Dezastru la Apa Serv. Pierderile de apă sunt uriașe

8
1543

Un control efectuat de către inspectorii Camerei de Conturi Neamț la compania județeană Apa Serv scoate la lumină pierderile astronomice pe care le înregistrează firma în care Consiliul Județean Neamț este asociat majoritar. Chiar dacă verificările au vizat anul 2018, documentul în posesia căruia am intrat fiind întocmit în septembrie 2019, situația este prezentă și în zilele noastre. Poate că pierderile sunt chiar mai mari, având în vedere că, în ultimii doi ani, nu s-a investit deloc în rețeaua de distribuție a apei potabile.

Așadar, raportul auditorului arată că Apa Serv SA pierdea, în 2018, de 2 ori cantitatea de apă livrată în sistem, adică, la 3 metri cubi de apă exploatată, doar un metru cub de apă era valorificată, 2 metri cubi reprezintând apă pierdută, care nu aduce niciun venit.

Din analiza cantității de apă exploatată de 26.474.805 mc, în anul 2018, de CJ Apa Serv SA Neamț de la Administrația Națională Apele Romăâne, prin SGA Neamț, corelată cu cantitatea de apă livrată de 8.837.706 mc, rezultă o diferență de 17.637.099 mc, în valoare de 1.098.297 lei, care reprezintă pierdere pentru companie”, se arată în raport.

Concret, pierderile se ridică la 66,61%, ceea ce reprezintă enorm. Pentru cei care nu știu, un procent de 45% din pierderile de apă este cuprins în fundamentarea prețului pe un metru cub de apă, ceea ce înseamnă că diferența de până la 66% reprezintă pierderi nerecuperate de către companie.

Din această pierdere, de 66%, doar un procent de 45%, conform Hotărârii  nr.3/2010 ADI Aqua Neamț, privind aprobarea Regulamentuli serviciului de alimentare cu apă și canalizare, este admis a fi cuprins în fundamentarea prețului pe un metru cub de apă și recuperat prin tarfif, ceea ce înseamnă că diferența de 55%, respectiv canitatea de 9.700.404 mc, în valoare de 604.063 lei, reprezintă pierdere nerecuperată de către companie. În aceste condiții nu sunt îndepliniți nici indicatorii de performanță pentru sistemul de alimentare cu apă”, potrivit auditorului.

Reprezentanții Apa Serv SA au formulat obiecțiuni la această constatare a auditorilor, menționând că au întreprins măsuri pentru a diminua uriașele pierderi: „A fost întocmită o planificare a acțiunilor pentru a detecta pierderile de apă, dar și identificarea consumatorilor frauduloși atât pentru 2018, cât și pentru 2019. (…) Reiterăm faptul că rețelele pe care operăm au durata de viață expirată într-un procent de 38%, iar pentru înlocuirea acestora este necesară o investiție de aproximativ 200.000.000 lei fonduri de care nici compania, nici vreun UAT nu dispune pentru a demara aceste lucrări”.

Pe de altă parte, auditorii au constatat că măsurile prezentate de Apa Serv SA, în 2018, privind reducerea pierderilor: „sunt în curs de desfășurare și în niciun caz nu pot fi considerate a fi implementate, odată ce indicatorul maganerial de performanță – ”apa care nu aduce venituri – NRW, pentru anul 2018 a înregistrat o pondere de 66,62%, ținta fiind de 52%, potrivit obiectivelor și indicatorilor manageriali, prevăzuți în Anexa 1, la contractuk de mandat al directorului general, depășirea fiind astfel cu 14,6% mai mare față de nivelul maxim prevăzut”.

N.R.

 

8 comments

 1. tudor 15 februarie, 2021 at 13:15 Răspunde

  Daca din compania asta fantoma ar disparea trantorii ( CA, AGA, directori experti in schimb valutar si lipitorii de afise angajati acolo) pierderile in bani ar fi la 25%. Asa ca dati afara leprele!!! Ce face acolo Puscasu de exemplu? Dar Iacoban specialist in piete si oboare care face spume la gura esplicand aberatii despre apa? Alo!!!!!!!! Soseta scoala Soseta ca pana in 2022 o sa aduca oamenii apa cu sticla la Apa Serv sa le dea sa bea politrucilor si beizadelelor ca sa nu se sufoce de sete!!!!!! Scoala Soseta penala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Dana 15 februarie, 2021 at 13:46 Răspunde

  Pierderile le platim noi, prostii, din punctul lor de vedere. Cartierul Darmanesti este campion la pierderi. Lunar, pe listele de cheltuieli comune, vedem publicate valori exagerate la rubrica “diferente apa”. Cand mergem sa intrebam administratorul care este situatia, raspunsul este “si eu, ce vreti sa fac? Asta este. Si asa va fi cata vreme va exista Compania APA SERV. Vaca grasa, buna de muls, in detrimentul nemtenilor.

 3. Andrei Varga 15 februarie, 2021 at 17:49 Răspunde

  99% dintre nemțenii mei nu știu din cine este formată conducerea actuală a companiei .
  E așa, un fost angajat la H. Gold de loc din Teleorman ( sună cunoscut?),specialist in schimb valutar și verighete, director general, un profesoraș de educație fizica, director comercial, și un fiu al tatălui său etern director general la Apele Romane, director tehnic.
  Acest clan de habarniști vreți dvs sa rezolve problema apei ?
  Sunt slugi umile ale lui Ionel și ale lui Ginel, habar nu au de nimic .
  Dar întrebați oamenii aia ce comportament și ce limbaj au cu salariații, atât la birouri cat și cu muncitorii de pe secții !

 4. nacu.@ 15 februarie, 2021 at 19:22 Răspunde

  De ce nu se autosesizeaza conducerea Administratiei Bazinale de Apa SIRET BACAU! Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT ” ilustrul” NECHITA??? Sa citesasca Legea Apelor nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulerioare din care rezulta obligatiile de a lua ATITUDINE fata de functionarea proasta a instalatiilor de captare , distributie , tratare si epurare a apei la C.J. APA SERV S.A. PIATRA NEAMT????? a este vorba ca este in subordinea Consiliului Judetean NEAMT!!! unde este inca prietenul “soseta”, se poate da fara nici o taina o sanctiune care se incadreaza perfect in Legea Apelor nr. 107/1996!!!

 5. Ied 15 februarie, 2021 at 20:24 Răspunde

  Având în vedere ca nici o primărie din județ nu a investit în rețele publice de alimentare cu apa, rețele care le aparțin în totalitate, vom ajunge la un procent mai mare de pierdere a apei de la un an la altul. Multa lume vorbește în necunostinta de cauza, crezând ca rețelele aparțin Apaserv – ului dar treaba nu e chiar asa. Cei care vorbiți despre faptul ca la asociație plătiți diferențe în fiecare luna, acelea provin din diferențele apometrelor din bloc fata de contorul general. Referitor la persoanele din conducere hai să-i lăsăm o perioada să-și facă treaba nu sa aruncam cu noroi.

 6. V.Vasile 16 februarie, 2021 at 09:34 Răspunde

  ,,Sa nu aruncam cu noroi , sa-i lasam sa-si f aca treaba…,, Omule , pe ce lume traiesti , sau faci parte din ,,lumea lor,, ? Sa ne intelegem ei , conducatorii plantati de Arsene au afundat si mai adanc compania in NOROI.
  Deci , printre criteriile de performanta ale actualul manager sunt pierderi de ,,doar 52% !?
  Frumos , bravo mai tudorele , puscasule , timidule andrusca aruncaturule de ciocane comerciale, pacala si toata liota voastra de nemernici , bravo, ca pirderile nu le suportati voi , nu, voi suportati doar beneficii , sinecuri nenumarate ca balta seaca dar mai are peste….
  Apropo , cum reduceti pierderile tudorele taica cu insotitoarea de bord angajata ,,prin examen,, sefa comisiei de examinare fiind Cristina ? Cum care Cristina, mama vitrega a stewardesei, adica a poetului tudorel . Nu cerceteaza nimeni (printre altele ) acest grav conflict de interese ???

 7. Andrei Varga 17 februarie, 2021 at 08:50 Răspunde

  Cinstit și frumos ar fi ca la 52 procente pierderi și leafa conducerii ar trebui sa fie tot 52 la sută .
  O fi grea lupta cu Solitaire si cafeaua fierbinte in birouas, da orișicât .
  Pai dai minimum pe economie ălora cu sapa în șanț și o sută de milioane șefilor?
  Nu ?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.