Cum se aranjează licitațiile pentru balastiere și sumele imense pe care le pierde statul

0
8094

Aproape în fiecare an, administratorul cursurilor de apă din România, Administrația Națională „Apele Române”, scoate la licitație, prin intermediul administrațiilor bazinale din teritoriu, perimetre situate în albiile minore ale unor cursuri de apă. Închirierea are „drept scop exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării şi reprofilării albiei”. Zonele ce urmează să fie exploatate sunt identificate de către angajații de la „Apele Române”, după care se trece la organizarea licitațiilor pentru închirierea lor. Prețul de pornire la ultimele licitații a fost de 0,053 lei /mp/lună. De aici începe așa zisa bătălie între agenții economici pentru închirierea perimetrelor de exploatare. Suprafețele închiriate pot fi de mii, zeci de mii sau sute de mii de metri pătrați, iar cantitățile ce pot fi exploatate sunt stabilite ulterior, în baza unor studii de specialitate, multe dintre ele controversate și contestate de agenții de mediu. Pe lângă chiria pentru perimetrul închiriat, firmele mai plătesc administrațiilor bazinale aproximativ 5 lei pentru fiecare metru cub de balast exploatat. 

Însă, până a ajunge la cantitatea efectivă pe care o poate exploata, agentul economic trebuie să se bată pentru perimetrele scoase la licitație de administrațiile bazinale de apă regionale.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău este cea care administrează cele mai importante cursuri de apă din zona Moldovei. Vorbim despre râurile Siret, Moldova, Bistrița, Ozana, Trotuș, Milcov etc, din județele Neamț, Bacău, Suceava, o porțiune din Iași, Vrancea, Botoșani și Buzău.

Datele oficiale ale celor de la ABA Siret arată că, de cele mai multe ori, perimetrele sunt închiriate la prețuri cu puțin mai mari decât cele de pornire la licitație, iar acest aspect poate fi explicat de înțelegerile dintre reprezentanții firmelor participante. Surse din interiorul „Apelor Române” afirmă că, de regulă, patronii firmelor se înțeleg și își împart perimetrele înainte de a intra la licitație. Dacă analizăm datele oficiale ale ABA Siret Bacău, observăm că peste 95% dintre licitațiile organizate în ultimii doi ani au fost adjudecate cu prețuri cu puțin mai mari decât cele de pornire. De pe această listă nu lipsesc firmele Danlin XXL, cu cinci licitații câștigate, Aqua Parc și Stef Edil CDP, cu câte o licitație câștigată. De asemenea, nu lipsesc firmele care dețin stații de sortare și fac numai extracție de agregate minerale, pe care le vând doritorilor. Cifrele de afaceri ale unor astfel de societăți sunt halucinante, semn că afacerea cu balast merge struna.

În tabelul de mai jos avem toate licitațiile pentru perimetre organizate pe diverse cursuri de apă din județul Neamț, în ultimii doi ani. Cu mici excepții, pe lângă faptul că avem de-a face cu aceleași firme, nu putem să nu observăm câteva licitații suspecte. De exemplu, la licitația organizată în noiembrie 2019, pentru perimetrul de 14.303 mp de la Pățâlâgeni 1/Pipirig, Ozana, au participat două firme: Urbanex SA și Astral Trading SRL, prețul de pornire fiind de 739 lei/lună. Oferta câștigătoare a fost a celor de la Urbanex cu 750,9 lei/lună. Aceleași firme au licitat pentru perimetrul de 73.191 mp (Pâțâlâgeni2/Ozana) și a câștigat tot Urbanex cu o ofertă de 3.842,53 lei/lună, prețul de pornire fiind de 3.782 lei. În februarie 2019, cele două firme s-au înscris la licitația pentru închirierea a 110.000 mp pe Moldova, în satul Soci (Miroslovești), iar de această dată a câștigat Astral Trading SRL, cu o ofertă de 5.775 lei/lună, prețul de pornire a licitației fiind de 5.684 lei/lună.

Toate licitațiile, din ultimii doi ani, pentru balastierele din Neamț au fost cuminți. Se poate observa cum au câștigat lejer multe perimetre firmele abonate la lucrări finanțate cu bani publici.

„Agenția Națională Apele Române pierde, în fiecare an, sume de ordinul zecilor de milioane de euro din cauza înțelegerilor pe care unii de la fac la aceste licitații. Este un adevărat fenomen cunoscut de șefii de la Ape, fenomen care este întâlnit la toate administrațiile bazinale de apă din România. Numai că nimeni să intervină, pentru că multe dintre firmele implicate beneficiază de protecție la nivel înalt. Mulți bani se pierd și de pe urma furturilor de agregate minerale. Sunt unii care fură încă o dată pe cât au licitat, iar acolo vorbim despre bani negri, parte din ei folosiți pentru a închide guri,dosare și deschide uși. Personalul cu atribuții de control pe această linie este insuficient, iar mulți dintre cei care lucrează acolo nu se pricep, nu vor să facă treabă sau sunt corupți pur și simplu. În ultimii ani au fost mulți patroni de balastiere cercetați pentru furturi de agregate, însă niciunul nu a fost condamnat. În unele situații, prejudiciile au fost de milioane de lei, pagubă care a rămas în sarcina statului. Repet, nu există interes pentru stoparea acestor furturi, pentru că de banii negri scoși din exploatarea balastului se bucură mulți, foarte mulți”, ne-a declarat un agent de mediu, care ne-a cerut să-i păstrăm anonimatul

Au fost, puține ce-i drept, și licitații la care lupta a fost acerbă. O adevărată bătălie s-a dat, în noiembrie 2020, pentru închirierea unui perimetru de 120.000 mp, pe râul Moldova, pe raza județelor Neamț și Suceava. Licitația a pornit de la 6.240 lei/lună și a fost adjudecată cu 62.400 de lei/lună de către Conest SA Iași. Șapte firme au participat la această licitație, toate din Iași și Suceava, niciuna din Neamț

Astfel de situații, trei la număr, s-au mai întâlnit în Vrancea și Suceava. În iulie 2017, în Vrancea, o licitația pentru închirierea unui perimetru de  60.470 mp pe Siret, Aval Berești/Adjud, a început de la 3.125 lei/lună și a fost adjudecată cu 17.100 lei/lună. Cinci firme și-au disputat acest perimetru.

În luna noiembrie 2020, două perimetre de pe râul Moldova, de 23.623 mp, respectiv 22.771 mp, au fost disputate de șase firme. Cele două licitații au fost câștigate de Carimar SRL Oniceni, Suceava. Prețul de pornire pentru perimetrul de 23.623 mp a fost de 1.228,4 lei, iar cel de adjudecare de 28.347 lei/lună. În cazul perimetrului în suprafață de 22.771 lei, cu preț de pornire la licitație de 1.184,1 lei/lună, oferta câștigătoare a fost de 27.325,2 lei/lună.

Toate perimetrele scoase la licitație de ABA Siret Bacău, în ultimii doi ani, firmele participante și ofertele câștigătoare:

În această perioadă, ABA Siret Bacău organizează licitații pentru închirierea, pentru o perioadă de 4 ani, a unor perimetre situate în albiile minore ale unor cursuri de apă pe raza județelor Bacău, Suceava și Vrancea. Nu au fost încă scose la licitație perimetre în județele Neamț și Iași. O consecință a acestui fapt poate fi și scumpirea agregatelor minerale din ultima perioadă, prețul unei tone de balast ajungând la 65-70 de lei. Nu au de suferit marii constructori, depozitele lor de agregate fiind, la această oră, imense.

Daniel MURARU

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.