Spitalul de la Lețcani, în care județul Neamț a investit 3,3 milioane de euro, rămâne închis. Nereguli grave, descoperite de autorități

3
648

Spitalul mobil de la Lețcani, în care Consiliul Județean Neamț a investit 3,3 milioane de euro, este închis de aproape o lună, atât din cauza frigului, cât și a neregulilor constatate la unitatea modulară. Unitatea medicală a fost închisă pe data de 14 ianuarie „pentru dezinfecție și remedierea unor defecțiuni tehnice” și așa va rămâne. Anunțul a fost făcut, ieri, de către reprezentanții Consiliului Județean Iași, care au prezentat concluziile raportului de Control al Ministrului Sănătății întocmit în urma verificărilor efectuate la spitalul modular de la Lețcani.

În raport au fost semnalate o serie de deficiențe care afectează desfășurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecțioase, a Asociației Euronest și Direcției de Sănătate Publică Iași, iar până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea Consiliului Județean și managerul spitalului de Boli Infecțioase au decis ca activitatea la spitalul modular Lețcani să rămână suspendată.
Raportul a scos în evidență și faptul că eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinite, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare.
„Interesul și prioritatea ZERO a noastră, a Consiliului Județean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficiențe și să menținem capacitatea de intervenție în prevenirea și combaterea Covid-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roșu și cu alți specialiști din domeniu și cred că este cea mai bună soluție pentru siguranța pacienților și a personalului medical. Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizații. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când prețul plătit pentru folosirea improvizațiilor au fost viețile omenești. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienții și medicii din cauza „politicii cârpelilor” pe care vechea administrație a abordat-o cu spitalul de Lețcani. M-am asigurat că, momentan, până la redeschiderea spitalului, avem capacitatea de a asigura îngrijirea pacienților la spitalul de Boli Infecțioase și în celelalte unități medicale care funcționează ca spitale suport Covid-19 din Iași. Având în vedere toate aceste probleme care ies la iveală, voi solicita Corpului de Control al Primului-Ministru să demareze un proces de verificare completă a legalității achiziției spitalului modular pentru că ieșenii merită să știe pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
„Trebuie să facem în așa fel încât, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere legal, spitalul să funcționeze ca într-un centru universitar. Spitalul modular de la Lețcani este secție exterioară a unui spital clinic universitar, în consecință, trebuie să se ridice la standardele care se impun. Nu vreau să punem Iașul pe harta locurilor unde s-a întâmplat câte o tragedie. Ar fi un eșec.”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul spitalului de Boli Infecțioase.

În saloane era frig, o parte din aparatura medicală s-a stricat (din 60 de ventilatoare, 9 sunt cu defecțiuni), iar în privința numărului paturilor, din 250, cât prevedea investiția, în funcțiune au fost puse doar 80.

Personalul medical, care a lucrat la spitalul din Lețcani, a evidențiat mai multe nereguli ale unității mobile, care a fost deschis numai 3 luni.

În total, 13 milioane de euro au fost investiți în spitalul de la Lețcani, de către Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț. 

Asociația Euronest, cea care a gestionat achiziția spitalului modular de la Lețcani, proiect la care Consiliul Județean Neamț a contribuit cu 3,3 milioane de euro, a fost sancționată de Curtea de Conturi pentru grave abateri. Potrivit unui raport al instituției, Euronest a fost amendată cu 60.000 de lei pentru că nu a respectat Legea privind achizițiile publice. Nereguli la derularea acestui proiect au fost descoperite și la cele două consilii județene, Neamț și Iași, însă, Curtea de Conturi a omis să precizeze dacă a sancționat și aceste instituții.

N.R.

Citește și:

Curtea de Conturi: Nereguli grave la achiziționarea spitalului modular de la Lețcani

 

3 comments

  1. Maria Sfetcu 9 februarie, 2021 at 19:14 Răspunde

    Vasile, cred că ‘nealui deja a “tuns-o” undeva de unde extrădarea se face extrem de greu. Prea de multă vreme a dispărut din viața publică!!!!
    O seară frumoasă tuturor

  2. Daniela 9 februarie, 2021 at 21:15 Răspunde

    Eu cred ca sta linistit, fara emotii. Ia lectii “juridice” de la primarita Cretu Vasilica si cheama in judecata consilierii de achizitii care au perfectat documentele achizitiei. Obiectul actiunii “litigii cu functionarii publici”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.