Statul vrea să se împrumute de la populație, dar cu dobânzi mai mici

3
326

Statul vrea să se împrumute, din nou, de la populație, dar cu dobânzi mai mici comparativ atât cu luna trecută, cât și cu anul precedent. Noile titluri de stat pentru populație nu oferă dobânzi mai mari de 3,45%, în condițiile în care, în ianuarie, cea mai mare dobândă era de 3,75%, iar anul trecut, de 4,75%.

Titlurile de stat, chiar și în contextul scăderii dobânzii, rămân cele mai avantajoase și mai sigure instrumente de economisire pentru populație. 

Astăzi, Ministerul Finanțelor a lansat trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului „Tezaur”, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3%, 3,30% și 3,45%. 

Luna trecută, titlurile de stat pentru populație, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, ofereau dobânzi de 3,25%, 3,5% și 3,75%.

Anul trecut, statul a lansat patru serii de titluri de stat, două (din lunile iulie și august) cuprinzând câte patru emisiuni (cu scadență la 1 an și dobândă de 3,5%, cu scadență la 2 ani și dobândă 4%, cu scadență la 3 ani, dobândă 4,25% și cu scadență la 5 ani și dobândă 4,75%). La ultimele două (din lunile septembrie și noiembrie), Ministerul Finanțelor a renunțat la emisiunea cu scadență la 5 ani și dobândă de 4,75%.

Revenind la emisiunile de titluri de stat din această lună, acestea au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

 • Între 8-24 februarie de la unitățile Trezoreriei Statului;
 • Între 8-22 februarie prin Compania Națională Poșta Română pentru mediul rural și 8-23 februarie pentru mediul urban prin Compania Națională Poșta Română.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere, iar în cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.

Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor se bucură de un interes crescut al românilor, veniturile/câștigurile aferente fiind neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe: www.mfinante.gov.ro (secțiunea Datorie publică) , www.comunicatii.gov.ro, www.posta-romana.ro.

N.R.

 

 

 

 

 

 

3 comments

 1. Prostie maxima 8 februarie, 2021 at 18:34 Răspunde

  Sincer…statul plateste pensii si salarii din imprumuturi!!!
  Cum puteti crede ca e o.metoda sigura sa dai banii statului.pentri niste hartii?
  Asa a fost…dar poporul prost uita…FNI, BANCOREX, DACIA FELIX, BANCOOP, MEBO…
  Doar hartii!! Fara valoare!

 2. Răspuns la prostiei maximă 9 februarie, 2021 at 09:11 Răspunde

  Exact, prostie maximă. Cu dracu să dai bani pt hârtii? Dar la bancă cum ii dai? Ce-ți dă la schimb? În afara de o dobândă leșinată???????????? Aveți impresia că le știți pe toate. Doar impresia, că sunteți varză. Când statul îți garantează o dobândă cum se numește că se cheamă? Prostie maximă

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.