Foișorul de la CSEI Roman, mai scump decât o vilă. Construcția de zeci de mii de euro, ridicată de fiul infractorului Ursărescu

3
2369

„Este un amfiteatru multifuncțional, toată lumea îl apreciază. Mai bine veniți la fața locului și vedeți despre ce este vorba! O să vedeți că nu mai există nicăieri în zona asta așa ceva. E un amfiteatru, există și o  terasă unde poți să ieși pe timp de vară, să faci activități în aer liber, există mobilier. Totul se face pe proiecte, licitație. Vedeți că acum se va pune problema cu învățarea în aer liber. O să dezvolt proiectul în așa fel încât activitățile, pe cât posibil, să se desfășoare în aer liber”.

Declarația îi aparține lui Leonid Damian (foto), directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman, care, vizibil iritat, a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat în legătură cu foișorul construit în acestă vară în curtea instituției.

Damian îi spune foișorului, care a costat 90.000 de euro, amfiteatru, deși cuvântul este foarte pretențios pentru construcția văzută de noi la fața locului. Este, practic, un pavilion, în niciun caz un amfiteatru.

Ce-i drept, vorba directorului Damian, nu credem să mai existe în zona Romanului, probabil nici în țară, o asemenea investiție: un foișor care a costat 435.916 lei, TVA inclusă, sau 89.510 euro, la cursul de azi al BNR. Suma este exorbitantă, însă îi lăsăm pe cei în măsură, dacă au chef, evident, să se pronunțe în acest sens, respectiv dacă un foișor din lemn, cu o parte construită din zidărie, acoperiș din tablă, poate să coste aproape 90.000 de euro. Iar dacă da, poate o să ne dezvăluie și nouă, neavizații, cum de au ajuns la această sumă. Banii au fost alocați din bugetul Consiliului Județean Neamț, instituție condusă de Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție.

Directorul Damian spune că totul s-a făcut corect, că există proiect, licitație, totul legal. Când l-am rugat să ne trimită și nouă proiectul tehnic ne-a spus că nu are timp, că sunt sărbători și că e în concediu.

Foișorul de 90.000 de euro:

Ursărescu jr., abonat la lucrările CSEI Roman

Foișorul de 90.000 de euro, ca multe alte lucrări de la CSEI Roman, a fost  ridicat de Laurian Construct Design SRL, ce aparține unuia dintre fii lui Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL/ALDE de Neamț, condamnat în două dosare pentru fapte de corupție.

Contractul „Execuție lucrări pentru obiectivul Construire Foișor în cadrul CSEIR, în valoare de 89.510 euro, a fost încheiat în luna mai, în sistemul electronic de achiziții publice, în plină pandemie de Covid-19, când decidenții cereau chibzuință în cheltuirea banului public și solidaritate.

Executarea unei fundatii de beton armat,confectie metalica de prindere ,zidarie,,grinzi si lambriuri din lemn tratat si baituit, pardoseala din lemn compozit,acoperis din tabla amprentata”, sunt singurele mențiuni făcute. Nu se precizează nici măcar suprafața foișorului.

După cum spuneam, Vlad Laurian Ursărescu a încheiat contracte cu nemiluita cu CSEI Roman, multe fiind pe sistemul electronic de achiziții publice. Acest lucru nu înseamnă că lucrările nu au fost cu dedicație, sistemul fiind atât de bine construit încât permite autorității contractante să ofere contractele cui dorește.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman este o instituție unde învață și trăiesc peste 100 de copii cu probleme speciale. Din punct de vedere administrativ, responsabilitatea este a Consiliului Județean Neamț. Județul este cel care asigură bani pentru reparații/igienizări/achiziții etc.

Afacerile firmei lui Ursărescu jr. cu CSEI Roman au debutat în 2016, la puțin timp după ce a fost înființată firma. Trebuie spus că tot în acel an, condamnatul Dorinel Ursărescu, tatăl lui Laurian, a fost numit consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, agenție în care Arsene avea interese majore. De altfel, este de notorietate buna relație pe care Arsene o avea cu infractorul Ursărescu la acea vremea.

Ursărescu jr., în tot și-n toate

Firma Laurian Construct Design SRL a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului în data de 1 iulie 2016, având ca obiect principal de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Vlad Ursărescu este administrator și asociat majoritar (95%), un procent mic (5%) din părțile sociale fiind deținut de Ionuț Eugen Ursaru. Cu cei doi angajați pe care i-a avut, firma fiului lui Ursărescu a intrat în bătălia licitațiilor, având un succes răsunător. Prima lovitură a dat-o pe 3 noiembrie 2016, adică după patru luni de la înființare, când a câștigat un contract în valoare de 99.888 lei, fără TVA, cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman, pentru reparații capitale la centrala termică, magazie și garaj. Pe 14 noiembrie, SC Laurian Construct Design SRL a câștigat un contract de 16.000 lei, fără TVA, pentru documentațiile tehnico – economice pentru împrejmuire gardul la Fundația de Îngrijiri Comunitare. Însă, cel mai bănos contract, din punct de vedere financiar, a fost încheiat în data de 19 decembrie 2016, cu același Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Roman. 335.000 de lei a plătit instituția din subordinea CJ-ului firmei fiului lui Ursărescu pentru reparații interioare și igienizare.

Anul 2017 a fost la fel de bogat în contracte și bani pentru firma lui Ursărescu junior:

– 17 mai 2017 – 160.000 lei, fără TVA – împrejmuire Fundația de Îngrijiri Comunitare Piatra Neamț

– 20 iunie 2017 – 252.000 lei, fără TVA – consolidare, reabilitare șarpantă centrală termică și consolidare și reabilitare magazie CSEI Roman;

– 11 august 2017 – 48.196 lei, fără TVA – lucrări de reparații grupuri sanitare la CSEI Roman;

– 18 decembrie 2017 – 270.100 lei, fără TVA – lucrări de reparații și parcări în CSEI Roman;

– 18 decembrie 2017 – 150.000 lei – lucrări de igienizare la CSEI Roman.

Până la finele anului 2017, firma lui Ursărescu jr. încheiase cu CSEIR contracte în valoare totală de 1.331.950 lei, fără TVA.

Cu cei doi angajați, SC Laurian Construct Design a avut, în cele șase luni ale anului 2016, o cifră de afaceri de 328.382 lei, profitul obținut fiind de 261.709 lei. Anul 2017 a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 341.867 lei, cu 5 angajați.

În 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 562.540 lei, profit de 274.133 lei și 4 angajați. A fost anul în care Laurian Construct Design SRL a încheiat două contracte cu CSEI Roman, unul în valoare de 167.750 lei, celălalt de 181.850 lei, ambele fără TVA.

În 2019 – cifra de afaceri a fost 716.821 lei, profitul de 136.569 lei. Totul cu 4 angajați.

În acest an, afacerile firmei au mers ca unse, Laurian Construct încheind 5 contracte cu CSEI Roman, în valoare totală de 750.000 lei, fără TVA.

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai buni, cele patru contracte încheiate cu CSEI Roman însemnând pentru firma lui Ursărescu jr. peste 800.000 lei, fără TVA.

În total, din 2016 și până în prezent, firma fiului infractorului Ursărescu a încheiat contracte în valoare totală de peste 3 milioane de lei, cu CSEI Roman. Succesul a fost obținut nu cu mai mult de 5 angajați, un adevărat record pentru o firmă de construcții.

Se poate observa lesne că cele mai multe lucrări executate au fost cele de igienizări, reparații, lucrări construcții, garduri etc. Mai un var, o vopsea, un wc schimbat, un duș înlocuit, un gard vopsit etc. 

De exemplu, anul trecut, în iunie, CSEI Roman a plătit firmei lui Ursărescu jr. 180.612 lei, fără TVA, pentru demolarea a două coșuri de fum.

„A fost după proiect demolate două coșuri… s-a dat la mână, că unul a fost între clădiri. Vă spun, încă o dată, toate lucrările sunt cu proiect, iar proiectele sunt controlare la Consiliul Județean de cei abilitați”, a explicat directorul Damian.

Întrebat dacă nu sunt cam dese lucrările de igienizare/reparații curente etc, mai toate executate de firma lui Ursărescu jr, directorul a avut același răspuns ca și în cazul gardului de 55.200 de euro: „toate au fost cu proiect și licitație”.

În iulie 2019, CSEI Roman a încheiat contractul „Lucrări de reparații curente la CSEIR Roman”, în valoare de 109.201 lei,, fără TVA, cu firma ABG Esential Solution SRL Roman, controlată de Bogdan Burlă. Firma, care a avut un angajat în 2019, a efectuat lucrări de reparații curente, tencuieli și văruieli pentru peste 100.000 de lei. În primăvara aceluiași an, firma lui Ursărescu a încheiat două contracte, în valoare totală de peste 200.000 lei, tot pentru reparații. Se igienizează și repară de sute de mii de lei, în fiecare an la CSEI Roman, fără ca cineva să verifice cu atenție ce se întâmplă. La Consiliul Județean Neamț, unde sunt oameni plătiți pentru a verifica aceste proiecte, dezinteresul este maxim. Curtea de Conturi vede doar ce vrea și unde vrea. Poliția se plânge că are mâinile legate și nu poate face mare lucru, pentru că cei care jefuiesc de ani și ani bugetul public ar face-o legal, cu acte. Așa sunt sifonate sume enorme de la bugetul de stat, fără ca nimeni să-i oprească pe cei care o fac. 

Daniel MURARU

Citește și:

Dezmățul la CJ continuă: 55.200 de euro, o bucată din gardul ce împrejmuiește CSEI Roman

 

 

 

 

3 comments

 1. Un cititor 1 ianuarie, 2021 at 22:01 Răspunde

  Mda, perfect legal, ai? V-ați acoperit cu hârtii și profitați la maxim de bieții copii. V-ați căpătuit în frunte cu inculpatul, cum bine îi spune atacul. Directore, cum arată un amfiteatru știi????????
  Și câte mai aveți, directore?

 2. sorana.@ 2 ianuarie, 2021 at 08:33 Răspunde

  Sa-l citam pe nefericitul Damian “…..amfiteatru multifuncțional, toată lumea îl apreciază. Mai bine veniți la fața locului și vedeți despre ce este vorba! O să vedeți că nu mai există nicăieri în zona asta așa ceva. E un amfiteatru, există și o  terasă unde poți să ieși pe timp de vară, să faci activități în aer liber, există mobilier. Totul se face pe proiecte, licitație. Vedeți că acum se va pune problema cu învățarea în aer liber. O să dezvolt proiectul în așa fel încât activitățile, pe cât posibil, să se desfășoare în aer liber”…….
  Sa prezentam in baza DEX ce inseamna cuvantul “amfiteatru” , deci citam spre luare aminte si invatare: …AMFITEÁTRU, amfiteatre, s.n. 1. (În arhitectura greco-romană) Edificiu destinat jocurilor publice, de formă circulară sau ovală, de obicei neacoperit, având la mijloc o arenă înconjurată de trepte (gradene) şi tribune pentru public. ♢ Loc. adj. şi adv. În amfiteatru = (în plan) înclinat, în trepte. 2. Sală de cursuri, de spectacole etc. cu locurile aşezate în trepte sau pe un plan înclinat. 3. Configuraţie a unor terenuri muntoase sau deluroase în etaje circulare. – Din fr. amphithéâtre, lat. Amphitheatrum. (Dicţionarul explicativ al limbii române) ;
  sau : … …. (AMFITEÁTR//U ~e n. 1) (în antichitatea greco-romană) Edificiu circular pentru jocurile publice cu arenă în mijloc. 2) Sală (de curs) cu locurile aşezate în plan înclinat. 3) Configurare a unor terenuri deluroase sau muntoase în formă de etaje circulare. [Sil. -tea-tru] /<lat. amphitheatrum, fr. Amphithéâtre; (Noul dicţionar explicativ al limbii române);
  Deasemenea sa prezentam ce insemna cuvantul” multifunctional’ ….:

  MULTIFUNCȚIONÁL, -Ă, multifuncționali, -e, adj. (Despre obiecte) Care poate îndeplini mai multe funcțiuni, cu mai multe întrebuințări. [Pr.: -ți-o-] – Multi- + funcțional. Dictionar: Dictionarul explicativ al limbii romane – DEX '98 | 

  Prezentarea unui Proiect tehnic unde se folosesc termeni si definitii pe care nu le stapanesti nu inseanma ca prostesti chiar pe toata lumea, care trebuie sa studieze, analizeze, verifice legalitatea si sa dea un verdict asupra proiectului in cauza!!
  Probabil ca “ specialistul URSARESCU “ cel condamnat pentru potlogarii nu a avut timp sa il invete pe fiu aceste probleme !!!
  Organele de control ale statului s-ar putea sesiza si solicita expertize tehnice care sa clarifice modul cum a fost propusa , gandita, realizata proiectarea si construirea acestui obiectiv. Chiar daca se incadra in contextul pandemic asta nu inseamna sa folosesti 90.000 euro. pentru un asemenea “obiectiv arhitectonic” cu multiple functiuni !!!
  Cine a verificat proiectul tehnic din partea CJ Neamt referitor la tema de proiectare, verificatorul de proiect, ISC Neamt!!?? Poate l-a verificat “MICHI COMBINATORUL”, cel anchetat recent in dosare!

 3. Wolf.@ 2 ianuarie, 2021 at 10:44 Răspunde

  Ouleu ! parca este blestemat acest JUDET NEAMT, care nu are nici o legatura cu Kaizerul de la Cotroceni, cu “soseta” PSD si COZMANCIUC adormitul PNL!!! incendii cu urmari catastrofale , pierderi de vieti omenesti , pagube imense, poate ar trebui sa se trezeasca in final SRI Bucuresti DGIPI, serviciul de Informatii al Armatei care in vreme tulburi a realizat peste cele nominalizate anterior !!! TREZUIREA FRATILOR ca luati bani la GREU si REZULTATE CANGI!!!! Cate incendii si hotii trebuie sa se mai intample ca sa va TREZITI!!! RUSINE !!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.