Dezmățul la CJ continuă: 55.200 de euro, o bucată din gardul ce împrejmuiește CSEI Roman

Foișorul de la CSEI Roman, mai scump decât o vilă. Construcția de zeci de mii de euro, ridicată de fiul infractorului Ursărescu

Fiul ex-deputatului PNL-ALDE Ursărescu „rupe” bugetul CJ-ului. Contracte de 1,3 milioane de lei într-un an

Firma fiului consilierului președintelui ANRM, condamnatul Ursărescu, încă 400.000 de lei de la CJ Neamț

1 comment

  1. marina.@ 29 iunie, 2021 at 08:58 Răspunde

    Daca taiau balariile uscate si vrejurile de langa gard era perfect dar asa au pus de o manareala in frunte cu ” soseta”; ” sa le dam si lor ceva sa taca din gura sau sa voteze altadata pentru noi”….o fi gandit , “” titanul, din putul gandirii…””( “omul cu tava de 2 pesti “…)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.