Poliția a concluzionat: Cine NU este vinovat pentru dezastrul de pe centura ocolitoarea Roman-Est

0
832

Polițiștii romașcani, care au efectuat verificări în cazul unei plângeri penale cu privire la situația dezastruoasă în care se află artera ocolitoare Roman-Est, au ajuns la concluzia că nicio persoană din cadrul primăriei romașcane și nici constructorul nu pot fi trași la răspundere pentru starea deplorabilă în care arată investiția de peste 5 milioane de lei.

Pentru cei care nu știu, ocolitoarea Roman-Est (strada Plopilor-DN2) are o lungime de 4,75 kilometri și a fost dată în folosință în campania electorală pentru alegerile locale din 2016. Evenimentul a fost marcat de Laurențiu Leoreanu și Lucian Micu, care ocupau funcțiile de primar și viceprimar de la acea dată. După numai câteva luni, în toamna lui 2016 și mai ales în primăvata lui 2017, drumul a început să se afunde în anumite locuri, traficul devenind din ce în ce mai anevoios. În unele zone, șoseaua s-a afundat de-a binele. Deși situația a fost adusă la cunoștința autorităților, anchetatorii romașcani nu s-au grăbit să facă cercetări. N-au avut încotro când, în februarie, 2018, deputatul Iulian Bulai a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman cu privire la faptul că lucrarea, deși efectuată fără respectarea prevederilor tehnice, a fost recepționată și plătită. Verificările au fost efectuate de un ofițer din cadrul Poliție Roman, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman.

Soluția anchetatorilor romașcani a fost pronunțată în 25 ianuarie 2021, adică la aproape 3 ani de la depunerea plângerii. Cauza a fost clasată întrucât fapta nu există.

Expertul: studiul geotehnic nu reflectă realitatea din teren

Ca să ajungă la această concluzie, polițiștii au apelat la serviciile unui expert în domeniul construcțiilor, căruia i-au cerut să verifice lucrările efectuate, precum și dacă materialele folosite au fost corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ. Expertiza tehnică a fost dispusă în noiembrie 2019 și finalizată câteva luni mai târziu. Expertul a concluzionat că lucrările corespund calitativ și cantitativ cu parametrii menționați în contract. De asemenea, același expert a constatat că nu au existat „vicii de edificare, având în vedere că procesele verbale de recepție pe etape și de lucrări ascunse au statuat verificarea în amănunt a aspectelor menționate”. De asemenea, specialistul a menționat, în lucrarea sa, că ”specificațiile tehnice ale căii rutiere corespund indicilor STAS pentru respectiva categorie de drum”.

În ceea ce privește cauzele care au dus la degradarea rapidă a centurii ocolitoare Roman-Est, expertul este de părere că de vină ar fi „dimensionarea necorespunzătoare a sistemului rutier, aceasta fiind făcută pe baza unui studio geotehnic care nu reflectă realitatea din teren”. Cu alte cuvinte, de vină ar fi cei care au realizat studiul geotehnic.

În memoriul de prezentare al societății Inteproiect SRL Bacău se menționează, la capitolul „Geologie și seismicitate”, că studiul geotehnic a fost întocmit de SC Eco Geo Prest SRL Bacău și că lucrarea se încadrează în categoria geotehnică 1, cu risc geotehnic redus.

O decizie finală în ceea ce privește responsabilul/responsabilii pentru starea de degradare în care se află centura ocolitoare Roman-Est, în care s-a investit o sumă considerabilă, va fi luată de instanță.

Pe rolul Tribunalului Neamț se află dosarul în care Primăria Roman a dat în judecată firmele care au construit centura. Procesul se află la al 19-lea termen de judecată.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.