Dezmățul la CJ continuă: 55.200 de euro, o bucată din gardul ce împrejmuiește CSEI Roman

2
3032

Dezmățul pe banii Consiliului Județean Neamț atinge cote inimaginabile. În loc ca Ionel Arsene, inculpatul din fruntea instituției, să ia măsuri pentru a pondera pofta unora pentru bani nemunciți, sare la gâtul celor care reclamă nereguli, încercând să deturneze atenția. Prin comportamentul lor dezinteresat, angajații cu responsabilități în monitorizarea și verificarea proiectelor pot fi trași la răspundere în privința risipei fondurilor publice. Poate au uitat pentru ce sunt plătiți.

Cel mai bun exemplul în acest sens îl reprezintă proiectul prin care Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman ar urma să primescă o sumă colosală pentru refacerea unui gard. Pentru moment, proiectul a fost blocat în legislativul CJ-ului de consilierii PNL, USR Plus și Pro România tocmai din cauza sumei nesimțite solicitate pentru ridicarea acestui gard: 268.863 lei (n.r. 55.208 euro) pentru 175 metri liniari de gard. Adică 1.536 lei/metru sau 315 euro/metru. Conform proiectului, gardul de 55.000 de euro ar urma să fie construit din fundații din beton, „stâlpi din țeavă rectangulară de 8×8 și 200 cm înălțime, iar între stâlpi panouri din tablă reprofilată culoare gri antracit RAL 7016”. Practic, vorbim despre un gard din tablă ondulată cu fundație din beton. Nimic mai mult.

În referatul de aprobare a documentației tehnico-economice, semnat de Ionel Arsene, se face mențiunea că noul gard va asigura protecția și securitatea celor 100 de copii și a personalului care își desfășoară activitatea în cadrul centrului și va duce la împiedicarea pătrunderii în incinta școlară a persoanelor străine.

 

Redactorii atacul.ro au constatat, la fața locului, că imperioasa investiție nu s-ar impune dacă actuala împrejmuire ar fi reparată, acolo unde este necesar, și cosmetizată. Gardul actual mai poate fi folosit o perioadă îndelungată, este din plasă de sârmă, are fundație din beton și pare a fi destul de solid. Se vede că n-a fost vopsit, iar în unele locuri s-a rupt plasa, însă cu niște vopsea și o reparație serioasă, durata de viață poate fi prelungită câțiva ani. 

 

Leonid Damian, directorul CSEI Roman, spune că nu degradarea gardului implică construirea unei noi împrejmuiri, ci siguranța copiilor.

„Pentru mine este foarte necesar, altcineva, care este din afară, poate să spună că poate să mai aștepte investiția. Acum, depinde de fiecare în ce zonă se află. Un manager nu trebuie să aștepte să pice gardul, trebuie să caute să-și facă cât mai funcțională mai rezistentă unitatea. Dacă se dau banii e bine, dacă nu, iar e bine! Nu este problema că actualul gard se află într-un stadiu avansat de degradare. Noi trebuie să-l facem astfel încât copilul să nu poată să sară sau să cadă, ori să se accidenteze. Eu nu spun că (n.r. gardul) stă priponit să nu cadă. Ar fi culmea!”, a declarat Damian.

Întrebat cum i se pare prețul noului gard, de peste 55.000 de euro, directorul CSEI Roman a evitat un răspuns, arătând cu degetul spre  proiectant, ca fiind cel care stabilește acest lucru.

Proiectantul gardului este cel care a umflat devizul la căsuțele pentru Târgul de Crăciun

În vară, CSEI Roman a contractat serviciile unei firme de proiectare pentru întocmirea documentației tehnico-economice a noului gard din tablă ondulată. Pentru documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire  (DTAC) și proiectul tehnic, CSEI Roman a plătit 10.900 lei, fără TVA, firmei de proiectare New Space SRL. Firma este controlată de arhitectul Laurențiu Daniel Vasiliu, fost consilier local PSD la Roman până de curând și bun prieten al Oanei Bulai, ajunsă deputat PSD de Neamț. New Space Roman este firma care a întocmit proiectul tehnic al căsuțelor cumpărate de Consiliul Județean Neamț pentru Târgul de Crăciun. New Space SRL a reușit să crească prețurile acestor căsuțe prin „umflarea” devizului general de lucrări. Despre toate acestea, atacul.ro a scris AICI, AICI și AICI.

În devizul general al obiectivului de investiții „Refacere împrejmuire Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă” Roman sunt câteva aspecte care ar putea să explice costul ridicat al proiectului.

Noi ne-am oprit la prețul betonului (360 lei/metru cub, fără TVA); panou tablă cutată (110 lei/mp, fără TVA); panou de tip cofraj (72,37 lei/mp, fără TVA); stâlp țeavă 80x80x40 (289,98 lei/buc, fără TVA). Bineînțeles, pot fi analizate și alte costuri, însă noi am considerat că cele de mai sus sunt extrem de interesante, mai ales că aceleași produse pot fi găsite la prețuri cu mult mai mici.

Lucrări foarte scumpe

În general, lucrările de reparații/reabilitare/igienizare efectuate la CSEI Roman sunt extrem de scumpe și…dese. În ultimii patru ani, firma Laurian Construct Design SRL, controlată de Laurian Ursărescu, fiul fostului deputat Dorinel Ursărescu, care are la activ două condamnări pentru fapte de corupție, a încheiat contracte multe și bănoase cu CSEI Roman. Întrebat cum de a reușit firma lui Ursărescu jr. această performanță, directorul Damian a menționat că toate contractele au fost încheiate pe portalul de achiziții publice SEAP. Așa este, iar cele mai multe au fost prin metoda „achizițiilor directe”. Iar achiziția directă permite autorității contractante să aleagă ce ofertă dorește.

În mai 2018, firma Laurian Construct Design a încasat de la CSEI Roman 181.800 lei, fără TVA, pentru a repara gardul din fața instituției. Reparat, nu construit de la zero. Întrebat dacă prețul nu i s-a părut cam mare, Leonid Damian a spus a evitat, din nou răspunsul, arătând spre proiectant.

Gardul în 2012 (Google Maps) arăta astfel:

Iar acum, după reabilitarea din 2018, arată așa:

 

Observăm că, în 2018, gardul a fost vopsit cu o altă culoare și refăcută tencuiala stâlpilor. Totul pentru suma „modică” de 181.800 lei, fără TVA.

Despre afacerile de milioane de lei ale firmei lui Ursărescu jr. cu CSEI Roman, în curând.

Arsene invocă „binele copiilor”

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman este o instituție de învățământ unde sunt școlarizați copii cu probleme speciale. Din punct de vedere administrativ, școala specială este subordonată Consiliului Județean Neamț, acesta fiind cel care asigură finanțarea pentru funcționare. Anual, din bugetul județului Neamț sunt cheltuite sume importante pentru funcționarea acestor școli în care învață copiii cu nevoi speciale. Consiliul Județean Neamț este cel care dă bani pentru lucrări construcții/reparații/igienizări, achiziții diverse. Circuitul este simplu: reprezentanții instituției de învățământ cer bani de la CJ în baza unor studii de fezabilitate și proiecte tehnice, iar CJ-ul alocă fondurile necesare.

La ședința Consiliului Județean Neamț din data de 26 noiembrie, aleșii PNL, USR Plus și Pro România nu au votat trei articole din proiectul de hotărâre privind aprobarea documentațiilor pentru unele obiective de interes județean. Mai exact, aleșii s-au abținut în cazul a trei puncte din proiect, respectiv articolul 2 – proiectul „Reabilitare instalație sanitară și a grupurilor sanitare” la Complexul „Elena Doamna”, în valoare de 347.603. lei; articolul 4 – obiectivul „Rezervor de apă potabilă” la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Roman, în valoare de 207.727 lei; articolul 5 – obiectivul „Refacere împrejmuire” la CSEI Roman, în valoare de 268.863 lei.

Consilierii Florin Hopșa și Cătălin Chiței au justificat abținerea de la vot a lor și a colegilor, invocând primirea documentației cu întârziere, sumele foarte mari alocate pentru lucrările descrise în documentații. Concret, în cazul punctului 5, cel privind refacerea împrejmuirii CSEI Roman, consilierilor li s-a părut aberant costul noului gard – 268.863 lei pentru 175 metri liniari de gard, adică 1.536 lei/mp sau 315 euro.

Interesant este dialogul purtat în timpul ședinței de către Ionel Arsene cu Florin Hopșa și Cătălin Chiței. Arsene a încercat să dea vina pe cei doi, reproșându-le că se opun unor investiții pentru copiii județului, însă nu a spus o vorbă despre sumele enorme alocate pentru aceste investiții.

 

Daniel MURARU

Citește și:

Șandramalele de lux ale CJ-ului, o adevărată prădăciune a banului public

La Târgul de Crăciun, jaf ca-n codru! Autoritățile și opoziția tac 

Cui i-a dat Consiliul Județean 10.000 de euro ilegal la Târgul de Crăciun

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Liviu 29 decembrie, 2020 at 19:24 Răspunde

    Beton cu 40% mai scump, licitatie organizata de Miky spaga Popescu, iata reteta de succes. Nu putea lipsi din reteta prietenul japonezei romascane care ne-a scos din anonimat.

  2. FLORIN 30 decembrie, 2020 at 11:38 Răspunde

    Si cine ma rog sa-i opreasca din aceste hotii?
    Cetatenii cu betele?Babele din piata?
    Avem o miriada de servicii si institutii care nu fac NIMIC,platite absolut degeaba.
    Ca sa vedeti dimensiunea acestui stat esuat de coruptie si incompetenta doar numaratI aceste institutii inutile:
    IPJ/DIICOT/PARCHET/DGA/ANI/DNA/DIPI/SRI/CURTEA DE CONTURI/SIE
    Toti platiti cu salarii colosale si pensii speciale la 40 de ani cu zeci de miliarde de euro pe an.
    Romanica-statul mafiot esuat in coruptie si incompetenta crasa.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.