După zeci de ani de așteptare, Casa Sergiu Celibidache intră în restaurare

1
818

Așteptate de zeci de ani, lucrările de restaurare și conservarea a Casei Sergiu Celibidache din Roman vor demara în următoarea perioadă, licitația pentru realizarea proiectului fiind atribuită, recent, de Compania Națională de Investiții SA unei asocieri de trei firme. Este vorba despre Robu Construct SRL din Roman, lider de asociere, Build Instal Electric SRL (subcontractant 5,14%) Roman și Consulting Grup Expert SRL din Moinești. A fost singura ofertă depusă, care a și fost declarată câștigătoare. Valoarea estimată a contractului este de 4.424.696 lei, iar oferta câștigătoare a fost de 4.423.994 lei, cu 702 lei mai mică. Sumele sunt fără TVA.

Din valoarea de estimare a proiectului „Conservarea, restaurarea și protecția clădirii <<Casa Celibidache>> în vederea valorificării patrimoniului cultural”, pentru cheltuieli de proiectare și asistență tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, cheltuielile pentru investiția de bază sunt de 4.150.409 lei, organizarea de șantier – 73.091 lei, cheltuielile pentru probe tehnologice și teste și predare la beneficiar – 10.500 lei.

Monument istoric, Casa Celibidache, situată pe strada Veronica Micle, nr.2, a ajuns prin „grija autorităților” o adevărată ruină, un adăpost pentru oamenii străzii. Presiunea opiniei publice a obligat decidenții politici să se implice și să găsească soluții pentru salvarea acesteia. Folosită în dese rânduri ca subiect de campanie electorală, Casa Celibidache a ajuns, în sfârșit, să beneficieze de atenția pe care o merită. Alocarea celor peste 4,4 milioane de lei și atribuirea contractului de conservare/restaurare este salvarea care vine în al 12-lea ceas în sprijinul unuia dintre cele mai importante monumente istorice din județul Neamț și chiar din Moldova.

Casa Sergiu Celibidache, fostă Liceul de Artă, a fost casa vornicului și spătarului Done, originar din Muntenia. Familia Done s-a mutat la Roman în anul 1825, a cumpărat casa de pe strada Calistrat Hogaș, nr. 6, care, peste ani, îi va purta numele. În anul 1912, în această casa se năștea marele dirijor și compozitor român Sergiu Celibidache.

„Casa a rămas, în urma sistematizării din anii ’80, fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său, și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj, ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și, în parte, pe cea de est. Ordonanță și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton. Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu paprapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt terminate la partea superioară în segment de cerc ploștit la etaj, cu buiandrug. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică”, potrivit Wikipedia.

(Sursa foto: ro.wikipedia.org)

N.R.

 

 

1 comment

  1. Silviu 11 martie, 2021 at 12:11 Răspunde

    Da, contract plin de corectitudine, ca in Romania. Robu Construct Srl, din Sabauoani, aeste administrată de Robu Valentin, un apropiat al lui Leoreanu si Micu, după cum se stie, si abonat la lucrari cu primăria. Lucreaza cu Occidental Construct, o alta firma de casa a celor ce au fost primari ai municipiului Roman, Leoreanu si Micu. Curați ca lacrima toti. Nu mai incapi la lucrari de acesti protejati.Un Roman plin de lumina calauzitoare.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.