Directorul Companiei de Uraniu a secretizat informațiile despre mina de la Grințieș – Tulgheș. Sunt ”confidențiale sau sensibile”

2
1795

 

Conducerea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) ascunde de opinia publică  informații importante privitoare la deschiderea minei de uraniu din zona Grințieș (Neamț) – Tulgheș (Harghita). În contextul în care mina de la Crucea – Botușana (Suceava) va fi închisă treptat, zăcământul din cele două localități din Neamț și Harghita rămâne singura sursă de uraniu din țară pentru reactoarele de la Cernavodă. În caz contrar, România va fi dependentă de importurile de uraniu.

Au spus-o specialiști din cadrul CNU care, de-a lungul timpului, au explicat ce se va întâmpla la Tulgheș și Grințieș dacă mina de la Crucea – Botușana va fi închisă.

Acum, sub conducerea lui Cristian Tiberiu Deleanu, CNU a clasificat informațiile, considerându-le confidențiale sau sensibile.

Informațiile privitoare la exploatarea zăcămintelor de uraniu reprezintă informații clasificate sau informații protejate privind obligația de păstrare a secretului profesional (informații confidențiale sau sensibile ce privesc CNU)”, spune directorul general Cristian Tiberiu Deleanu.

Întrebările atacul.ro nu vizau secrete de serviciu, ci informații de interes public, precum dacă CNU își mai îndreaptă atenția spre zăcământul de uraniu din subteranul localităților Grințieș (Neamț) și Tulgheș (Harghita), având în vedere și un proiect de investiții pe care compania l-a întocmit în acest sens,  ori ce valoare va avea această investiție și câte locuri de  muncă va crea?

Mai mult, directorul Deleanu ne-a trimis să ne documentăm despre investiția de la Tulgheș și Grințieș de pe site-ul companiei, deși informațiile, care nu mai sunt actualizate de câțiva ani, nu vizează subiectul.

Cristian Tiberiu Deleanu este din Gura Humorului și a fost mandatat la conducerea CNU în luna martie a anului trecut. Una dintre informațiile actualizate, ce pot fi găsite pe site, este cea cu privire la leafa pe care directorul interimar o încasează.

Remuneraţie fixă lunară brută în valoare de 30466 lei (treizeci de mii patru sute șaizeci și șase de lei), echivalentul a cinci ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut din ramura în care își desfășoară activitatea compania, comunicat de Institutul Național de Statistică – Director General”, arată site-ul companiei, indicat de Deleanu pentru documentare.

Nuclearelectrica ar deschide mina

În perimetrul Grințieș – Tulgheș, prospecțiunile au arătat că există zăcământ de uraniu foarte bogat, astfel că șansele ca exploatarea să fie deschisă sunt foarte mari.

Compania Nuclearelectrica are în vedere deschiderea exploatării de uraniu din subteranul Tulgheș – Grințieș, după momentul în care o va prelua de la CNU. Asta, spun specialiștii, ar dura aproximativ doi ani.

Anul trecut, acționarii Nuclearelectrica au aprobat transferul licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș de la CNU.
Trebuie spus că CNU deține licență de exploatare a zăcământului în perimetrul Grințieș – Tulgheș încă din anul 2000, fiind prelungită până în 2025.
Deschiderea minei de uraniu de la Tulgheș – Grințieș este un subiect dezbătut anual, fără a fi concretizată vreun investiție.

Anul trecut, un parlamentar a propus deschiderea minei de uraniu de la Grințieș – Tulgheș, în condițiile epuizării zăcământului de la Crucea. În acest context, demnitarul a tras și un semnal de alarmă în privința exploatării zăcământului de uraniu din țară, despre care spunea că nu mai prezintă niciun interes, ci doar acela de a distruge Compania Națională a Uraniului, mergând pe mâna companiei canadiene Cameco, furnizoare de minereu uranifer ieftin.

În 1963, în Tulgheș și Grințieș apar primele anomalii de natură uraniferă

Exploararea zăcământului uranifer Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani și Zona III a devenit, ani la rând, prioritară doar la nivel declarativ, reprezentanții Companiei Naționale a Uraniului susținând că importanța zăcământului ar fi fost impusă odată cu nevoia preluării treptate a capacității de producție asigurate de zăcământul de la Crucea – Botușana.

Potrivit informațiilor oferite de specialiști din cadrul CNU, când acestea nu erau clasificate sau protejate de secretul profesional (confidențiale sau sensibile), minereul uranifer extras din perimetrul localităților Grințieș – Tulgheș ar urma să fie prelucrat pe platforma de la Feldioara (Brașov), iar investiția din cele două localități ar presupune și construirea a două uzine, dar și crearea a 550 de locuri de muncă, susțineau experți ai CNU.
În perimetrul Grințieș – Tulgheș, primele anomalii radioactive de natură uranică au fost descoperite în anul 1963, prin prospecțiune geologo-geofizică. După prospectarea întregii zone și după stabilirea perimetrelor favorabile acumulării uraniului, s-a trecut la explorarea zăcământului prin galerii de coastă și prin foraje executate la suprafață și în subteran. Lucrările de cercetare geologică au fost sistate în anul 1998, oprirea lucrărilor fiind cauzată, nu de finalizarea cercetării, ci din cauza opririi finanțării de la buget.

Pentru atragerea în circuitul industrial a zăcământului din perimetrul Tulgheș – Grințieș, pe data de 1 februarie 1997 activitatea minieră a fost preluată de unitatea de exploatare a mineralizației de uraniu din zonă, respectiv Mina Crucea (Suceava).

În perioada 1995 – 1997, în perimetrul Primatar I – II a avut loc cercetarea cu abataj experimental pentru definirea condițiilor geo-miniere complexe și stabilirea modului de comportare geo-minieră. Ca urmare a acestor rezultate, s-a evaluat din nou zăcământul la data de 1 ianuarie 1999.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a dispus reevaluarea la 1 ianuarie 2000. Activitatea minieră din perimetru a fost sistată în octombrie 2001, din cauza nealocării fondurilor de investiții.
Potrivit estimărilor efectuate în urmă cu doi ani, valoarea totală a investiției din cele două localități din Neamț și Harghita era de 407,331 milioane de lei, iar capacitatea de exploatare medie anuală de minereu de uraniu – de 124.000 de tone.

301 mineri, pe drumuri

Luna trecută, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a avizat planul de încetare a activității pentru zăcământul Crucea-Botușana, suprafața perimetrului fiind de de 6.174 kilometri pătrați , iar limita de adâncime de +780 metri.

Mina de uraniu de la Crucea – Botușana va fi închisă treptat, fiind elaborat, în acest sens, și un proiect de hotărâre de guvern. Această decizie vine pe fondul epuizării lipsei de zăcământ și lasă fără locuri de muncă 301 angajați, ce vor beneficia de un program de protecție socială în valoare de 12,24 milioane de lei. Conservarea minei va costa 18,67 milioane de lei pe an, închiderea și reconstrucția ecologică – 234 milioane de lei, iar monitorizarea post închidere – 3,95 milioane de lei pe an. Cheltuielile aferente lucrărilor de conservare/închidere şi pentru monitorizarea factorilor de mediu vor fi acoperite de CNU şi din alocaţiile bugetare ale Ministerului Energiei, în condiţiile legii, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Programul de conservare va dura până în anul 2028.

(Sursa foto: www.grrif.ch)

N.R.

Citește și:

Jocuri obscure la CNU. Avem uraniu la Grințieș-Tulgheș, dar preferăm să-l cumpărăm de la canadieni

 

 

 

2 comments

  1. Radosan 10 martie, 2021 at 15:21 Răspunde

    Dacă vom da la sefi salarii de 35000 lei, șefii se vor înmulți ca iepurii iar activitatea sigur nu va fi competitivă si rentabilă.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.