Ministrul Energiei „amenință” din nou cu deschiderea minei de uraniu de la Grințieș-Tulgheș
Mina de uraniu de la Grințieș (județul Neamț) – Tulgheș (județul Harghita) va asigura necesarul de minereu din România, urmând a fi deschisă în contextul epuizării zăcământului de uraniu de la Crucea – Botușana (județul Suceava), a declarat, ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în Parlamentul României.
„Referitor la Mina de la Crucea. Da, Mina de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ acolo, dar evident că minerii de acolo vor lucra la închidere. Pentru asta avem Ordonanţa 69 care intră joi în Guvern cu pachet social, un pachet social prin care plătim salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează şi le suportăm de la buget – pentru uraniu şi pentru Hunedoara – şi venituri de completare mergându-le vechimea în acelaşi timp, între 24 şi 48 de luni. Feldioara, dacă vorbim de Feldioara, este antecontract de vânzare-cumpărare către Nuclearelectrica. Va trece la Nuclearelectrica şi acolo se va procesa octoxidul de uraniu pentru producerea dioxidului. Deci va fi circuit integrat nuclear în România, în interiorul Nuclearelectrica, şi vom deschide mina de la Tulgheş-Grinţieş tocmai pentru a avea minereu de uraniu în România că avem nevoie. Vrem să construim 3 şi 4 şi atunci e normal să avem în interiorul ţării totul nuclear”, a spus Virgil Popescu.
Nu este pentru prima dată când ministrul Energiei, Virgil Popescu, face afirmații cu privire la deschiderea minei de uraniu din Grințieș – Tulgheș, fără a veni cu precizări despre momentul deschiderii, costul investițiilor și durata acestora, etapele care trebuie parcurse, câte locuri de muncă vor fi create și dacă există forță de muncă în zonă, calificată pentru acest domeniu, și ce efecte va avea asupra mediului, pentru a risipi temerile localnicilor.
Atacul.ro a solicitat, în februarie, informații cu privire la situația minei de la Grințieș – Tulgheș, însă directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, Cristian Tiberiu Deleanu, plătit cu o leafă brută lunară de 30.466 de lei, potrivit www.cnu.ro, ne-a transmis că: „Informațiile privitoare la exploatarea zăcămintelor de uraniu reprezintă informații clasificate sau informații protejate privind obligația de păstrare a secretului profesional (informații confidențiale sau sensibile ce privesc CNU)”.
Însă întrebările atacul.ro nu vizau secrete de serviciu, ci informații de interes public.
(Sursa foto: www.grrif.ch)
N.R.
CITEȘTE ȘI:
Jocuri obscure la CNU. Avem uraniu la Grințieș-Tulgheș, dar preferăm să-l cumpărăm de la canadieni
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.