Bălăjel, șeful Ocolului Silvic Pipirig arestat pentru corupție, și proptelele politice care-l susțin

2
4841

Funcțiile de conducere din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au fost și sunt o sursă bună de bani negri pentru cei care ajung la guvernare, indiferent de culoarea lor politică. Altfel nu se explică de ce nu sunt organizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori de direcții silvice, directori tehnici, economici, comerciali, șefi de ocoale  și sunt preferate numirile pe criterii politice/cumătrii/prietenii.

Aceste numiri se fac, în aproape toate cazurile, cu aprobare de la partidul care guvernează.

În această categorie, a numirilor pe criterii politice, intră și Gheorghe Bălăjel, șeful Ocolului Silvic Pipirig, recent arestat pentru fapte de corupție. Bălăjel este acuzat de procurori că ar fi pretins și primit de la oameni de afaceri din domeniul exploatării forestiere bani și bunuri pentru a aproba cereri de marcare și de exploatare a masei lemnoase. În dosar mai sunt vizați doi angajați ai ocolului, dar și câțiva patroni.

Gheorghe Bălăjel a fost numit în funcția de șef Ocol Silvic Pipirig în vara anului 2019, în locul lui Valentin Tămăslăcaru, promovat director tehnic la Direcția Silvică Neamț.

Pentru mulți silvicultori nemțeni, numirea lui Bălăjel (care provenea de la Ocolul Silvic Târgu-Neamț) ca șef al unuia dintre cele mai importante ocoale silvice din județ a fost o mare surpriză.

Mai ales că înainte cu o zi de a fi numit, angajații ocolului știau că șef va fi altcineva, un inginer din Grumăzești, care era finul fratelui lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Însă, peste noapte, lucrurile s-au schimbat, iar funcția i-a fost oferită lui Bălăjel. Nu a fost vorba de vreun concurs, ci de o simplă numire, care nu avea cum să fie făcută fără susținere politică.

În vara lui 2019, guvernul era pesedist, iar în județ nu mișca nimic fără acceptul lui Ionel Arsene, care este și președinte PSD.

Este evident că numirea s-a făcut cu acceptul lui, însă, spun sursele noastre, nu el a fost cel care l-a susținut pe Bălăjel. Sprijinul ar fi venit din partea lui Dănuț Andrușcă, fost deputat, fost ministru al Economiei și un apropiat al lui Arsene. Andrușcă, care este cumătru cu Bălăjel, ar fi fost cel care l-a susținut pe cel din urmă să ajungă șeful Ocolului Silvic Pipirig.

Contactat de atacul.ro, Dănuț Andrușcă a confirmat că este cumătru cu Bălăjel, însă a negat orice fel de implicare în numirea acestuia ca șef de ocol.

După schimbarea Guvernului PSD, în noiembrie 2019, Gheorghe Bălăjel a rămas, în continuare, la șefia Ocolului Silvic Pipirig, fiind neatins de valul schimbărilor. Ar fi obținut susținerea conducerii de la acea vreme a PNL Neamț cu ajutorul fratelui său, Dumitru Bălăjel, care este primar PNL în comuna Răucești.

Gheorghe Bălăjel a fost menținut în funcție chiar dacă, în anumite cercuri, erau cunoscute foarte bine apucăturile sale, respectiv năravul de a cere bani de la patronii de firme din domeniul exploatării masei lemnoase. Cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, Bălăjel a căzut în plasa anchetatorilor, iar acum face obiectul unui dosar de corupție, fiind acuzat de luare de mită. Cât va fi în spatele gratiilor, mulți vor tremura, pentru că cele mai multe denunțuri au venit din partea unor persoane încarcerate.

Poate Bălăjel le va spune anchetatorilor și ce politician nemțean avea obiceiul nesimțit de a le reproșa unor șefi de ocoale că au uitat sau n-au cotizat cât trebuie.

„Bă, tu de câte ori ai cotizat la mine?” era expresia standard folosită de cel care făcea bani de pe urma șefilor de ocoale. Normal că dacă aceștia acceptau să cotizeze, și se vorbește de sume cu multe zerouri, erau nevoiți să-și recupereze „investiția”, iar la îndemână aveau resursele ocolului silvic.   

Foto: sediul Ocolului Silvic Pipirig

Daniel MURARU

 

2 comments

  1. Gaina 17 mai, 2021 at 10:12 Răspunde

    Si in locul sau a fost inscaunat finul lui Marcutian Ovidius, seful RNP, fostul sef al Directiei Silvice Neamt. Evenimentul a fost chiar a doua zi. Frumos, nu?. Cred ca nici Tamaslacaru nu a avut nimic de zis pentru ca a fost dorinta lui Marcutian. Asta ca sa se stie ca se stie, frate!

  2. Padurarul fioros 18 mai, 2021 at 08:46 Răspunde

    A fost executat deoarece nu dadea socoteala nimanui ci era un adevarat haiduc facea ce il taia capul. De vorbit Balajel nu va vorbi sub nici o forma deoarece i se va asigura o pedeapsa simbolica dupa care isi va face o firma de exploatari forestiere. Omerta functioneaza perfect in padurile tarii….
    .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.